Originální zázrak moderní architektury
Především figurální motivy, ale rovněž květinový dekor v nadživotní velikosti dává velkoryse pojatému obytnému prostoru s výhledem do kraje hřejivější atmosféru. Minimalismus vybavení kompenzuje i zvolená barevnost interiéru.
Především figurální motivy, ale rovněž květinový dekor v nadživotní velikosti dává velkoryse pojatému obytnému prostoru s výhledem do kraje hřejivější atmosféru. Minimalismus vybavení kompenzuje i zvolená barevnost interiéru.
Společenská zóna, částečně otevřená do střešní konstrukce, je podle soudobých trendů multifunkční, kromě obývacího pokoje a jídelny zahrnuje rovněž rozlehlou kuchyni.
Velkoryse prosklená fasáda, otočená do krajiny, sice do interiéru propouští dostatek denního světla, večerní atmosféru však bylo nutné doplnit řadou dalších, převážně do stropů integrovaných zdrojů.
Horní galerii i schodiště lemuje industriální kovové zábradlí, jehož materiál i povrchová úprava koresponduje s přiznanými konstrukčními prvky z „účkových“ a kulatých profilů.
Charakteristické znaky vnější architektury se citlivě prolínají i do vnitřního prostoru, ať už jde o půdorys oblouku patrný na liniích světelných ramp, nebo o vykonzolované prvky nad společenskou zónou.
Počet nábytkových prvků je skutečně střídmý, o to více si ale dali návrháři záležet na výběru modelů s příznačnými zaoblenými křivkami. Příkladem může být ikonické křeslo Corona s podnožkou, pod jehož návrhem je podepsán designér Poul Volther.
Obloukovou linii dodržuje rovněž originální modulární pohovka, jejíž vlna obtéká centrální stolek složený ze dvou půlkruhových prvků.
Zaoblené nábytkové prvky byly ještě nedávno v minimalistických interiérech tak trochu tabu. To se ovšem poslední dobou mění, v současnosti se oblouk stal dokonce hitem bytového designu, proto se objevuje například i u policových komod.
Části společenské zóny, otevřené do dvojité výšky, dominuje vysoká polostěna se zabudovaným krbem s efektním čelním panelem z nerezového plechu.
Špičkově vybavená kuchyňská zóna impozantních parametrů představuje mistrovskou kombinaci ploch s hřejivým dekorem dřeva a chladné nerezové oceli.
Podobného efektu, založeného na bázi napětí mezi dvěma materiálově zdánlivě neslučitelnými výrazovými prvky, se podařilo dosáhnout rovněž v domácí pracovně. Za zmínku určitě stojí i čelní plochy dveří vestavěné skříně, pro něž byl zvolen dekor cortenové oceli.
Vysoký podíl nerezových ploch v kuchyňské části obytného prostoru přispívá k pocitu čistoty a hygieny. Oba ostrůvky s integrovanou mycí zónou hrají rovněž roli úložného nábytku.
Třpytivý efekt je výsledkem realizace stěn za pracovními plochami s pomocí skleněné mozaiky. Právě tento typ obkladů, k jejichž výhodám patří nejen skvělý vzhled, ale také dlouhá životnost i snadná údržba, aktuálně slaví svůj velkolepý návrat.
Znovu zaoblené linie v akci, tentokrát v originálním ztvárnění kuchyně. Také v tomto prostoru některé ze zásadních prvků kopírují zakřivení půdorysu celé originální rezidence.
Doslova gejzírem barev hýří hudební pokoj s bicí soupravou. Pitoreskní efekt mají na svědomí zejména panely instalované na stěny kvůli dosažení optimální akustiky této místnosti.
Odvážnější barevnou paletu zvolili návrháři rovněž pro otevřenou hostinskou zónu, alespoň pokud jde o potahy čalouněného sedacího nábytku. I tady jsou k dispozici velkolepé výhledy do okolí, jež se díky prosklení stěn stávají součástí interiéru.
