Kde Sinatra schovával Kennedyho s Marilyn…

Posloužila jako kulisa pro řadu filmů a televizních pořadů včetně Mad Men, Californication a Dreamgirls. Nedávno zrestaurovaná, aktualizovaná a přejmenovaná na „Byrdview“ se objevila v nabídce za 21,5 milionu dolarů.

Hvězdný dům s názvem Farralone byl původně postaven pro milovnici společenských radovánek a dědičku Chase Bank Doru Hutchinsonovou. Na nějaký čas se tu zabydlel také Frank Sinatra a údajně tu měla na zapřenou probíhat i romantická setkání JFK s Marilyn Monroe.

Vila posazená na vrcholu kopcovitého pozemku ve čtvrti Chatsworth, dokonale ukrytá před nechtěnými pohledy, nabízí 360stupňový výhled na Los Angeles, hory a okolní přírodní rezervaci o rozloze 3000 akrů.

Velkolepá rezidence s bohatě prosklenými fasádami a obytnou plochou dosahující bezmála sedmi stovek čtverečních metrů představuje esenci luxusu a dokonalého soukromí, i proto do svých útrob vždy lákala filmovou a společenskou smetánku na nezapomenutelné večírky.

Sídlo postavil futuristický architekt William Pereira, kterého si Dora Hutchinsonová najala v roce 1949. Byl jedním z nejslavnějších a nejplodnějších autorů té doby, ovšem živil se i jako filmový scénograf, režisér a producent několika snímků během čtyřicátých let.

Za práci se speciálními efekty na filmu Reap the Wild Wind režiséra Cecilley B. DeMille získal v roce 1942 Oscara. Později se stal profesorem architektury na University of Southern California, kde byl jedním z jeho studentů mimo jiné i Frank Gehry.

Ve své kariéře se Pereira podílel na více než čtyřech stovkách projektů, a to včetně světové výstavy v Chicagu v roce 1933, Kennedyho centra ve Washingtonu D. C., Los Angeles County Museum of Art a jeho nejslavnější Transamerica Pyramid v San Franciscu.

V roce 1963 se v souvislosti se svou účastí na vybudování územního plánu města Irvine v Kalifornii dostal na obálku prestižního časopisu Time.

Prosklené velkoformátové stěny vpouštějí do interiéru vily Farralone záplavy světla, v nichž dokonale vyniknou všechny části luxusně vybaveného obytného prostoru.

Kromě rozlehlé společenské zóny nechybí bar, jídelna a pracovna, v permanenci vždy byla i velká ostrůvková kuchyně se špičkovými spotřebiči a snídaňovým koutem.

O hřejivou atmosféru se stará řada krbů, hosté tu mají zázemí s veškerým pohodlím, stejně jako dostatek prostoru pro zábavu uvnitř i vně domu. Však si jí tu také užívali, co hrdlo ráčí.

Pozvánky dostávali všichni, kdo v Hollywoodu něco znamenali, na VIP seznamech figurovala ta nejslavnější jména. Po určité době ovšem Doru večírky i nadšení z celebrit omrzely a přestěhovala se zpátky do rodného New Yorku.

Své sídlo na dlouhé desetiletí pronajala Franku Sinatrovi, který v bujarém společenském ruchu pokračoval, ovšem v poněkud jiném, mnohem hlučnějším stylu.

Do domu, který v té době fungoval spíše v režimu jakéhosi pánského klubu, však kromě svých kumpánů ze slavné skupiny Rat Pack, hereckých, muzikantských a politických přátel zval i tehdy ostře sledovaný pár, tvořený prezidentem Johnem F. Kennedym a Marilyn Monroe, jemuž v rezidenci údajně poskytl utajený azyl pro jejich skandální románek. Svou vášeň si prý užívali v samostatném penzionu s vlastním masážním bazénem.

TWXT: Alena Müllerová, FOTO: Scott Everts/Fox/Agentura, www.theagencyre.com