Industriální byt pro mladou rodinu

Projekt Rue de la Gauchetiere představuje rekonstrukci apartmá ve sto let staré budově nedaleko Old Portu v kanadském Montrealu.

Designéři z Future Simple Studio navrhli elegantní a architektonicky unikátní byt, který podporuje flexibilitu a sounáležitost rodinného života a oslavuje život a individuální industriální charakter prostoru.

Prioritami rekonstrukce byly flexibilita prostoru a dostatek osvětlení. Designéři byt rozdělili sádrokartonovými příčkami s posuvnými dveřmi, aby zajistili dostatek prostoru a možnost propojení místností. Toto řešení zároveň vedlo k tzv.

efektu „box in the box“, což zajišťuje variabilitu otevírání a uzavírání jednotlivých zón bytu.

Dva hlavní kubusy z leštěného ořechového dřeva, které jsou vsazeny do betonového prostoru, zároveň ohraničují a určují místnosti, jako jsou kuchyně, obývací pokoj, jídelna, studovna a tělocvična, jež je umístěna na okraji obytné sestavy.

Objekt a architektura se slévají v jedno – od stropních panelů a sloupků přes integrovaný nábytek až po podlahy.

Ložnice jsou naplněny automatickými „black out“ závěsy zajišťujícími perfektní světelné podmínky od maximálního osvětlení přes polostín až po úplnou tmu.

Večer, když se závěsy zatáhnou a uvnitř boxu se rozsvítí lampička, vypadá celá místnost jako lampa plovoucí prostorem, která vytváří příjemnou atmosféru domova, nabízejícího veškerý komfort svým obyvatelům.

Celý byt je vybaven množstvím nábytku, který navrhlo designérské studio a jenž byl vyroben na míru prostoru. Mezi takové originální prvky patří lité betonové umyvadlo, speciální knihovna, rozkládací postel a další prvky.

Základní materiálová škála byla inspirována industriální syrovostí bytu.

Desky z ořechového dřeva doplňující cihlové stěny evokují přírodní element, podlahy v teplé šedé barvě společně s textilními dekoracemi souzní s betonem a lehké sklo a zrcadla umocňují vzdušnost a jemnost prostoru.

Byt je prolnut také dostatečným množstvím zeleně, která zahrnuje vinnou révu a 11 metrů vysoký strom, umístěný v exteriéru. Díky tomu je ryze urbánní prostředí přirozeně propojeno s přírodní strukturou.

Rue de la Gauchetiére nabízí exkluzivní městské bydlení pro mladou rodinu.

Flexibilní prostor s pohyblivými stěnami, přírodní materiálová paleta a inovativní architektonické elementy společně s konceptem „box in the box“ vytvářejí interiér šitý na míru svým obyvatelům, který se perfektně přelévá z intimního do otevřeného společenského prostoru.

TEXT: Nikol Galé, FOTO: Felix Michaud, www.v2com-newswire.com