Dřevo, sklo a kámen v dokonalé harmonii
Současní majitelé domu najali společnost Reed Hilderbrand a Associates pro rozsáhlý terénní projekt, který přeměnil jejich pozemek o velikosti 2,8 akru na klidné útočiště.
Současní majitelé domu najali společnost Reed Hilderbrand a Associates pro rozsáhlý terénní projekt, který přeměnil jejich pozemek o velikosti 2,8 akru na klidné útočiště.
Překrásné terase vévodí komínové těleso obložené přírodním pískovcem, zařízení doplňuje plynové ohřívadlo, díky němuž se výrazně prodloužila možnost využití atraktivního venkovního prostoru.
Příjezdová komunikace, hlavní dveře, dvojgaráž a schodiště jsou situovány na severní stranu vily. Barevně odlišné vrchní podlaží vyrostlo při generální přestavbě v roce 2003
Harmonické souznění jemných barev pískovcového obkladu a naturálního dřeva je nejvýraznější na jižní fasádě. Obrovská okna zajišťují výborné světelné podmínky uvnitř budovy.
„Domek pro hosty“, který byl rekonstruován v roce 2005 v duchu původních návrhů z roku 950 a doplněn dubovými podlahami, je vybaven dvojicí koupelen a moderní kuchyní.
Pohled na západní fasádu domu se svislým dřevěným obkladem, který celou stavbu protepluje. Pásy oken lze zastínit materiálově i barevně sladěnými žaluziemi na elektrický pohon.
Designová venkovní lavička svými půvabnými vlnovkami připomíná roztažená křídla velikého opeřence, a tím vytváří kontrapunkt k „plošině“ cedrového obkladu.
Podlouhlý bazén odděluje od zahrady kamenná zídka, bezprostřední okolí bazénu je vydlážděno travertinovými deskami. Zázemí bazénu je umístěno v zadní sekci chaty pro hosty.
Podlouhlý bazén odděluje od zahrady kamenná zídka, bezprostřední okolí bazénu je vydlážděno travertinovými deskami. Zázemí bazénu je umístěno v zadní sekci chaty pro hosty.
Společnou charakteristikou přízemí rezidence, určeného ke společenskému životu majitelů, jsou podlahy z leštěného černého ořechu a prosklení od podlahy ke stropu.
Pohled na galerii v horním patře, ozdobenou moderními obrazy. V tomto severním prostoru jsou okna zastíněna vnitřními žaluziemi.
Formální obývací pokoj se pyšní vestavěnou podokenní lavicí, jejíž čalounění bylo sladěno s přepychovými bílými pohovkami a plyšovým kobercem.
Pohled na schodiště situované v severní části rezidence, kde se znovu v perfektním souladu uplatnilo dřevo použité na stupíncích a tvrzené sklo na schodišťovém zábradlí.
Prostor formální jídelny lze podle potřeby zvětšovat či zmenšovat pomocí nádherných zasunovacích dveří. Stěny zdobí díla moderního výtvarného umění.
Obytná kuchyně, velká noblesní jídelna a formální obývací pokoj jakoby obepínají velkou kamennou terasu s krbem a ohřívadlem pomocí obrovských posuvných dveří.
Průzor do společenské zóny sídla s luxusními podlahami z černého ořechu nenechá nikoho na pochybách, že je jedná o dům plný světla, kde pohledy do přírody hrají důležitou roli.
Přepychová koupelna v horním patře s vestavěnou dřevěnou lavicí má oválnou vanu umístěnou hned pod velkoformátovým oknem pro sledování okolní přírody při koupelích.
Elegantní obytná kuchyně je vybavena spotřebiči značky Viking. Kuchyňské skříňky byly vyrobeny z bukové dýhy v evropském stylu a doplněny leštěným granitovými deskami.

I když členité stavbě domu, citlivě usazeného do okolní přírody, dominuje dřevo z černého ořechu,

jeho hlavní předností je soulad tradičních přírodních materiálů a bohatého prosklení.

