Historické jádro s moderními elementy
Obývací část je určena rozměrným světlým sofa, kontrastujícím s tmavou podlahou a mosaznými detaily v podobě rámování oken nebo dekorací.
Hlavní společenská část apartmá spojuje prostor kuchyně, jídelní a odpočinkovou zónu v jeden kompaktní celek.
Vstupní hala vede návštěvníka impozantní chodbou, jejíž stěny jsou obloženy tmavých dřevem. Na podlaze je umístěna speciální mozaika, která vznikla užitím kamene a mosazi.
Chodba od vstupu volně přechází do společenské části s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní. Kovová socha pochází z dílny současného ukrajinského umělce Nazara Bilyka.
Koncept bytu vychází z kombinace moderních prvků s těmi historickými, třeba s empírovými štukovými stropy. Hlavní materiálová kombinace zahrnuje kámen, mosaz, tmavé odstíny dřeva a světle pudrové odstíny nábytku a některých dekorací.
Obývací část je určena rozměrným světlým sofa, kontrastujícím s tmavou podlahou a mosaznými detaily v podobě rámování oken nebo dekorací.
Interiérový design od studia YODEZEEN vychází z kombinace historických prvků art ceco a empíru se současným italským designem.
Granitové sklo, objevující se v celém prostoru, jemně odděluje jednotlivé zóny, v tomto případě jídelní část od kuchyně v pozadí.
Kombinací několika typů podlah se v bytě vytváří rafinovaný rytmus, který je ještě více podpořený množstvím reflexivních ploch.
Klasický styl souzní s masivním kovovým rámem postele a reflexním granitovým sklem. Místnost tak působí velice čistě a moderně.
Klasický styl souzní s masivním kovovým rámem postele a reflexním granitovým sklem. Místnost tak působí velice čistě a moderně.
Společenský prostor bytu tvoří kuchyně v pozadí, na niž navazuje jídelní část, zakončená tou obývací. Celek je dokonale sladěn do rytmizace tmavých a světlých elementů, ať už se jedná o nábytek, stěny či podlahy
Pozornost vyžadujícím prvkem je expresivní mosazný lustr, zavěšený nad jídelním stolem, který vznikl na míru tohoto apartmá.
Architektonické ladění bytu zosobňuje také řešení kuchyně, přísně rozdělené na světlé a tmavé části, které jsou ovšem v perfektní harmonii.
Základním odstínem kuchyňských skříněk je světlá pudrová, doplněná o stříbřitý kámen, jenž designéři použili především na obložení kuchyňského ostrůvku.
Světlem prosycené prostory se střídají s těmi temnými a prudce elegantními, odrážejícími osobnost obyvatele tohoto apartmá.
Kyjevský byt je vybaven dvěma ložnicemi a třemi koupelnami. Soukromé prostory jsou, na rozdíl od těch společenských, důsledněji laděny do tmavých odstínů kamene a dřeva v kombinaci s mosaznými detaily
Říční kámen, použitý jako obklad stěn v koupelnách, vytváří specifický dekor, odrážející se od mosazného umyvadla i od podsvíceného zrcadla.
Hlavní ložnice je přímo propojená s koupelnou. Obě místnosti odděluje jen závoj grafitového skla, částečně tlumící vizuální kontakt.
Dojem naprostého luxusu utváří kombinace dvou druhů kamene v jedné z koupelen. Místnost tak nepotřebuje žádné další výrazné doplňky.
Spojení lesklých povrchů se strukturami přírodních materiálů probouzí v prostoru zajímavou hru světla a stínu.
Volně stojící vana je skrytá pouze za granitovým sklem, což ji v podstatě dělá organickou součástí ložnice.
Kamenem zcela obložená sprcha vytváří dojem syrovosti a zároveň okázalosti a luxusu.
Dle slov designérů by měl být skutečný zážitek z prostoru především haptický. Dojem se utváří na základě doteku s povrchy, materiály a strukturami.
Kyjevský byt hravě a důkladně kombinuje historické elementy se současným designem a uměním. Je sofistikovaným a okázalým místem k životu.