Horní galerie není jen komunikační záležitostí, spojující intimnější partie rezidence. Byla jí přidělena i role jakési minigalerie, prezentující zarámované grafické listy.
Pohovku lze rozložením uzpůsobit pro příležitostné přespání hostů. V tomto prostoru je rovněž další z mnoha nerezových krbů, jehož plameny minimalistický interiér proteplují, stejně jako obliny křivek, které jsou pro člověka pocitově příjemnější a přirozenější než ostré hrany.
Pohovku lze rozložením uzpůsobit pro příležitostné přespání hostů. V tomto prostoru je rovněž další z mnoha nerezových krbů, jehož plameny minimalistický interiér proteplují, stejně jako obliny křivek, které jsou pro člověka pocitově příjemnější a přirozenější než ostré hrany.
Na celkovém vyznění vnitřního prostoru se podílí také členitost stěn a stropů. Způsobuje mimo jiné hru světla a stínu, která přispívá k efektní plasticitě rozlehlého interiéru.
Uživatelský komfort obyvatel vily zvyšuje rozlehlá relaxační zóna, jejíž součástí je nejen plavecký bazén špičkových parametrů, ale také posilovna a sauna.
Lázeňskou zónu odděluje od navazujícího prostoru příčka z transparentního bezpečnostního skla s integrovaným dveřním křídlem. V teplých částech roku je k dispozici východ na přilehlou venkovní terasu.
Bazénová hala nabízí kontrast dvou diametrálně odlišných obkladových materiálů. Zatímco vzhled nádrže a jedné ze stěn těží ze skleněné mozaiky, pro povrch podlahy a druhé zdi byl zvolen dekor přírodního kamene.
Posilovna vybavená kardiozónou s kondičními stroji je zajímavě zkombinována s odpočivným zákoutím s televizní obrazovkou, kde lze relaxovat po cvičení, plavání nebo po pobytu v sauně.
Vstupní prostor profituje z reflexních schopností nerezové oceli, použité k realizaci povrchu dveří i stropních obkladů. Přísun denního světla dovnitř zajišťují boční a horní světlíky.
V parní kabině vsadil Vaivodův tým na kombinaci stěn s obkladem z drobné skleněné mozaiky s lavicemi vyrobenými z přírodního onyxu, nerostu původem z Blízkého východu.
Ložnice jsou v rezidenci celkem čtyři. Jejich vybavení je sázkou na jistotu v podobě klasického dvojlůžka a vestavného úložného nábytku. Součástí vyznění celého prostoru je rovněž výhled prosklenou částí ocelové konstrukce, vykonzolovanou mimo základní půdorys domu.
Přírodní kámen s malebným dekorem ve valérech žluté dostal příležitost rovněž v koupelnách. Jejich dispozici opticky zvětšují zrcadla a sprchové zástěny z čirého skla.
Přírodní kámen s malebným dekorem ve valérech žluté dostal příležitost rovněž v koupelnách. Jejich dispozici opticky zvětšují zrcadla a sprchové zástěny z čirého skla.
Každá z ložnic disponuje vlastní koupelnou, stejně jako přímým vstupem na navazující terasu. Ani v klidové zóně nechybějí artefakty včetně oblíbené figurální plastiky, tady na mramorovém podstavci.
Vysoce efektním dekorativním prvkem vstupního prostoru je těleso ovoidního tvaru. Jeho povrch z opalizující skleněné mozaiky kontrastuje s konstrukcí domu z přiznaného betonu a s pískovcovými obklady.
Mimořádný tvar rezidence vznikl využitím základní opěrné stěny, která zbyla na vysoko položeném pozemku po původní budově. Finální podobu výjimečného obytného projektu dotváří promyšlená kombinace materiálů vnějšího pláště.

