Jarní čas s sebou přináší barvy, začíná kvést zlatý déšť a pomalu vše zelená. Čerstvý jarní vánek má svěží vůni a sluneční paprsky v nás navozují novou etapu, chuť inovovat, zdobit. Na jaře máme chuť rovněž zpestřovat jídelníček.
Snažíme se zařazovat čerstvé, svěží a lehké ingredience. Toužíme o očištění nejenom našich domovů, ale i našeho těla. A tak jako jsou barevné Velikonoce může být barevný i náš stůl.
Velkým pomocníkem, který je nejenom zdravý, ale i chutný a dodá nám vítanou energii je beze sporu špenát. Proto Mlékárna Valašské Meziříčí připravila jeden recept se smetanovým špenátem a druhý typický velikonoční v podobě Velikonočního beránka.
„Špenát se smetanou jsme pro Vás připravili především pro jeho úžasné účinky. Pochází z Persie a ve střední Evropě se prokazatelně pěstuje od 12. až 13. století.
Špenát je právem považovaný za superpotravinu a to především díky vysokému obsahu vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a různých antioxidantů.
Významný je i podíl kyseliny listové, která je nezbytná pro růst, dělení buněk a také biotinu, takzvaný vitamin krásy pro hezkou pleť, vlasy, nehty,“ říká Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékáren Valašské Meziříčí.
„Velikonoční beránek zase potěší naše chuťové pohárky, provoní byt, a navíc dodá tu správnou energii,“ dodává Zuzana Pavelková.
Velikonoční menu:
Špenát s kysanou smetanou z Valašska
Snadné / 45 minut / pro 2 osoby
Ingredience
400 g mraženého špenátu
200 g Kysaná smetana z Valašska
80 g sýru Niva
1 cibule
3 stroužky česneku
1 l studeného vývaru
Olej
1 vejce
1 lžička mletého nebo drceného kmínu
mletý pepř, sůl
Příprava
Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, zasypeme moukou, prosmažíme a zalijeme připraveným vývarem.
Ochutíme prolisovaným česnekem, kmínem, pepřem a přivedeme k varu. Vaříme 20 minut.
Poté přidáme mražený nebo čerstvý špenát a povaříme. Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, promícháme, odstavíme a vmícháme vajíčko.
Na závěr zjemníme Kysanou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí a dochutíme.
Podáváme s volským okem, hovězím masem, nivou nebo i samostatně.
Velikonoční beránek
Snadné / 90 minut
Ingredience
3 vejce
150 g cukr moučka
550 g Valašské Kyšky
3 dl oleje
600 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 lžíce citronové šťávy
kůra z jednoho bio citronu
Příprava
Žloutky vyšleháme spolu s cukrem do světlé pěny.
Poté přidáme olej, kyšku, šťávu a kůru z citronu a prosátou mouku s kypřícím práškem. Vše zamícháme dohromady.
Ve vedlejší míse si vyšleháme bílky do tuhého sněhu a poté opatrně zašleháme do těsta. Formu vymažeme a vysypeme moukou.
Dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme zhruba 60 minut.