Hnědý dům (The Brown House) vyrostl v roce 1950 v enklávě New Canaan v Connecticutu, proslavené

díky architektům z Harvard Five. John M. Johansen, Marcel Breuer, Landis Gores, Philip Johnson

a Eliot Noyes vytvořili styl rezidenčního bydlení známý jako „mid-century modern home“. Zhruba stovka objektů z poloviny minulého století má na dnešním realitním trhu obrovskou cenu.

Původní „hnědou“ rezidenci navrhl Eliot Noyes jako jednopatrovou, ale v roce jí 2003 architekt Joeb Moore přidal jedno podlaží na přání investora Davida Pruttinga tak, aby zachoval její ráz inspirovaný Bauhausem.

Skvostné dílo se opravdu podařilo, vznikl harmonický obytný komplex, kde se snoubí požadavky na nadstandardní prosvětlení interiérů a použití konvenčních stavebních materiálů jako je kámen a dřevo.

Vynikající je ztvárnění jihozápadního nároží, kde byl instalován svislý cedrový obklad, jenž stavbě dodává na vřelosti, a v ohromných pásech oken se odráží nádhera okolní přírody.

Velkou pozornost věnoval Joeb Moore novému konceptu využití úctyhodné plochy 1900 m2, aby vytvořil funkční prostor pro moderní životní styl.

Proto přesunul ložnice z přízemí do přistavěného prvního patra a nyní se v nemovitosti nachází celkem pět ložnic a šest koupelen s parními sprchami, zapuštěnými vanami a dalším špičkovým vybavením.

Samozřejmostí jsou prostorné šatny, přičleněné k jednotlivým pokojům a apartmá. Původní

přízemí pak bylo otevřeno pro společenský život a zábavu majitelů. Rodinný obývák, obytná kuchyně, formální jídelna a formální obývací pokoj přecházejí volně jeden v druhý.

Plochu jídelny lze dle libosti měnit za pomoci posuvných dveří, elegantně se zanořujících do stavebního pouzdra. Ze všech těchto místností byl předem naplánován přístup na centrální kamennou terasu s venkovním krbem, kolem níž se jakoby obtáčejí.

Tím se naplnil i původní Noyesův koncept spojení bydlení s přírodou, propojení exteriérů a interiérů.

Interiér přízemí sjednocují nádherné podlahy z černého leštěného ořechu, které prostoru propůjčují nadčasový charakter.

Ořechové podlahy si přímo vyžádaly jemné světlé čalounění na sedacím nábytku, pohovky, sofa, lehátka, židle a křesla mají luxusní bílý potah s protišpinivou úpravou.

Hned vedle společenské zóny architekt umístil domácí kancelář, kterou vestavným barem povznesl na multifunkční pokoj. Srdcem domu je moderní kuchyně se žulovými deskami a kuchyňskou sestavou, vyrobenou

z bukové dýhy a doplněnou spotřebiči značky Viking. V suterénu je umístěn útulný rodinný pokoj s domácím kinem a nádherným kamenným krbem, prostorná herna, odpočívárna nebo také potřebné

sklady. Součástí komplexu je chata pro hosty, která prošla celkovou rekonstrukcí v roce 2005. Majitelé nechali originální domek doslova „vykuchat“, aby jej mohli komplexně zrenovovat.

Podlahy byly vytvořeny z bílého dubu, vznikly dvě nové koupelny a plně vybavená kuchyně, kde nalezneme ledničku Subzero, troubu Viking nebo italský nábytek Poliform. Naproti tomu byly zachovány posuvné cedrové dveře u místností sloužících jako zázemí bazénu.

Kontakt: REED HILDERBRAND LLC (architektonický projekt rekonstrukce), 130 Bishop Allen Drive, Cambridge MA 02139, www.reedhilderbrand.com

Text: Blanka Stehlíková, Foto: TopTenRealEstateDeals