Uměleckým dílem v každém smyslu lze nazvat rezidenci, jejíž vnější i vnitřní podoba je svébytným odrazem představivosti a tvůrčích schopností člověka.

Ať je to rozmarné, přála si paní domu. A hodně odvážné, doplnil ji manžel. Právě na základě těchto lakonických, leč striktně daných vodítek se světově proslulá firma Thompson Vaivoda &

Associates pustila do navrhování a realizace projektu skutečně objevné a architektonicky ojedinělé, a proto i významné rezidence.

Vedoucí týmu Ned Vaivoda využil veškerých svých dosavadních zkušeností k tomu, aby na desetiarovém svažitém pozemku v sousedství vyhledávaného lesoparku v Portlandu vytvořil opravdové umělecké dílo, a to nejen z venkovního, ale i vnitřního hlediska.

Ohromující výsledek je kombinací architektonického mistrovství, dokonalého soukromí a ohromujících výhledů na nejslavnější vrcholky hor severozápadního Pacifiku s neuvěřitelným otevřeným interiérem plným kreativních detailů, prvků z kamene, dřeva a skla.

Základem vize pro vysněný domov klientů se stala zakřivená opěrná stěna, kterou na pozemku vykopal sám investor.

Pár totiž při svých procházkách do okolních lesů v nedotčené krajině jedné z největších přírodních rezervací v zemi, která je šestkrát větší než newyorský Centrální park, narazil na prudce svažitý terén se zbořeným starobylým domem v nejvyšším bodu, z něhož ve finále zbyla právě jenom už zmíněná kamenná zeď.

Kolem ní posléze vyrostl elegantní modernistický objekt s obloukovým půdorysem a dominantními prvky ze skla, oceli, třpytivých mozaik a betonu.

Návrh, který sám architekt se třicetiletou praxí považuje za svoje mistrovské dílo, zaujme například technickým řešením, v jehož důsledku konzolové pokoje a terasy rovněž vyčnívají z ocelové konstrukce domu do venkovního prostoru.

Čistými liniemi a jednoduchostí charakteristické otevřené vnitřní prostory naplněné světlem zase přitahují pozornost z jednoho konce interiéru na druhý neuvěřitelnou rozmanitostí přírodního kamene a dřeva původem z celého světa, jež svými strukturálními povrchy obohacují vizuální efekt rezidence o nepopiratelnou hřejivost i přes zjevný minimalismus jejího vybavení.

„K nejoblíbenějším fázím projektu rozhodně patřila inspirativní spolupráce s mými fantastickými klienty“, přiznává Vaivoda. „Vychutnával jsem si a nadšeně přijímal jejich neustálý tlak na dokonalost, miloval jsem jejich neutuchající invenci a zpětnou vazbu.

Každá změna, nápad a myšlenka mi daly novou šanci něco zajímavého navrhnout,“ pochvaluje si architekt, jehož tvorbu proslavil mimo jiné i velkolepý design věhlasné meditační kaple Grotto v Portlandu.

V průběhu navrhování se tvůrci často ocitli v nedokončené struktuře, v jejímž rámci docházelo ke skicování nových záměrů.

Sami klienti odborníky ohromovali svým jedinečným přístupem a rozsáhlými znalostmi o nejnovějších stavebních materiálech, Vaivoda si v kontextu s nimi zase představoval krásné křivky a úhly pro vnitřní a vnější architekturu.

Během prvních tří let tak probíhalo to, co všichni zúčastnění dnes popisují jako přirozený organický proces, zrod zázraku.

Po plánování a dalších pěti letech výstavby s konstrukčními změnami, modernizacemi a vylepšeními byla nádherná stavba z kamene, oceli a skla dokončena.

Její výsledný efekt pramení z eklektické směsi materiálů včetně africké břidlice, indické a brazilské žuly, čínského křemene, afrického růžového dřeva, onyxu z Blízkého východu a nerezové oceli.

Třípatrový dům má čtyři ložnice, osm koupelen, několik společenských místností a intimní rodinnou zónu. K dispozici jsou tu rovněž dvě speciálně vytvořená apartmá pro hosty, jež – stejně jako ostatní pokoje – nabízejí nádherný výhled do okolí.

Součástí ojedinělého projektu je kromě rozlehlého kulinářského zázemí s otevřeným půdorysem a profi vybavením také prostorná kancelář, hudební pokoj, stejně jako přízemní wellness zóna s vnitřním bazénem, saunou a domácí posilovnou.

Důležitou součástí použitých výrazových prvků, jež dávají obytnému prostoru potřebný náboj, jsou samozřejmě umělecké předměty, zastoupené především nepřehlédnutelnými figurálními plastikami.

Všechny tři úrovně domu propojuje nejen schodiště, ale také výtah, z té spodní se na pozemek rozlévají rozsáhlé terasy z křemene, dokonale zakomponované do jemných křivek pěstěného trávníku a navazujících zalesněných ploch, obklopujících rezidenci. Dům je na prodej za 8,65 milionu dolarů.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: LUXE Christie’s International Realty