River House jako součást přírody
Inspirováni klienty, přírodním prostředím a mexickými řemesly pojali designéři interiér i na něj navazující exteriér jako jedinečnou směsici elegance a rustikálních prvků. Hosty vítá impozantní plastika býka, inspirovaná lidovým uměním, zvaným alebrijes.
Inspirováni klienty, přírodním prostředím a mexickými řemesly pojali designéři interiér i na něj navazující exteriér jako jedinečnou směsici elegance a rustikálních prvků. Hosty vítá impozantní plastika býka, inspirovaná lidovým uměním, zvaným alebrijes.
Jemné povrchy a kombinace materiálů, které respektují přírodní prostředí, umožňují vychutnat si každý propracovaný detail tohoto domu.
Do projektu byly zakomponovány samozřejmě i vodní prvky. Jedním z nich je říčka, jejíž tok posloužil jako dělicí linie mezi soukromým a společenským křídlem rezidence.
Mezi materiály vyniká přírodní kámen, použitý k obkladu jak vnitřních a vnějších stěn, tak také mohutného komínového tělesa. Jednou z dominantních součástí interiéru je efektní komoda se zaobleným půdorysem a zajímavě zpracovanými dvířky, za nimiž se skrývá nádobí.
Pomocí kontrastu kamene a dřeva se podařilo dosáhnout cíleného napětí například v prostoru suterénního vinného sklepa, dimenzovaného pro čtyři stovky láhví dobrého moku.
Dalším prostorem pod úrovní země je stylově vybavená multimediální místnost. Nábytek je vyváženou směsicí klasických, moderních i retro prvků, z nichž některé evokují nesmrtelný styl art deco
Základem efektu kuchyňské zóny je dlouhý kuchyňský ostrůvek s povrchem z vysoce dekorativního mramoru. Jeho funkčnost jasně deklarují integrovaná plynová varná deska a mycí zóna.
Interiér obývacího pokoje a jídelny plynule navazuje na svoje venkovní protějšky na terase. Bazén s přelivnou hranou pak představuje přirozený přechod mezi domem a vnější krajinou, relaxační atmosféru umocňuje podlahový biokrb.
Jedna z velkorysých ložnic, které návrháři situovali do soukromého křídla rezidence. Stejně jako ostatní čtyři i tato má k dispozici nejen koupelnu, ale také vlastní terasu, orientovanou směrem ke krásným výhledům.
Pořádnou dávku relaxace nabízí rovněž špičkově vybavená lázeňská zóna, jež zaujme netradičně pojatým interiérem. Materiál použitý k realizaci stěn se objevuje i na originálních masážních lehátkách
Klasickou saunu s vnitřním obkladem ze světlého dřeva ozvláštňují světelné LED pásky, vymezující lehátka. Prosklená partie fasády umožňuje osvěžující vizuální propojení se zahradou.
Vnitřní jídelně dominuje impozantní stůl s dřevěnou deskou, dekorovanou netradičně pojatými skleněnými intarziemi. Vzhled židlí s kovovou konstrukcí těží ze způsobu zpracování sedáků a výplní opěrných prvků.
Kontrast světlého dubového dřeva a šedavého přírodního kamene využili návrháři z týmu Luciano Gerbilsky Arquitectos také v šatně. Nábytek je vyroben na míru z mahagonového dřeva.
V jedné z pěti ložnic jsou klasické postele doplněny dvěma lůžky, ukotvenými na jedné straně do stěny, na druhé pak zavěšené na řetězech. Vlněný koberec byl jako všechny ostatní v domě ručně vyroben pákistánskými řemeslníky speciálně pro tuto rezidenci.
Koupelny, přináležející ke každé z ložnic, spojuje sice jednotný styl, ale mají také svou osobitost. Nábytek, vyrobený z černého dřeva s detaily v antickém bronzu a kůži, evokuje spíše elegantní obytný prostor než hygienickou zónu.
Hlavní koupelně dominuje samostatně stojící vana, jejíž efekt vynikne na podlaze z černé žuly. Bílou stěnu s nikou nechali návrháři obložit keramickými prvky s výrazným trojrozměrným povrchem. Svěžest do prostoru vnáší i vnitřní minizahrada.
V koupelně pro hosty kromě umyvadla, vyrobeného na zakázku z jednoho kusu kamene, určitě zaujme i zakázková tapeta s novinovým dekorem.
Díky členitosti, přírodním materiálům, pultovým střechám, sbíhajícím se do středu, i zvolené barevnosti zapadá celá říční rezidence dokonale do zalesněného prostředí Valle de Bravo.

