Expresivní architektura ve spojení s elegancí

Na první pohled tato italská vila zaujme expresivními tvary. Její architektonický objem zahrnuje několik na sebe položených a různě zkosených obdélníků, které vytvářejí specifické panorama stavby.

Interiér tohoto originálního domu nabídne vyváženou směs klasického modernismu, skla a kamene.

Rezidence se jménem She House se rozkládá na pozemku s rozlohou o 870 metrů čtverečních, ležícím v kopcích poblíž severoitalského Turína v rezidenční oblasti a nabízí příjemný výhled do údolí.

Dům má velikost šest set metrů čtverečních, které zahrnují tři podlaží včetně sklepních prostor a rozměrné terasy. Požadavek klienta, aby žil v domě, do něhož by se promítla současná linie, splnili architekti na jedničku.

Určujícím vizuálním prvkem projektu jsou právě sebevědomé linie, protínající se napříč podlažími, které expresivně zastřešují terasu i pohled do okolí.

Již samotný přístup k domu je zážitkem. Lokálním kamenem obložené schody stoupají japonskou zahradou, která je propracovaná do posledního detailu.

Za vstupními dveřmi ohromí návštěvníka velkorysý obývací pokoj s dvojitou výškou a prosklenou stěnou, vedoucí přímo na zahradu. Díky této stěně je interiér v neustálém dialogu s okolím. Celková atmosféra prostoru se tak mění v závislosti na ročním období.

Dům se obytnými místnostmi otevírá na jižní stranu, zatímco ložnice jsou umístěny vstříc severu, což jim zajišťuje příjemné světlo i klima. Vertikální propojení domu umožňuje impozantní schodiště, ukryté za čirou skleněnou stěnou společně s výtahem.

Obývací pokoj zdobí minimalistický krb a sofa Standart od Edry. U okna umístěnou bílou lavici navrhl Piero Lissoni pro značku Porro a celou místnost večer a v noci prosvětlují světla od Flos a Vibia Lights.

Schodiště za prosklenou stěnou vede do sklepa, do něhož jsou situovány servisní místnosti, dílna a garáž. Prosklenými posuvnými dveřmi Velaria od Rimadesia se vchází do jídelní a kuchyňské části.

Té dominuje bílá kuchyňská linka s ostrůvkem, stěny jsou vymalovány jemným mocca odstínem hnědé.

První patro rezidence je určeno relaxaci a péči o tělo i duši. Je zde umístěn wellness prostor se saunou, která je přímo propojená s venkovní terasou, na níž se nachází bazének s hydromasážním systémem.

S terasou je propojena také hlavní ložnice, jejíž součástí je průchozí šatna od Rimadesia s koupelnou, těžící z úchvatného výhledu do údolí.

TEXT: Nikol Galé, FOTO: Andrea Martiradonna