Osobitý interiér plný emocí
Průhonická vila od architekta Michala Kunce ztělesňuje jeho koncept emoční architektury. Aby bylo nějaké místo skutečný domovem, musí svým obyvatelům přinášet pohodu, příjemné a pozitivní emoce.
Průhonická vila od architekta Michala Kunce ztělesňuje jeho koncept emoční architektury. Aby bylo nějaké místo skutečný domovem, musí svým obyvatelům přinášet pohodu, příjemné a pozitivní emoce.
Jídelní část je od obývacího pokoje oddělena zajímavou skleněnou příčkou s decentním potiskem v teplé šedé barvě. To vytváří v prostoru zvláštní mihotání světel a maximálně jej zútulňuje.
Obývací pokoj objímají světlým dřevem obložené stěny a strop, které společně s rozměrným měkkým kobercem vytvářejí příjemnou a klidnou atmosféru místa.
K pohodové a příjemné atmosféře v domě neodmyslitelně patří také krb. V průhonické vile jej architekt umístil do středu společenského prostoru na pomezí jídelní a obývací části.
Kuchyňská část se nese v duchu střídání světlých barev a tmavých akcentů v podobě svítidel či barových stoliček. Jemný rastr na stropě prostor spodního patra zceluje do jednoho celku.
Kuchyně je ohraničená ostrůvkem, sloužícím také jako barové sezení, a navazuje na jídelní část, které dominuje masivní dřevěný stůl. Nad ním jsou zavěšena výrazná dekorativní svítidla, která v prostoru vytvářejí teplé a měkké světlo.
Skleněná příčka ve společenském prostoru dodává místu jeho charakter stejně tak, jako rustikální dekorace v podobě dřevěných váz a košíků.
V ložnici se uplatňuje velkoformátová tapeta, evokující skleněnou příčku umístěnou v přízemí. Krémová barevná paleta, měkké materiály a světlé tóny vnáší do místnosti útulnost a klid.
Do ložnice se vstupuje přes samostatnou šatnu, jejíž podobu určuje neobvyklá rozměrná šatní skříň. Její vzhled může připomenout podsvícenou výlohu obchodu.
Ložnice má k dispozici samostatnou koupelnu s vanou a sprchovým koutem. Třešničkou na dortu je také malá prosklená sauna, která je umístěna do prostoru spojujícího šatnu s koupelnou a ložnicí.
Také druhá koupelna v patře je laděna do krémových tónů a jemných tvarů. Podsvícení zrcadel a stropu dodává místnosti teplý dojem a pohodu.
Ačkoli se jedná veskrze o technickou místnost s užitnou sanitou, dokázal architekt i tomuto prostoru vtisknout jeho specifičnost a atmosféru.

Jak umí architektura dělat lidi šťastnějšími, ukazuje rodinná vila v pražských Průhonicích. Měkké přírodní materiály, promyšlená dispozice a spojení exteriéru s interiérem charakterizují emoční a náladový koncept architekta Michala Kunce.

Je již dávno zcela nesporným faktem, že prostředí, v němž žijeme, nás emočně a lidsky formuje. Architektura má nicméně sklony ke strohosti a strojenosti, jelikož se emocí bojí.

Ve skutečnosti je to právě naopak – architektura náladu a emoce vždy vytváří společně s těmi, kdo s ní a v ní koexistují. A zdaleka to neplatí jen pro rodinné domy. Ale to bychom odbočili.

V Průhonicích nedaleko od hlavního města vyrostla v minulém roce stavba, ztělesňující práci s náladou na téměř 130 metrech čtverečních. Autoři z ateliéru Kunc se zaměřili na emoční koncept domu. Jak takový dům a jeho interiér vypadá?

Odpověď by zněla asi nějak takto: Jakkoli. Základem dokonalého bydlení jsou spokojení obyvatelé. A nejšťastnější je právě takový dům, v němž se šťastně a spokojeně žije.

Interiér je domovem, a domov je místo, kam se vracíme po dlouhých a náročných pracovních dnech, kam utíkáme před nepřízní počasí i osudu. Je to zkrátka místo kam patříme. My, nikdo jiný. Proto je stěžejní, jakou náladu nám interiér přináší.

Průhonická vila je velice jemným a útulným místem. Kombinuje přírodní materiály, jako jsou dřevo a sklo, s haptickými texturami látek, ať už se jedná o záclony, koberce nebo o kusy sedacího nábytku.

Základní půdorysné rozvržení evokuje tvar písmene L. Vstupní halou se návštěvník dostává do chodby se schodištěm, vedoucím do prvního patra, a pokračuje dále do nitra domu – do společenských prostor – obývacího pokoje, jídelny a kuchyně.

Dominantním materiálem je zde dřevo krémových odstínů, doplněné o světlý nábytek. Detailem, dodávajícím prostoru jeho duši, je průhledná skleněná příčka, vizuálně oddělující jídelní a kuchyňskou část od odpočinkové obývací, kde se nachází sofa a krb.

Prostor je naplněn světlem a čistotou, se zahradou ho spojuje hned několik východů na terasy.

Na jedné straně se nachází malá, intimní terasa pro vychutnání ranní kávy či večerní sklenky vína, za protějšími okny se rozprostírá větší terasa pro početnější společnost.  Patro je územím odpočinku a relaxace. Je tu umístěn

jeden pokoj pro hosty a dva dětské pokoje, pro něž jsou určeny sdílená koupelna a velkorysá šatna. Ve druhé části domu se nachází ložnice, do níž se vchází přes samostatnou šatnu, a která má také k dispozici vlastní koupelnu.

Celý prostor je v podstatě malým bytem v domě, jeho relaxační využití podtrhuje také sauna, vklíněná mezi šatnu a koupelnu. Interiér průhonické vily dýchá klidem, harmonií a vizuální čistotou.

Použitím skromné palety materiálů a barev vytváří příjemnou kontinuitu a dojem luxusu prostoru. Vila má vlastní specifické mikroklima, připravené na míru jejím obyvatelům.

Práce s náladou a emocemi na úrovni vytváření domova je sice mnohdy opomíjenou, ale naprosto stěžejní částí celého procesu navrhování.

Text: Nikol Vlčková, Foto: Peter Fabo

Kontakty: ATELIER KUNC architects (architektonický návrh interiéru): Michal Kunc, Petr Tesař, Jana Šandallová, Nad Spádem 650/12, 147 00 Praha 4 – Podolí