Designový penthouse s uměleckým nábojem

S cílem nabídnout vizionářský přístup k architektonickému designu a interiérům založili Mark O’Callaghan a Sam McNally svou společnost Echlin. Dnes jsou oceňovanými tvůrci výjimečných rezidenčních a komerčních projektů.

Jedním z nich je okouzlující podkrovní byt v ikonické jedenačtyřicetipodlažní výškové budově v nové finanční čtvrti Wood Wharf, na prestižní adrese 10 Park Drive.

Obytný prostor, posazený na vrcholu londýnského věžáku s výhledem na Temži a park Greenwich, jímž prochází nultý poledník, spojuje vytříbený design s přírodním okolím.

Podobu interiéru pak významně ovlivňuje skutečnost, že jde v podstatě o jakousi galerii, tvořenou citlivou kombinací děl britských a světových umělců a nábytkových modelů, navržených a místními řemeslníky vyrobených speciálně pro toto ateliérové apartmá o rozloze 124 čtverečních metrů.

„Naší vizí bylo s dokonalostí a nápaditě posunout hranice toho, čím je tato oblast většinou charakteristická jako centrum obchodu a financí,“ vysvětluje záměr designérů Samuel Pye, kreativní manažer společnost Echlin.

„Skvělým výchozím bodem nám kromě sbírky artefaktů bylo i překvapivé množství zeleně v této čtvrti.

Stačilo už jen najít ty nejzajímavější mladé autory a britské výrobce nábytku, doplnit jejich díla produkty mezinárodních značek a našimi vlastními návrhy“, dodává. Co bohužel z obrázků patrné není, je „britská vůně“, lišící se místnost od místnosti.

V základních obytných prostorech je to Mossket od Miller Harris, evokující svěžest zeleni se zemitými podtóny, pro hlavní ložnici padla volba na rafinovanější a elegantnější Belgravii, spojující tóny santalového dřeva a čemeřice, kterou Rachel Vosper speciálně namíchala právě pro Echlin.

V další části interiéru pak návštěvník zaznamená hřejivý dotek True Grace’s Amber No. 31, spojující vrchní tóny citronu a bergamotu se základem z ambry a myrhy. Sam McNally, spoluzakladatel společnosti Echlin, k tomu říká:

„Zaměřili jsme se na interpretaci tradičních myšlenek tak, aby také hleděly dopředu. Doba klade stále větší důraz na to, jak jsou naše domovy navrženy, jak je používáme a jak ovlivňují naši náladu.

Uvědomujeme si, že pohoda a štěstí je odrazem všeho, co nás obklopuje, proto se snažíme vytvořit tyto prostory stylové a maximálně uživatelsky přívětivé.“

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: www.echlinlondon.com