Exotický interiér s vůní dřeva

Exotický strom jaboticaba neboli hroznový strom je stěžejním prvkem interiéru i exteriéru domu poblíž brazilského São Paula. Osobitý design umocňuje rovněž otevřený vnitřní prostor, který volně přechází do zahrady.

Projekt vypracovalo studio Obra Prima, které působí v Brazílii a v Uruguayi. Rezidence, příznačně nazvaná Jaboticaba, se nachází v oblasti Fazenda Boa Vista poblíž města Porto Feliz.

Její majitelé se sem přestěhovali z rušného São Paula, aby zkusili žít obklopeni přírodou, ale zároveň byli na dosah civilizaci. Jak již bylo zmíněno, charakter interiéru je určen především využitím exotických tzv.

hroznových stromů, které jsou vysazeny jak ve venkovní, tak v zimní zahradě, umístěné ve vstupní části domu. Půdorys interiéru určují dva na sebe kolmé bloky, které se setkávají právě v místě vstupu do domu.

Do prvního z nich jsou situovány všechny soukromé a odpočinkové místnosti, zatímco druhý obsluhuje společenskou a servisní část. Obě části stavby zabírají dohromady 1535 metrů čtverečních a jsou zasazeny na pozemek o rozloze 5650 metrů čtverečních.

Interiérový design vychází z horizontálního rozložení stavby, která postrádá patro. Jedním z klíčových prvků vnitřního uspořádání se stal zcela propojený obytný prostor, který není rozdělován téměř žádnými zdmi.

Jedna místnost tak organicky přechází do druhé a díky posuvným proskleným stěnám také přímo do zahrady. Základními materiály jsou dřevo, použité na stropech a stěnách, a světlá kamenná podlaha z čediče.

Vybavení, nábytek i dekorace pak podporují klidnou a příjemnou odpočinkovou atmosféru, která je podpořena také množstvím denního světla a zeleně, která dům obklopuje. Vila Jaboticaba ztělesňuje intimní rodinnou pohodu.

Otevřené volné prostory společně s kvalitními přírodními materiály a světlými barvami podporují celkový dojem z interiéru, který je elegantní a sofistikovaný, ale zároveň má klidný a relaxační charakter.

TEXT: Nikol Galé, FOTO: Alessandro Gruetzmacher