V době první republiky bývala jídelna nedílnou součástí interiéru a každé jídlo představovalo doslova obřad. Dnes se k této tradici vracíme, abychom si užili nejenom pohodlné stolování, ale i společnost blízkých členů rodiny.
Základní vybavení jídelny tvoří jídelní stůl. Pokud jde o velikost, měl by být vždy přibližně o dvě místa větší, než je počet členů domácnosti. Umístěte ho v prostoru tak, aby měl dostatek přirozeného světla.
Nejčastěji se používají stoly ve tvaru obdélníku, případně čtverce. Efektně působí kulatý stůl. Je ovšem třeba myslet na to, že klade větší nároky na potřebný prostor. Platí norma, která říká, že pro čtyři osoby je vhodný stůl o velikosti 80 x 140 cm. K pohodlí přispívá i jeho výška, udává se alespoň 75 cm.
Zapomenout by se nemělo ani na vhodné osvětlení.
TEXT: Lucie Hanzlová, FOTO: archivy firem