Blogerka Cat&Cook představila novou kuchařku

Jako poslední zastávku v rámci autogramiády zvolila food blogerka Cat & Cook prostory Miele Experience Centre v Praze. Blogerka, vlastním jménem Ivana Jindřichová, je další z řady inspirativních osobností v oboru gastronomie, s nimiž Miele spolupracuje. Dále k nim patří např. Zdeněk Pohlreich, Radek Šubrt nebo Michal Hromas.

Blog Cat & Cook funguje od srpna 2015, v současnosti má více než 40 000 návštěv za měsíc a na Instagramu jej sleduje 23,5 tisíc fanoušků.

V prosinci 2017 se Ivana začala naplno věnovat blogování, spustila youtube kanál a začala natáčet mimo jiné food tutoriály. V dubnu 2018 oznámila plánované vydání knihy na počest její nemocné kočky (Cat & Cook = kočka a kuchařka).

Za 3 měsíce vydala vlastními silami knihu o 260 stranách se 70 tradičními recepty z celého světa. Kuchařka Cat & Cook vyniká perfektním popisem postupů a postupovými fotografiemi, na nichž si dává záležet nejen v knize, ale i na blogu.

Kniha se těší úspěchu, po dvou týdnech autogramiád a po dvou dnech spuštění e-shopu je z více než 1/3 vyprodaná.

Recept z nové knihy:

Houbové risotto

Jedna z variací ochuceného italského risotta, kterou si budete připravovat na konci léta a na začátku podzimu, kdy se kouří z našich krásných lesů a rostou houby. Je to perfektní rychlá bezmasá večeře, kterou zvládne úplně každý.

Na 2 porce

260 g rýže Carnaroli / Arborio / Vialone Nano

150 g vychlazeného másla

olivový olej

1 šalotka / malá cibule

200 ml kvalitního bílého vína

1 l zeleninového vývaru

130 g sýru Parmigiano Reggiano

300 g lesních čerstvých hub

1 stroužek česneku

1 lžíce nasekané hladkolisté petržele

sůl, pepř

Postup

V menším rendlíku rozehřejte olivový olej a přidejte očištěné a na střední kusy nakrájené houby. V tuto chvíli jde především o to, aby se z hub vypařila voda. Tím se zvýrazní jejich chuť. Až budou houby pěkně krémovité, dejte je stranou na pozdější použití.

V hrnci rozpusťte 50 g másla a dvě lžíce extra panenského olivového oleje. Máslo zajistí delikátní chuť a olej pomůže dosáhnout vyšší teploty při restování cibulky, tím pádem se máslo nepřepálí.

Přidejte najemno nakrájenou šalotku a na mírném ohni ji zpěňte – pouze do sklovata. Poté přisypávejte rýži – asi na třikrát, aby se vždy nejdřív spojila s tukem a cibulkou.

Pozor, rýži nikdy neproplachujte, škrob v rýži je potřeba na vytvoření krémové konzistence. Zalijte vínem a chvíli vařte, dokud úplně nevyprchá alkohol. To poznáte tak, že už ho z pokrmu necítíte.

Poté začněte pomalu přidávat horký vývar – jen po jedné až dvou sběračkách. Pamatujte, že od risotta nesmíte nikdy odejít a musí se vařit na vysokém plamenu. Podlijte vždy, když se tekutina téměř vyvaří, a pokračujte, dokud není rýže ještě lehce tvrdá.

V této chvíli přidejte houby. Promíchejte a přidejte další naběračku vývaru. Česnek nakrájejte na plátky, přidejte špetku soli, nasekejte a utřete špičkou nože. Petrželku nasekejte najemno a s česnekem přidejte do risotta.

Nyní by mělo být risotto uvařené na skus. Než ho sundáte z plotny, mělo by v něm být celkem dost tekutiny. Podle potřeby tedy přidejte ještě vývar a odstavte z žáru.

Přidejte na kostičky nakrájené chladné máslo, parmezán a energicky míchejte, dokud nevznikne krémovité risotto. Podle potřeby osolte a jen lehce opepřete. Přikryjte pokličkou a nechte 3 minuty odpočinout.

Servírujte v hlubším talíři a ozdobte čerstvě strouhaným parmezánem a petrželkou.

TIP: Pokud budete mít na houbové risotto chuť i mimo houbovou sezónu, můžete použít houby sušené nebo mražené. Sušené před smažením namočte na 20 minut do horké vody a poté vyždímejte. Mražené řádně propláchněte pod tekoucí vodou.