Bydlení po vzoru feng shui

Casa Prime je projekt, který v sobě snoubí elementární jednoduchost architektonických objemů s příjemným a podněcujícím prostředím. Těží ze své polohy, již určuje blízkost pláže Riviera de São Lourenço. Dům je skvělým příkladem klidné a sofistikované brazilské architektury.

Architekty domu jsou Alexandr Ferraz a Elias Souza ze studia Raiz Arquitetura. Casa Prime se nachází na pobřeží poblíž města São Paulo a na své umístěním mezi ulicí a pásem přírodní vegetace reaguje také půdorysným rozvržením.

Základním architektonickým konceptem je obdélník zasazený paralelně s ulicí, který poskytuje adekvátní soukromí zadní části pozemku.

Díky zvolenému půdorysu navíc architekti dosáhli dostatku volného prostoru, a mohli tak do společenských prostor implantovat mělký vodní kanál, který dům těsně objímá z levé strany a probíhá pod okny místností.

Druhá část nádrže pak slouží obyvatelům jako plnohodnotný plavecký bazén. V jeho hladině se odráží dění v přízemí, které přirozeně prostupuje také do travnaté pobytové části zahrady, plné bujné zeleně.

Rozvržení přízemí pojímá kuchyň, jídelní část, obývací pokoj a terasu, propojené v jeden kontinuální celek.

Stěžejními prvky interiérového designu se zde staly funkcionalita a propustnost – obyvatelé domu jsou ve vzájemném kontaktu, ať jsou v jakékoli společenské části domu.

Horní patro je rozděleno na část pro hosty a ložnice pro členy rodiny, které se otevírají do zahrady na východní straně.

Jedním z pomyslných vrcholů projektu je maximalizace přístupu denního světla do domu se zachováním soukromí uvnitř stavby.

Přínosný je v tomto ohledu rozměrný světlík ve vstupní hale v v místě schodiště, který do interiéru propouští příjemné rozptýlené denní světlo. Zahrada byla na přání majitelky navržena na základě principu feng shui.

Všechny použité barvy i materiály podporují atmosféru relaxace a zklidnění. Významným prvkem je v tomto ohledu také zelená stěna v přední části domu, jež do Casa Prima vnáší specifický nádech a originalitu.

Exteriér i interiér domu se nesou na poklidných vlnách relaxace v objetí přírodních elementů vody i rostlin a utváří intimní a celistvé místo pro život.

TEXT: Nikol Galé, FOTO: Leonardo Giantomasi, leogiantomasi@raiz_arquitetura.com.br, www.raizarquitetura.com.br