Říční dům, zaujímající plochu dvanácti set čtverečních metrů, je další ukázkou dokonalého propojení obytného prostoru s přirozeným prostředím. Jeho dispozice totiž počítá nejen s okolní vegetací, ale i s říčkou, obtékající celou rezidenci.

Tvůrci z kanceláře Luciano Gerbilsky Arquitectos pojali vodní tok jako prostředek k rozčlenění celé stavby na soukromou a společenskou část. Obě pak spojuje most ze skla a oceli, který navíc nabízí výhled na okolí i na architekturu domu.

Ve tříúrovňovém soukromém křídle je kromě rodinného obývacího pokoje s jídelnou a kuchyní pět ložnic, každá s vlastní koupelnou a balkonem situovaným tak, aby z něho bylo možné užívat si výhledu na vodu a poslouchat její uklidňující zurčení. Ve spodní úrovni této části

domu je pak kompletní lázeňská zóna se saunou a masážním studiem, a navíc mediální místnost.

Stavba využívá efektu velkorysých prosklených ploch v ocelových rámech, na atmosféře luxusu jí přidávají také některé stropy s dvojitou výškou. Zvolený architektonický jazyk, tvořený vrstvami různých

materiálů, využívá ke svému vyjádření kamene pro fasádu, luxfer na stropech, dřeva a hliníku uvnitř. Tvrdé prvky, jako jsou vulkanická hornina a beton, se tím změkčují, kombinace tmavé šedi s tónovaným

mahagonovým dřevem navíc dobře rezonuje s přírodním okolím. Záměr nenásilného prolínání vnitřního a venkovního prostoru pak podporují minizahrady, umístěné do každého z rohů domu.

Stejný úkol, tedy postarat se o plynulý přechod mezi obytnou dispozicí a vnější krajinou, svěřili tvůrci také terase a bazénu, situovaným u druhého křídla.

Tato část rezidence nabízí na svých dvou úrovních komfortní společenské a servisní zázemí pro celou usedlost, typickou šikmými pultovými střechami.

Obytná nemovitost o rozloze dvanácti set metrů čtverečních, která se nachází v zalesněné oblasti Valle de Bravo v Mexiku, disponuje skutečně charismatickými interiéry, definovanými převážně tmavšími tóny.

Proto bylo nutné realizovat část střechy a fasádu, orientovanou do zahrady, směrem k řece a okolnímu lesnímu porostu, pomocí velkoryse prosklených ploch, ukotvených v ocelových profilech.

Díky tomu proniká do nitra domu poměrně dost denního světla, ne však tolik, aby nebylo nutné prostory vybavit navíc řadou

rozmanitých svítidel, jež ladí s nastoleným stylem. Pocit vzdušnosti dává vnitřnímu objemu rezidence v její kuchyňské partii i šest metrů vysoký strop.

Součástí luxusního projektu je rovněž adekvátně temperovaný podzemní vinný sklep, stejně jako suterénní high-tech multimediální místnost, jež je ideálním místem pro odpočinek a relaxaci.

Na terase, navazující na společenskou zónu, se našlo optimální místo pro špičkově vybavenou kuchyni s kamennou pecí, vikinským a teppanyaki grilem a jídelním stolem pro čtrnáct osob.

Komfort venkovních obytných ploch umocňuje bazén s vířivkou a plynovým krbem, obklopeným pohodlnými křesly s teplými ovčími kožešinami.

Kontakt: LUCIANO GERBILSKY ARQUITECTOS (projekt a interiéry), Galileo 41 B, Polanco,

Lomas de Chapultepec, Miguel Hidalgo, 11550 Ciudad de México, Mexiko, www.gerbilsky.com

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Héctor Velazco Facio/José Margaleff