Křišťálová klasika v moderním pojetí

Efektní svítidla s komponenty z ušlechtilého skla zdaleka nepatří pouze do tradičních interiérů nebo historických objektů. Stále častěji se objevují i v běžných obytných prostorech.

Ve skutečnosti je nepodstatné, zda jde o novostavbu, rekonstruované podkroví, zmodernizované panelákové či jiné městské byty, nebo luxusní rezidence.

Ve vhodném kontextu s dispozicí totiž křišťálová svítidla skvěle vyniknou i v moderním minimalistickém interiéru, kde spolehlivě fungují jako nepřehlédnutelný kontrastní prvek.

Důvodem jejich velkého úspěchu a obliby je stoprocentně výrazná dekorativnost lustrů, nástěnných i dalších prvků s ověsy z křišťálu, broušených podobně jako diamanty, jež dovedou vytvořit nádherné světelné efekty, dodávající interiéru specifické kouzlo.

Ve svém portfoliu je mají všechny světově významné značky a módní domy, zaměřující se na nabídku exkluzivního bytového vybavení.

Kromě klasické podoby, jež se po staletí proměňovala jen mírně, však v současnosti designéři a výrobci často sázejí zejména na velkolepé moderní instalace v novém stylu, navrhované a realizované na míru konkrétním dispozicím, a to včetně velkorysých hal, sálů i luxusních jacht, kde sehrávají dominantní roli.

Je navíc potěšující, že řada z nich vzniká i ve studiích a dílnách na území naší republiky, jež svým prostřednictvím šíří povědomost o dokonalé zručnosti a profesionalitě našich návrhářů a sklářů.

TEXT: Alea Müllerová, FOTO: archivy firem