Trendy pro kuchyňské sestavy

Dekor dřeva, tmavé odstíny, barevná nespoutanost, zlaté doteky. To jsou ve stručnosti hlavní znaky směru, jímž se v současnosti nejčastěji řídí designéři a výrobci kuchyní.

Na uživatelích pak je, zda k němu budou vstřícní, nebo zůstanou u osvědčené klasiky, minimalismu, či naopak staré dobré rustikálnosti.

Dřevo se sice v posledních letech stáhlo poněkud do ústraní, v současnosti však znovu dobývá přední příčky přízně.

In je především jemnost, například v podobě světlého jasanu, k oblíbeným však patří i osvědčený tmavý a velmi dekorativní ořech, jenž přináší do kuchyně dotek luxusu.

Pokud jde o temné barvy obecně, předpokladem pro to, aby adekvátně vyzněly na nábytkových plochách, je především dostatečně velká a vzdušná kuchyně.

Pak lze dokonce vsadit i na moderní černou, která vynikne v kombinaci jak se dřevem, tak i s dalšími moderními materiály.

Ti, kdo se nebojí výraznosti, se však mohou v tomto směru „odvázat“ mnohem více a zkusit překvapivé kombinace, jdoucí i proti zažitým pravidlům. V této souvislosti se lze inspirovat například i letošními barvami roku:

podle značky Patone je jedničkou fialková Very Peri, spojující stálost modré a vzrušení červené, Dulux zase tentokrát přináší do interiérů závan čerstvého vzduchu s pomocí svěžího a povzbuzujícího šedomodrého odstínu Bright Skies a k němu ladících čtyř barevných palet.

Nejnovější moderní trendy diktují kuchyňským linkám jednolitý elegantní vzhled, nerušený ani viditelnými úchytkami na horních i spodních skříňkách.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: archivy firem