Geometrie ve službách minimalismu

Jasná koncepce moderní vily dává vyznít architektonickému konceptu objektu a výhledům na okolní krajinu, rovněž však poskytuje maximum uživatelského komfortu.

Architektonická firma TRAMA navrhla a postavila dům nazvaný Fraião ve tvaru široce rozevřeného véčka tak, aby výsledek byl co nejvstřícnější k průniku denního světla do interiéru, ale přesto zachoval potřebné soukromí jeho obyvatel.

Materiály, použité k realizaci, splňují v kontextu s filozofií realizační společnosti, zaměřenou na ekologické trendy a udržitelnost designu, parametry trvanlivosti a nízkých nároků na údržbu.

S poněkud syrovým charakterem objemové základny z přiznaného betonu a čirým sklem fasádních oken příjemně kontrastují poměrně rozlehlé plochy dřevěných horizontálních prvků, jež výslednou architekturu proteplují zvenčí i uvnitř.

Pečlivě propracovanému objektu, umístěnému na jednom z pozemků v kopcovité krajině portugalského města Braga, dává jedinečný charakter propojení dvou ramen centrální společenskou zónou v podobě velkorysé multifunkční haly, otevřené do dvojité výšky.

Zvolené řešení přitom umožňuje naplno vyniknout nejen vzdušné koncepci vnitřního prostoru, ale především odvážné spirále samonosného točitého schodiště se zábradlím z čirého skla a efektně podsvětlenými stupni, esteticky spojujícího obě obytné úrovně.

Zároveň je odtud k dispozici přímý vstup do zahrady a na terasu se zapuštěným bazénem. Propojení interiérů s venkovním prostředím znásobují i lodžiové ochozy se skleněným zábradlím, lemující po horním obvodu obě křídla rezidence.

Stín a příjemné klima jim pak zabezpečují poměrně široké přesahy pultových střech, jež souběžně fungují i jako nepřehlédnutelné výrazové prvky zvolené architektonické formy.

Vzhledem ke sklonu svažitého pozemku mohli členové týmu, vedeného Brunem Leitãem, koncipovat vstupní partii vily z uliční fronty s respektem k požadavkům investora na maximální diskrétnost.

Vchod je na úrovni druhého podlaží, takže většina rozlehlého interiéru s celkovou plochou 930 čtverečních metrů zůstává pohledům náhodných kolemjdoucích utajena.

Prosklená fasáda, otočená do zahrady, naopak vnitřní prostor odhaluje na maximum, a činí ho tak samozřejmou součástí venkovní dispozice spolu s fascinujícími liniemi okolní krajiny.

Důležitou součástí zadání klienta byl rovněž požadavek zakomponovat do projektu jeho vlastní rozsáhlou sbírku vozidel. Pro jejich umístění byla zvolena velkorysá garáž v horním patře, navazující na společenský prostor.

Díky stěnám z transparentního skla funguje v podstatě jako výkladní skříň, a efektní poklad pána domu je tak viditelný z kterékoli části obývacího pokoje.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: João Morgado