Jako poslední zastávku v rámci autogramiády zvolila food blogerka Cat & Cook prostory Miele Experience Centre v Praze. Blogerka, vlastním jménem Ivana Jindřichová, je další z řady inspirativních osobností v oboru gastronomie, s nimiž Miele spolupracuje. Dále k nim patří např. Zdeněk Pohlreich, Radek Šubrt nebo Michal Hromas.
Blog Cat & Cook funguje od srpna 2015, v současnosti má více než 40 000 návštěv za měsíc a na Instagramu jej sleduje 23,5 tisíc fanoušků.
V prosinci 2017 se Ivana začala naplno věnovat blogování, spustila youtube kanál a začala natáčet mimo jiné food tutoriály. V dubnu 2018 oznámila plánované vydání knihy na počest její nemocné kočky (Cat & Cook = kočka a kuchařka).
Za 3 měsíce vydala vlastními silami knihu o 260 stranách se 70 tradičními recepty z celého světa. Kuchařka Cat & Cook vyniká perfektním popisem postupů a postupovými fotografiemi, na nichž si dává záležet nejen v knize, ale i na blogu.
Kniha se těší úspěchu, po dvou týdnech autogramiád a po dvou dnech spuštění e-shopu je z více než 1/3 vyprodaná.
Recept z nové knihy:
Houbové risotto
Jedna z variací ochuceného italského risotta, kterou si budete připravovat na konci léta a na začátku podzimu, kdy se kouří z našich krásných lesů a rostou houby. Je to perfektní rychlá bezmasá večeře, kterou zvládne úplně každý.
Na 2 porce
260 g rýže Carnaroli / Arborio / Vialone Nano
150 g vychlazeného másla
olivový olej
1 šalotka / malá cibule
200 ml kvalitního bílého vína
1 l zeleninového vývaru
130 g sýru Parmigiano Reggiano
300 g lesních čerstvých hub
1 stroužek česneku
1 lžíce nasekané hladkolisté petržele
sůl, pepř
Postup
V menším rendlíku rozehřejte olivový olej a přidejte očištěné a na střední kusy nakrájené houby. V tuto chvíli jde především o to, aby se z hub vypařila voda. Tím se zvýrazní jejich chuť. Až budou houby pěkně krémovité, dejte je stranou na pozdější použití.
V hrnci rozpusťte 50 g másla a dvě lžíce extra panenského olivového oleje. Máslo zajistí delikátní chuť a olej pomůže dosáhnout vyšší teploty při restování cibulky, tím pádem se máslo nepřepálí.
Přidejte najemno nakrájenou šalotku a na mírném ohni ji zpěňte – pouze do sklovata. Poté přisypávejte rýži – asi na třikrát, aby se vždy nejdřív spojila s tukem a cibulkou.
Pozor, rýži nikdy neproplachujte, škrob v rýži je potřeba na vytvoření krémové konzistence. Zalijte vínem a chvíli vařte, dokud úplně nevyprchá alkohol. To poznáte tak, že už ho z pokrmu necítíte.
Poté začněte pomalu přidávat horký vývar – jen po jedné až dvou sběračkách. Pamatujte, že od risotta nesmíte nikdy odejít a musí se vařit na vysokém plamenu. Podlijte vždy, když se tekutina téměř vyvaří, a pokračujte, dokud není rýže ještě lehce tvrdá.
V této chvíli přidejte houby. Promíchejte a přidejte další naběračku vývaru. Česnek nakrájejte na plátky, přidejte špetku soli, nasekejte a utřete špičkou nože. Petrželku nasekejte najemno a s česnekem přidejte do risotta.
Nyní by mělo být risotto uvařené na skus. Než ho sundáte z plotny, mělo by v něm být celkem dost tekutiny. Podle potřeby tedy přidejte ještě vývar a odstavte z žáru.
Přidejte na kostičky nakrájené chladné máslo, parmezán a energicky míchejte, dokud nevznikne krémovité risotto. Podle potřeby osolte a jen lehce opepřete. Přikryjte pokličkou a nechte 3 minuty odpočinout.
Servírujte v hlubším talíři a ozdobte čerstvě strouhaným parmezánem a petrželkou.
TIP: Pokud budete mít na houbové risotto chuť i mimo houbovou sezónu, můžete použít houby sušené nebo mražené. Sušené před smažením namočte na 20 minut do horké vody a poté vyždímejte. Mražené řádně propláchněte pod tekoucí vodou.