Historická romance v moderní podobě

Vila Altopiano byla postavena v roce 1850 v historickém městě Bologna, ležícím ve střední Itálii, a během desetiletí ji obývalo hned několik rodin.

Rekonstrukce, kterou stavba podstoupila v roce 2010, ji navrátila do původní romantické podoby z doby, kdy byla postavena, a doplnila ji o moderní a svěží interiér.

Pomocí archivních materiálů se vila v průběhu rekonstrukce dostala do své původní podoby. Obnovovaly se fresky, okna, štíty a cimbuří, dekorovalo se žlutou a oranžovou barvou, které byly v interiéru použity původně.

K domu se přichází 50 metrů dlouhou alejí, vchod je umístěn v jeho jižní části. Na levé straně přízemí se nachází kuchyně a denní jídelna. Otevřená lodžie pak obyvatele domu zavede do klenuté chodby, vedoucí k ložnicím a končící ve velkém společenském prostoru.

V levé části společenské místnosti je umístěna pracovna. Za ní se nachází úchvatná hlavní ložnice se stropem pokrytým freskami, které zobrazují modrou oblohu plnou andělů a ptactva.

V prvním patře je umístěno šest pokojů pro hosty s koupelnami a velký obývací pokoj. Do věže nad prvním podlažím majitelé umístili malý hudební salon.

V historických sklepích je díky ideální teplotě umístěn vinný sklípek, ale také televizní místnost, tělocvična anebo karetní místnost.

V domě se nachází také množství uměleckých děl od tvůrců z Itálie, Číny a Francie.

Majitelé dbali na důsledné odkrytí původních architektonických struktur vily, především bohatě dekorovaných stropů z počátku 19. století.

Většina interiérového vybavení pochází od značky Visionnaire, jejíž produkty perfektně snoubí historické tvary se současným designem. Některé kusy, jako například židle Bugatti, pocházejí z 30. let minulého století.

V době své největší slávy obklopoval sídlo pozemek s rozlohou 100 hektarů. Veškeré potřeby majitelů zajišťoval správce, který s rodinou obýval malý rodinný domek, jenž se nacházel v blízkém sousedství vily.

Zajímavostí je i kaplička Panny Marie v rozlehlé zahradě, jež nechala postavit jedna z rodin, která zde žila v minulosti.

TEXT: Nikol Galé, FOTO: VISIONNAIRE HOME