Dveře umocní dojem z interiéru
ProEXR File Description =Attributes= channels (chlist) compression (compression): Zip16 dataWindow (box2i): [0, 0, 4959, 3506] displayWindow (box2i): [0, 0, 4959, 3506] lineOrder (lineOrder): Increasing Y pixelAspectRatio (float): 1 screenWindowCenter (v2f): [0, 0] screenWindowWidth (float): 1 type (string): "scanlineimage" =Channels= B (half) Background.blue (half) Background.green (half) Ba...
VRimg File Description =Attributes= Version: 1.3 Compressed: true Resolution { width: 3508 height: 2481 pixelAspectRatio: 1 } Render Region { renderRegion: false xmin: 0 ymin: 0 width: 3508 height: 2481 } Regions Info { regWidth: 32 regHeight: 32 whatsXY: MaxSize } Camera Info { transform: matrix projection: perspective aperture: 36 fov: 40.8807 targetDistance: 521.382 nearRange: ...

K čemu slouží, není nutné vysvětlovat. Pro správné rozhodnutí o výběru vnitřních dveří je však rozhodně nutné seznámit se s různými typy křídel, vhodných materiálů, možnostmi povrchů i barevnými variantami.

Interiérové dveře slouží samozřejmě jako ochrana proti prachu, hlučnosti nebo pachům, případně i jako částečná tepelná izolace. Mohou ale mít – a také mají – výrazný dekorativní účel. Při výběru se první volba zaměřuje na způsob otevírání a počet křídel.

Dalším parametrem je potom použitý materiál a vzhled. Klasické otočné neboli otvíravé dveře mohou být zhotoveny z různých materiálů, a pokud je řeč o designu, skvěle vypadají v celoskleněné variantě nebo v provedení až ke stropu.

K tomuto typu dveří existuje široký sortiment doplňků a příslušenství v podobě kování různého typu, jež umocní výsledný vzhled realizace. Další variantu představují kyvné dveře umožňující otevírání na obě strany.

Lze je instalovat v jednokřídlém nebo dvoukřídlém provedení a v obytném interiéru se uplatní především mezi kuchyní a jídelnou nebo jako vstup do hlavního obytného prostoru.

Posuvné dveře se na speciálním ložiskovém pojezdu pohybují buď po stěně, nebo zajíždějí do skrytého pouzdra. Jejich výhodou je, že šetří místo, jako takové mají za úkol i dočasné rozdělení prostoru.

Skleněná výplň posuvných křídel navíc propouští denní světlo a opticky zvětšuje obytný interiér. Zajímavým a dispozičně úsporným řešením jsou pak i dveře skládací nebo shrnovací.

TEXT: Jana Šulcová, FOTO: archivy firem