Návrat designu ke kořenům
Do velkého obývacího pokoje designér Gu Hao umístil příčky, napodobující svým vzhledem metopy, které svým vzhledem připomínají organismus v jeho základní formě. Buňky zvolna přecházejí na strop a tvoří s ním jeden kompaktní celek, sladěný do bílé barvy.
Do velkého obývacího pokoje designér Gu Hao umístil příčky, napodobující svým vzhledem metopy, které svým vzhledem připomínají organismus v jeho základní formě. Buňky zvolna přecházejí na strop a tvoří s ním jeden kompaktní celek, sladěný do bílé barvy.
Bílý podklad umožnil vyniknout zařízení v kontrastních barvách. Díky této jednoduché myšlence se i z obyčejných kousků mohou stát solitéry, které dodají místnosti originální atmosféru.
Součástí velkorysého jídelního prostoru je klasický bílý stůl a jídelní židle vyrobené z transparentního polykarbonátu, které doplňují kontrastní podsedáky, vše od značky Boloni Home Decor.
Vzhled příček, které fungují jako předěl v prostoru, designér přenesl i na strop, kde jejich vizuál vytvořil s pomocí tvarovaných desek, podsvícených LED osvětlením. To funguje jako pomocné světlo v prostoru, jenž, vzhledem k absenci oken, jinak postrádá přímé denní světlo.
Součástí celého prostoru tohoto patra je podlaha z leštěného mramoru. V obývací části jsou umístěny sedačka, minimalistická obývací stěna a křeslo. Zajímavý detail tvoří drátěný stolek od M republic.
Kůže, dřevo, mramor jsou hlavní materiály, které se promítají v obývacím pokoji. Mají zosobňovat myšlenku, že design představuje jednu z možností, jak komunikovat s přírodou.
Také v obývacím pokoji najdeme jídelní stůl a židle Louis Ghost z transparentního plastu, z nichž jsou některé tónované. Pro značku Kartell je navrhl francouzský designér Phillipe Starck.
Bílá kuchyně od Boloni Home Decor s integrovanými spotřebiči a pracovní mramorovou deskou je ideálním řešením, jak do místnosti dostat více světla. Její předností jsou hladké, prakticky bezúdržbové povrchy.
Příjemným bonusem obývacího pokoje je možnost vyjít francouzskými dveřmi, které zakrývají záclony z jemného tylu, chránící při otevření dveří interiér před mouchami a komáry, ven na terasu.
Při výběru obývací stěny designér zvolil praktický policový systém, v němž základ tvoří tmavě hnědá barva dřeva s akcenty šedé. Bílého pejska původně navrhl finský designér Eero Aarnio.
Dům má tři patra, proto do něj byl nainstalován výtah. Na jedné z prostorných chodeb vznikl společenský prostor, do kterého si majitelé si pořídili kulečník. Bílá zeď je ideálním pozadím pro moderní umění.
Do domácí pracovny se vešel policový systém pro pracovní a další pomůcky. Majitelům zde slouží stůl z transparentního polykarbonátu s tónovanýma nohama. Kancelářskou židli doplňují dvě pohodlná křesla.
Část schodiště je v patře zakrytá tónovanou zástěnou z bezpečnostního skla. Druhá strana je opatřená klasickým zábradlím, opět z bezpečnostního skla. Schody jsou vyrobeny z přírodního kamene s mramorovým žilkováním.
V domě se našel prostor i pro domácí kino, které je dokonale ozvučené a současně i zvukotěsné, aby promítání nerušilo ostatní obyvatele domu. Majitelé kladli důraz i na vzduchotechniku.
Prostorná, elegantní koupelna s volně stojící vanou má barevně kontrastní vestavbu, kde je umístěná toaleta. Do výklenku se vešla velká váza s pokojovou rostlinou strelicií, která má ráda vlhký vzduch.
K příjemně uklidňující atmosféře v ložnici napomáhá fialová barva potahu postele. Je to barva relaxace, uvolnění a meditace. Také ostatní doplňky jsou vybrány v tlumených či neutrálních tónech.
Pro podlahu venkovní terasy designér navrhl kombinaci dřeva a kamene. Zahradní nábytek, sedačku a křeslo doplňuje stolek lehce futuristického tvaru, vyrobený z praktického odolného materiálu.
Minimalistické dvoulůžko, potažené látkou, umožňuje nastavení opěrky podle aktuálních potřeb uživatele. Je umístěno těsně pod střechou a lze ho využít k odpočinku během dne nebo jako lůžko pro návštěvy.

