Grilovací sezóna je tu

Skoro každý, kdo griluje, má v rukávu své finty pro přípravu toho nejšťavnatějšího a nejlépe ochuceného masa. Kolik kuchařů, tolik různých tipů a rad. A co si zkusit zpestřit tradiční grilování použitím i jiných surovin jako jsou sýry či různé druhy zeleniny.

Sýry

Máte rádi sýry? Nebojte se je dát na gril. Pro tyto účely je nejvhodnějším a velice chutným sýrem camembert nebo hermelín. Můžete koupit rovnou hermelín určený na grilování nebo použijte jakýkoliv jiný sýr tohoto typu, který vám chutná.

Připravíme si velice jednoduchou marinádu z olivového oleje a koření, které máme rádi. Sůl ale dávkujte opatrně, sýr je už sám osobě dostatečně slaný. Sýr potřeme marinádou ze všech stran a zabalíme jej do alobalu tak, aby se případná šťáva nevylévala do grilu.

Můžeme k němu přidat i najemno nakrájenou cibulku nebo česnek pro zpestření chutí. Samotný sýr pak grilujeme krátce, stačí mu 10-15 minut.

Žampiony

Potravina, která se náramně hodí na gril, jsou žampióny, ještě lépe Portobello (steakové krémové žampióny). Portobello mají větší a masitější kloboučky a vyznačují se hnědou barvou a výraznou houbovou chutí.

Tyto žampiony jsou výborné, naplníme-li jejich kloboučky směsí s jakýmkoliv výraznějším sýrem, například čedarem, parmazánem nebo gorgonzolou. Pak už podle chuti přidáme například česnek, šalotku, cherry rajčátka a bylinky. Kloboučky je vhodné ze shora jemně naříznout do tvaru X, aby se lépe propekly.

Nadívané papriky a rajčata

Velice chutné jsou též nadívané papriky nebo rajčata. Ty jednoduše necháme na grilu i s náplní ohřát a změknout. K této sladší zelenině se chuťově dobře doplňuje sýr feta nebo jiný sýr balkánského typu.

Ideálně najemno nakrájený či nastrouhaný s pepřem a tymiánem, popřípadě dochucený solí. Rajčata se také dají plnit tradičněji mozzarellou a bazalkou.

V neposlední řadě můžete vaši oblíbenou zeleninu jednoduše nakrájet na kousky, smíchat se solí, pepřem a olivovým olejem a rozložit na perforovaný grilovací tác. Přípravu hub a zeleniny na grill vám pak výrazně usnadní dobře zvolený kvalitní nůž.

Výborným pomocníkem je například velký kuchařský nůž Fiskars Functional Form+, který má 20 cm dlouhou čepel z nerezové japonské oceli.

Pusťte se do toho. Ugrilujte si kromě masa i něco lehčího. Nebojte se experimentovat a zkoušet různé kombinace a uvidíte, že tuto rozmanitost ocení i vaše chuťové pohárky.