Domov inspirovaný mořem i pouští

Funkčnost, nadčasový design a přírodní prvky vycházejí z černomořského klimatu pulzující metropole. To vše se promítá v realizaci interiéru moderního domu, který se právem pyšní nejedním oceněním ve své kategorii.

V každém vydání REZIDENCE bereme své čtenáře na exkluzivní prohlídky špičkových interiérů, snových apartmánů známých osobností a domů na prestižních adresách z celého světa.

Neznamená to ovšem, že nesledujeme designové trendy v zemích, které svou polohou a momentální politickou situací plní media zprávami z jiného soudku, než je architektura a design.

Jsme rádi, že vám můžeme představit mladé designéry ze SVOYA STUDIO, kteří realizují své projekty ve žhavé oblasti nedaleko Krymu.

Projekty vycházející z této architektonické kanceláře respektují maximální funkčnost společně s dokonalým designem a trendy moderního interiérového návrhářství včetně designových produktů, které se řadí mezi absolutní novinky.

Pojďme si tedy představit jeden z nedávno oceněných realizovaných projektů privátního domu v Oděse, hlavním městě Oděské oblasti, jejíž břehy omývá Černé moře.

Dvoupodlažní dům postavený na bázi kanadské technologie se nachází v klidné vilové čtvrti s výbornou dostupností do centra města.

Celková obytná plocha zaujímá 174 metrů čtverečných, přičemž přízemí svým obyvatelům nabízí 90 metrů čtverečních a patro pak zbylých 84 metrů čtverečních. Designéři zvolili tradiční rozvržení obytných zón. Přízemí zaujímá společenskou část domu.

Tvoří ji prakticky jeden velký otevřený prostor, ve kterém hraje hlavní roli robustní schodiště, umístěné do samotného středu. Plní tak funkci dělicího prvku mezi kuchyní, jídelnou a samotným vstupem do domu.

Optickému zvětšení pak dokonale napomáhá propojení přízemí s prvním podlažím v prostoru nad jídelnou, jehož originální prvek tvoří osvětlení Norlight Bubble.

Je zavěšeno v různých úrovních, čímž poskytuje osvětlení nejen jídelně, ale i schodišti a galerii v patře.

Stejný typ světla byl zvolen i pro obývací pokoj, který je rovněž otevřený do prostoru a velmi jednoduše zařízený, stejně jako celý dům.  Je zde umístěna italská pohovka Ditre (Decoland), která zaručí pohodlí majitelů i návštěvníků, dva konferenční stolky (Kare) a TV stěna.

Za ní je ukrytá pracovna pána domu. I ta je zařízena účelně a určitě ji zdobí dvě ikonické židle Eiffel od slavného designérského dua Charles & Ray Eamesových. Kromě koupelny to je jediná místnost v přízemí, která plní funkci soukromí.

Koupelna je pak ukryta v prostoru pod schodištěm. Opravdovým trendem je obložení stěn panely Duralmond, u nás se podobnými realizacemi zabývá firma Němec luxusní povrchy.

Tento ekologický materiál zdobí stěnu v obývacím pokoji, impozantní je i obklad stěny spojující obě dvě podlaží.

Po schodišti se dostáváme do soukromých pokojů rodiny. Nachází se zde ložnice rodičů, dětský pokoj, menší obývací pokoj, který má v budoucnu plnit funkci druhého dětského pokoje, a samozřejmě koupelna.

Rovněž v druhém patře platí jednoduchost a účelnost vybavení. Ložnice zaujme opět dekorativními panely a kombinací přímého a nepřímého osvětlení. To mimo jiné hraje v celém domě důležitou roli a setkáváme se s ním téměř na každém kroku.

Dětský pokoj vzhledem ke stáří dítěte nabízí především klidné a bezpečné útočiště. Zatím je střídmě zařízený, především úložnými prostory, dekorací a italskou pohovkou značky Bonaldo.

Jemné tóny bleděmodré výmalby napoví, že jde zcela jistě o chlapce.  Koupelna neoplývá příliš velkými rozměry, ale najdeme zde vše, co do moderního relaxačního prostoru patří.

Její vybavení odpovídá nejnovějším trendům, obklady a dlažba nesou značku tradičního výrobce luxusních obkladů a dlažeb Rex, architekti zvolili novinkovou sérii Horn. Sanitární techniku včetně masážní vany dodala značka Duravit.

TEXT: Markéta Vobroučková, FOTO: SVOYA STUDIO