Aristokratické sídlo Robbieho Williamse
Robbie Williams byl určitě okouzlen nejen příznivou cenou nemovitosti, ale i charakterem interiérů s typickými anglickými prvky. Zvolenému stylu dokonale odpovídá i starosvětsky působící knihovna s nábytkem a obklady stěn z masivu.
Především pohodlí, kvalitní materiály a zdobnost jsou charakteristickými znaky mnoha amerických klasických interiérů. V obývacích pokojích tak nachází uplatnění komfortní sedací nábytek různých typů, od křesel po pohovky.
Robbie Williams je britský popový zpěvák a skladatel, který má na svém kontě řadu nejen britských hudebních cen. Kariéra lehce provokativního showmana, jemuž se říká také „nový král popu“, odstartovala v roce 1990 s kapelou Take That, kde začal jako tanečník. Pět let nato se vydal na sólovou dráhu, dnes patří k nejúspěšnějším zpěvákům v anglické historii. Vydal řadu alb, k jeho nejznámějším hit...
Rozlehlé sídlo v evropském stylu, postavené v minulém století v honosné oblasti Holmby Hills v Los Angeles, se rozkládá na pozemku o velikosti zhruba dvou hektarů a nabízí užitnou plochu kolem tisíce osmi set čtverečních metrů.
Tenisový kurt s moderním povrchem profesionálních parametrů ocení nejen majitelé sídla, ale také jejich hosté. Ostatně, Robbie Williams potřebuje kondičku, kterou mu sportovní aktivity pomáhají udržovat.
I po rozsáhlé přestavbě si původně venkovské anglické panství z roku 1938, jež dříve vlastnili výkonný hudební manažer Jerry Moss, spoluzakladatel A&M Record, s manželkou Sandrou, zachovává onen pověstný „genius loci“.
Dům kdysi vlastnila i komička Fanny Brice, jevištní, rozhlasová a filmová hvězda, kterou ztvárnila Barbra Streisand v broadwayském muzikálu Funny Girl podle knihy Fanny Brice: The Original Funny Girl od Herberta G. Goldmana.
Dokonale upravená zahrada má rozsáhlé, na krátko stříhané trávníky, do nichž jsou zapuštěny nejrůznější zpevněné plochy, doslova předurčené ke klidné relaxaci na čerstvém vzduchu.
Uspořádání pozemku kolem celého sídla je dílem zahradní designérky Nancy Goslee Power, která ho pojala jako řadu zákoutí s různým posláním. Kromě zastíněných verand a širokých teras, rozšiřujících impozantní obytný prostor do venkovního prostředí, pamatovala i na zahradní jezírko pro koi kapry, u něhož se krásně medituje.
Důležitou součástí kvality bydlení v přímořských destinacích jsou rozhodně i vodní plochy, přispívající k vytvoření příjemného vnitřního i vnějšího klimatu. Patří k nim bazén se slanou vodou, doplněný venkovním pavilonem s posezením a krbem.
V roce 2005 absolvovala rezidence náročnou rekonstrukci. Kvůli nepředvídaným strukturálním problémům nakonec museli její tehdejší majitelé, manželé Kingovi, zbourat všechno kromě základů, přední fasády a nádherného zakřiveného schodiště ve foyer.
Robbie Williams byl určitě okouzlen nejen příznivou cenou nemovitosti, ale i charakterem interiérů s typickými anglickými prvky. Zvolenému stylu dokonale odpovídá i starosvětsky působící knihovna s nábytkem a obklady stěn z masivu.
Velkorysý prostor soukromého vinného sklepa funguje v podstatě jako vinárna, kde lze degustovat kterékoliv z vysoce kvalitních značkových nápojů, uložených v bohatě zásobené vinotéce.
Formální jídelnu s dřevěným stolem pro dvanáct osob, obklopeným stylovými čalouněnými židlemi, dotvářejí dobové tapety s krajinným dekorem, který v modernizované podobě nachází uplatnění i v současnosti.
Pro komornější stolování je určena jídelna s kulatým stolem a šesti židlemi čalouněnými kůží v petrolejovém odstínu. Styl tohoto prostoru se přiklání spíše k oblíbenému art deco.
Už tak velkorysé interiéry rozšiřují zastřešené venkovní terasy, jež si svým pojetím, použitými materiály a klasickým vybavením nezadají se špičkovým komfortem vnitřního prostoru.
Profesionální kuchyň je vybavená špičkovými spotřebiči s čelními prvky v nerezovém provedení. Prostoru dominuje velký ostrůvek s mycí zónou, jehož top přechází na jedné z kratších stran ve snídaňový pult.
Čas jako by se zastavil také v ložnicích – všude vládne solidní dřevěný nábytek, pohodlné postele, některé z nich s nebesy, měkké koberce, čalouněné posezení a splývané závěsy na oknech.
Koupelen je v areálu sídla celkem jedenáct. Všechny disponují kvalitními armaturami, špičkovou sanitou a klasickým nábytkem z masivního dřeva, svým charakterem evokují spíše běžný obytný prostor.
Doslova rustikální atmosféru této části odpočinkové zóny podtrhují dekorativní motivy na ložním prádle i závěsových textiliích, hřejivost dodává prostoru ložnice i živý oheň v krbu s ozdobným portálem.
Dokonalý klid a soukromí, potřebné pro ničím nerušenou relaxaci u bazénu, zajišťují okolní vzrostlé keře a stromy. Pohodlná lehátka zastíněná slunečníky jsou ideální pro odpočinek po plavání ve slané vodě.
Rovněž pro druhou kuchyň, která je součástí hlavního apartmá, byly vybrány spolehlivé spotřebiče. Elegantní světlý nábytek v klasickém stylu dokonale ladí s pracovními plochami z přírodní žuly.
V samostatném pavilonu, v prostoru otevřeném do dřevěného střešního krovu, našla místo komfortní domácí posilovna, v jejímž rámci probíhají i odborné relaxační masáže. K dispozici je tu rovněž sauna.

