Znovuzrozený hotel Passage
Petr Kvíčala patří k významným osobnostem české abstraktní malby a je autorem ornamentů na skleněné fasádě hotelu Passage.
Hotel byl před zavřením zcela vybydlený a cílem investora bylo vdechnout mu zcela nový život. Realizace se zdařila, což dokazuje moderní, výtvarně zajímavý, ale zároveň útulný interiér v designovém duchu, ve kterém se hosté cítí dobře.
Instalace je tvořena 96 kusy skleněných, 120 cm dlouhých, ručně tvarovaných kapek – krápníků. Výrazné tvarování optických detailů křišťálu je podbarveno speciálně natavenými odstíny sklovin „únorová modř“, Smoky taupe a Amber.
Někdejší šarm hotelu, který byl po znárodnění přejmenován na Slovan, vrátila objektu právě dokončená rekonstrukce. Slavnou historii připomínají už názvy – restaurace Bugatti a pokoje suite V+W a Chiron.
Instalace závěsných skleněných prvků doplňuje kyvadlo, symbolizující pomíjivost života. Zavěšené kapky prostupují úzkým prostorem a jejich kompozice mění svoji podobu z míst, ze kterých je může návštěvník sledovat – v různých výškách a horizontech.
Použity jsou tři základní liniové ornamenty, které jsou vedeny ve dvou křížících se směrech. Směry ornamentů vycházejí z pravoúhlé funkcionalistické architektury.
Lamelami z kolekce dřevěných vícevrstvých krytin Kährs Grande (dekor Dub Citadelle), jež dováží společnost KPP, byl v restauraci Bar & Lounge Passage obložen bar, olejované a ručně škrábané krytiny jsou i na podlaze.
Dokonale sladěné jsou podlahy, stěna s policemi, stolek i paravánová příčka ve suite Chiron pomocí dřevěných vícevrstvých krytin švédské značky Kährs Grande (dekor Dub Citadelle).
Luxusní mramorová koupelna náleží k Chiron suite. Veškeré povrchy jsou nejvyšší kvality. Svědčí o tom i obklad s černého mramoru s jemným žilkováním.
Nápaditost a originalitu najdete v prostorách hotelu prakticky všude. Výjimku netvoří ani příjemný prostor kavárny s řadou designových svítidel či trendové vertikální zahrady.
Foucaultovo kyvadlo nese název po francouzském fyzikovi J. B. Leónu Foucaultovi. V roce 1851 na něm poprvé potvrdil, že se planeta Země otáčí kolem své osy. Kyvadlo je zavěšeno v atriu hotelu Passage ve výšce 12 metrů, váží kolem 100 kg a skládá se ze sedmi skleněných kruhů.
Lustry v konferenčním sále jsou tvořeny 16 velkými kovovými rameny o rozvinuté délce 165 cm, která jsou na vrcholu osazena tzv. skleněnými tulpnami z českého křišťálu s ručně vybroušeným dekorem. Celkovou kompozici svítidla doplňují křišťálové prizmy, zavěšené z jednotlivých ramen.
Standardní pokoje hotelu Passage jsou laděny do méně výrazných barev a struktur v podobě Dubu bílého CD z kolekce Kährs Atelier. Interiéry doplňují i designové lampy Jaroslava Bejvla mladšího.
Podlahy, stěny s policemi i nábytek a řada doplňků je dokonale sladěná díky dřevěným vícevrstvým krytinám Kährs, jejichž prodej u nás zastupuje společnost KPP.
Téměř třímetrové lamely z kolekce dřevěných vícevrstvých krytin Kährs Grande (dekor Dub Citadelle) leží na podlahách ve foyer a jsou jimi obloženy i stěny. Ve snídaňové restauraci Bugatti z nich navíc truhláři vytvořili i bufetový ostrůvek.

„Moderní velkoměstský palác“ z roku 1928 architekta Bohuslava Fuchse, ve kterém kdysi Jaroslav Ježek složil svůj slavný Bugatti step, prošel kompletní rekonstrukcí.

Výsledkem je nový boutique hotel s instalacemi předních umělců, jež poutají už na fasádě hotelu. Právě sklo a dřevo designové proměně dominují.

Luxusní hotel Passage na brněnské Lidické ulici (kdysi zvané Nová) byl postaven po vzoru švýcarských hotelů. Byl vrcholným dílem známého brněnského stavitele Antonína Müllera a ve své době disponoval mnoha vymoženostmi, například vlastní elektrárnou.

Aby nebyli hosté ničím rušeni, používaly se v objektu výhradně světelné signály.

Vyhlášená koncertní kavárna, akvárium s dvaceti hektolitry vody, zrcadlový sál pro bankety a svatby, ale i skvělá domácí kuchyně, to vše lákalo do hotelu Passage hosty z celé Evropy.

Byl mezi nimi v roce 1931 např. i soubor Osvobozeného divadla v čele s Jiřím Voskovcem, Janem Werichem, a především Jaroslavem Ježkem.

Ten, okouzlen tehdejším vítězstvím francouzského jezdce Louise Chirona na voze Bugatti ve Velké ceně Československa na Masarykově okruhu, zkomponoval právě zde svůj slavný Bugatti step.

Někdejší šarm hotelu, který byl po znárodnění přejmenován na Slovan, vrátila objektu právě dokončená rekonstrukce. Její zásluhou se hotel Passage proměnil do boutique stylu s více než stovkou pokojů, restaurací a rozsáhlým kongresovým zázemím.

TEXT: redakce, FOTO: Hotel Passage