S prvky modernismu zpátky k podstatě lidského bytí. I tak se lze postavit k interiéru, který tím ve finále získal zajímavou přidanou hodnotu.

Respektovaný a mnoha cenami ověnčený architekt a designér Gu Hao, který je autorem tohoto projektu, tvrdí, že design představuje umění, a ještě něco navíc. Samotný design podle něj vychází z běžného života, ale jde ještě dál.

Měl by totiž vždy odrážet materiální a technologickou úroveň své doby, tvořit pevnou součást změn a vývoje společnosti. Jak Gu Hao říká, design nabízí způsob, jak komunikovat s přírodou a učit se od ní.

V obývacím pokoji se nacházejí příčky připomínající metopy, což jsou ozdobné prvky vycházející z řecké architektury. Jejich rozdělení připomíná organismus v jeho základní formě a při přechodu na strop vypadá jako buněčná hmota.

Vlastně tak symbolicky trasují původ života. Konkrétní styl je v celém prostoru velmi stručný. Velká bílá plocha přináší zážitek, emoce, myšlenky i pomyslný otisk vesmíru, proměňující interiér v opravdové místo k životu.

Souvislé čáry naznačují strukturální krásu celé stavby. Autorovi se navíc povedlo opticky zvětšit plochu jednotlivých částí interiéru. Souboj bílé, černé a šedé v prostoru vyzdvihuje krásu uměleckých děl i ostatních zařizovacích předmětů.

V tomto projektu se Gu Hao rozhodl začlenit zařizovací prvky, které představují přírodu ve vší její logické kráse a abstraktnosti. Matná šedá symbolizuje kameny, dřevěná podlaha, skříně a knihovny pro změnu stromy.

Prostřednictvím umění Gu Hao vysvětluje potřeby obyvatel a zkoumá význam designu.

Příroda je dokonalý designér a lidští designéři při své práci záměrně využívají detaily evokující přírodní směr. Jeho výrazu napomáhá i dobře navržené osvětlení a díky světlu se všechny prostorové prvky nakonec dostávají do vzájemného souladu.

Kromě toho kombinace různých materiálů dělá prostor mnohem zajímavějším, nabízí jedinečný vizuální zážitek a celkově originální atmosféru. Pro bytové architekty jsou rovněž důležité skutečné potřeby obyvatel prostoru.

Představují pro ně totiž významnou inspiraci, kterou dále rozvíjejí. Jestli se o něčem dá říci, že v jednoduchosti je krása, pak to o tomto interiéru platí stonásobně. Tvůrce zde na sebe převzal roli malíře a pohrál si s barvami v bílém trojrozměrném prostoru.

Ten je totiž ideálním pozadím pro zosobnění života a lásky k přírodě. V každém koutu zde najdete umělecká díla, která představují chytrý tah, charakterizující temperament prostoru.

Dojem ve vás zanechají barevné kontrasty i temně fialové lůžko v ložnici, které spolu s černou, bílou a šedou vytváří poklidnou a tichou atmosféru, tedy ideální místo k dokonalému odpočinku.

K elegantnímu vzhledu přispívají bílý mramor, porcelán, masivní dřevo a nerezová ocel, které se rozprostírají na ploše 637 m2. Minimalistické pojetí dává vyniknout jednotlivým krokům, ze kterých Gu Hao postupně sestavil nadčasový, a přitom vysoce praktický celek, poskytující svým obyvatelům jedinečné zázemí.

I když interiér může působit poněkud neuspořádaně, ve skutečnosti je plný skvělých nápadů, které dohromady představují dokonale sladěnou formu.

KONTAKT: GU Hao, ZHANG Min (návrh interiéru), www.guhaodesign.com

TEXT: Lucie Hanzlová, FOTO: SHI Yunfeng