Precizní architektonické linie a důmyslná estetika jsou základními kameny kyjevského bytu, kombinujícího moderní prvky a umění s klasickou estetikou a historickými odkazy.

Apartmá se nachází v historické části ukrajinského Kyjeva. Čtvrť se jmenuje Lypky a samotný byt je umístěn v ulici Instytutska, která patří k jedné z nejstarších ve městě.

Od roku 2014 byla její část přejmenována na alej Heroiv Nebesnoi Sotni jako pocta událostem, jež se zde odehrály během revoluce před šesti lety. Historicky v této ulici stálo mnoho budov z osmnáctého a devatenáctého století,

z čehož také vychází základní architektonický rámec interiéru bytu.

Lypky je čtvrť určená monumentálním klasickým stylem s prvky art deco a empíru, které se propisují také do podoby interiérového designu pocházejícího z dílny architektonického a designérského studia YODEZEEN.

Byt má velikost příjemných 252 metrů čtverečních a rozkládá se na celém dvacátém prvním podlaží jednoho z domů v ulici. Stěžejním prostorem jsou společenské místnosti, zahrnující vstupní halu, kuchyni, jídelní a obývací část.

Ty jsou doplněny dvěma ložnicemi a třemi koupelnami. Obývací část se rozměrnými okny otevírá impozantnímu výhledu na Památník vlasti, což je jeden z vůbec nejvyšších památníků v Evropě. Architekti a designéři pracovali podle principu „méně je více“.

Vytvořili tak velmi čistý interiér s moderními detaily, plný nábytku i detailů z přírodních materiálů. Byt je v podstatě ohniskem všech architektonických směrů, vyskytujících se napříč touto částí Kyjeva.

Obyvatelem apartmá je mladý muž se sofistikovaným vkusem a neskrývanou vášní pro současné ukrajinské umění, které rovněž sbírá.

Designový koncept bytu kombinuje světlé krémové a pudrové odstíny s prvky z tmavého a reflexního grafitového skla, kámen s mosazí a dekoracemi vyrobenými na míru.

Důraz byl kladen na detail a na to, jak lze prostor vnímat prostřednictvím doteku jednotlivých povrchů a materiálů. Kombinace světel, objemů, textur a dekorací je stvrzením rafinovaného stylu.

Bohatě štukované stropy přinášejí do interiéru empírový esprit, který se jemně snoubí s moderním italským nábytkem.

Vstupní místnost volně přechází do části s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem. Prostor vizuálně scelují speciálně vyrobené dřevěné, kamenné a mosazné dlaždice s originálním dekorem, otevírá a provzdušňuje ho absence jakýchkoli nosných stěn.

Hlavním akcentem jídelní části je na míru vyrobený expresivní mosazný lustr, vznášející se přímo nad jídelním stolem. Kuchyně je navržena v kombinaci světlé pudrové barvy se stříbřitým kamenem, do něhož je obložen také kuchyňský ostrůvek.

Temnější odstín téhož kamene je pak použit v soukromých částech interiéru, v ložnicích a koupelnách. Grafitové sklo v hlavní ložnici i v ložnici pro hosty rozděluje prostor na pokoj s postelí a koupelnu.

Jedinečnými elementy bytu jsou umělecká díla od současných ukrajinských umělců, například tvorba malíře Sydorenka nebo díla sochaře Nazara Bilyka. Umění dodává interiéru svébytnou autentičnost.

Kyjevské apartmá je ryze architektonickým prostorem, jehož vyznění definuje a precizuje dojem moderní

elegance ve spojitosti s historickými souvislostmi prostředí a současným uměním.

Kontakt:

YODEZEEN (návrh interiéru), Vulytsya V’yacheslava Lypynsʹkoho, 4, Kyiv,

Ukrajina, 01030, www.yodezeen.com

Realizace: červenec 2020

Tým architektů: Artem Zverev, Artur Sharf, Artem Voskoboinyk, Anya Tarabanova, Olga Kravchenko

Text: Nikol Vlčková, FOTO: Andrii Shurpenkov