Britská popová hvězda Robbie Williams investovala do další exkluzivní adresy. Tentokrát si zpěvák se svou šestičlennou rodinou za téměř padesát milionů dolarů pořídil exkluzivní usedlost v Los Angeles.

Utratil za ni velkou část sumy, kterou získal po prodeji svého dosavadního bydlení v Beverly Crest rapperovi Drakeovi, přesto mu zbylo dost na eventuální úpravy nového působiště.

Ovšem kdo ví, zda vůbec budou nějaké potřeba – rozlehlý areál s dvoupatrovou hlavní rezidencí v georgiánském stylu, dvěma samostatnými penziony pro hosty, z nichž jeden navrhl známý architekt z LA John Elgin Woolf, bazénem se slanou vodou, samostatným pavilonem s domácí posilovnou a saunou, jezírkem pro koi kapry a tenisovým kurtem totiž už v roce 2005 prošel rozsáhlou přestavbou.

Pod taktovkou významného architekta Oscara Shamamiana si tak rozlehlý objekt sice uchovává své počáteční hodnoty, styl a majestátnost, zároveň však nabízí veškerý myslitelný komfort moderní rezidence.

Dům má za sebou dost významnou a bohatou historii – jednou z původních majitelů nemovitosti byla umělecká star třicátých let minulého století, americká komička, zpěvačka a divadelní a filmová herečka Fanny Brice, která tu žila až do své smrti v roce 1951. Mezi další významné osobnosti, jež obytného luxusu vily během její existence využívaly, patřili herec Alan Ladd, reklamní specialista Alan Holt a významný televizní producent Richard King s manželkou Lauren, interiérovou designérkou.

A právě tento pár někdejší rekonstrukci inicioval a se Shamamianem na ní zaujatě spolupracoval.

Honosná rezidence, postavená v roce 1938 na Faring Road, se na trh znovu dostala v roce 2019 a její startovní cena, pohybující se kolem sedmdesáti milionů dolarů, během doby postupně klesala až na hranici, kterou byl po třech letech ochoten zaplatit až právě Robbie Williams.

Ostatně, on sám je poměrně ostříleným realitním hráčem, vždyť je stejně známý svými hity jako luxusními nemovitostmi, jež vlastní.

Po vzoru řady dalších úspěšných a obchodně zdatných celebrit i Williams a jeho manželka Ayda Field investovali nezanedbatelnou část svého jmění, a sice v hodnotě 300 milionů amerických dolarů, do špičkových rezidencí v těch nejkrásnějších destinacích napříč světem.

Také v tomto případě tedy samozřejmě moc dobře věděli, co a za kolik kupují a jakým potenciálem vznosná rezidence v jedné z nejprestižnějších částí Města andělů disponuje.

Do hlavního objektu rozsáhlého sídla se vstupuje přes působivě prosvětlené foyer s intarzovanou dřevěnou podlahou a velkorysým točitým schodištěm, vedoucím do horní obytné úrovně.

Hala se otevírá do rozlehlého hlavního obývacího pokoje s velkými okny, členitá přízemní společenská zóna zahrnuje také bar a salonek, stejně jako profesionálně vybavenou kuchyň a jídelnu, v nichž se vaří a stoluje především u příležitosti velkolepých party, pořádaných pro velký počet lidí.

Na stejném podlaží se nachází rovněž soukromé apartmá rodiny, velká kancelář, knihovna a komfortní dětská herna. V tak rozlehlém domě, předurčeném pro bohatý společenský život, nesmí pochopitelně chybět ani soukromý vinný sklípek. Horní patro pak patří především klidovému zázemí s osmi ložnicemi a koupelnami.

Na vnitřní dispozici navazují venkovní prostory s řadou teras a dalších zpevněných ploch, zapuštěných do udržovaného trávníku. Příležitost je tu i pro milovníky ekologického zahradničení:

Paní Kingová dokonce v roce 2011 prohlásila, že na zdejších vyvýšených záhonech pěstuje jedny z nejlepších rajčat v Los Angeles.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Courtesy of Compass