JÍDELNA JAKO SPOLEČENSKÉ CENTRUM

Prostor jídelny se podle potřeb moderního člověka postupně přeměnil v multifunkční prostor.

Kromě hlavní funkce v podobě stolování a s ním spojeného společenského centra pro rodinu a její přátele se lehce umí přeměnit v domácí pracovnu i místo pro různorodé tvoření.

Obecně se dá říci, že prostor jídelny patří k hlavním centrům rodinného života. Od tohoto prostoru se v současnosti neočekává pouze nutnost stolování, ale i každodenní setkávání členů rodiny, příležitostné rodinné oslavy či příležitostná „kancelářská“ činnost.

Od všech těchto faktorů včetně zvážení samotné dispozice místnosti by se měl odvíjet výběr jídelní sestavy. Je třeba vyřešit rovnováhu mezi designem a funkcí.

Současná nabídka je nepřeberná, nespočet tvarů, materiálů, typů podnoží i rozkládacích systémů stolů uspokojí i ty nejnáročnější uživatele.

Trendem jsou jednoznačně modely velkých rozměrů s kreativními podnožemi v kombinaci materiálů, jako jsou masivní dřevo, drahý kámen a kov. Jídelní křesla a židle se často kombinují, proto se neobávejte vlastní kreativity.

Zapomenout by se nemělo ani na osvětlení. Moderním jídelnám sluší závěsná, tvarově rozmanitá osvětlovací tělesa větších rozměrů.

TEXT: Jindřiška Janovská, FOTO: archivy firem