Horská krasavice v tradičním stylu

Vypadá sice, jako kdyby na svazích francouzských Alp stála odjakživa, ve skutečnosti však jde téměř o novostavbu. Její interiéry, zařízené v duchu zdejších tradic, nabízejí svým uživatelům nejvyšší možný komfort a soudobý luxus.

Impozantní chata Edelweiss stojí přímo na jedné z nejznámějších světových sjezdovek Bellecote, v lyžařském středisku Courchevel, jenž je součástí jednoho z největších skiareálů Les Trois Vallées.

Už od roku 1950 patří tato prestižní lokalita k nejvyhledávanějším, za zimními radovánkami sem tradičně jezdí ti nejbohatší z nejbohatších. Řada z nich si tu také pořizuje své horské chaty.

Středisko je vyhlášené nejen skvělými lyžařskými podmínkami, ale také například kulinářskými zážitky a společenským životem.

Je tu šest michelinských restaurací, služeb zdejšího altiportu, tedy speciálního horského letiště pro malé letouny a vrtulníky, rád využívá třeba Eddie Jordan, bývalý irský automobilový závodník, konstruktér a vlastník stáje formule 1 Jordan Grand Prix, aktuálně sportovní reportér a analytik BBC, nebo „James Bond“ Pierce Brosnan.

Vlastníkem sedmipodlažního paláce postaveného ze savojského dřeva a kamene, který je nakonfigurován kolem centrálního točitého schodiště, je závratně bohatý finančník Chris Levett.

Sám sebe popisuje jako „nutkavého“ sběratele umění, jímž se stal v podstatě už ve svých sedmi letech. Patří mu bezkonkurenční kolekce římských zbraní, pro niž vytvořil na jihu Francie samostatné muzeum.

Jeho vytříbený vkus a dostatek financí jsou ostatně na vzhledu a vybavení chaty Edelweiss zřetelně vidět. Stavěl ji však nejen pro sebe, ale i pro soukromé a obchodní přátele, kterých má samozřejmě bezpočet.

Proto je celý objekt, striktně zachovávající zdejší tradiční architektonický styl, poměrně členitý, aby svým uživatelům mohl poskytnout vedle ohromujícího komfortu také dostatek soukromí.

V podstatě jde o osm samostatných apartmánů, z nichž dva největší zaujímají každý po stovce čtverečních metrů, a několikero rozlehlých a elegantních společenských prostor, kde lze trávit večery jídlem, pitím, zábavou a odpočinkem.

Nedílnou součástí okouzlující chaty jsou také malý kinosál, knihovna a opulentní lázeňský komplex zahrnující vskutku bezkonkurenční škálu možností relaxace:

kromě plavání ve velkém bazénu v něm lze totiž využívat rovněž vířivku, klasickou finskou saunu i turecký hammam, stejně jako posilovnu vybavenou těmi nejmodernějšími stroji. K dispozici jsou také dvě místnosti pro poskytování odborných masáží.

Jezdí se sem ovšem hlavně za zimními sporty a radovánkami, takže nikoho nepřekvapí, že z velkorysé lyžárny, zaujímající padesát čtverečních metrů, se s lyžemi na nohou vyjíždí rovnou na sjezdovku Bellecote.

S dopravou sem není problém, chata je dosažitelná automobily, jimž se na dobu pobytu dostane chráněného útočiště v podzemní garáži.

Odtud už pak výtah vyveze obyvatele chaty do jednotlivých obytných úrovní celé budovy, jež jsou však dostupné také prostřednictvím vzhledově působivé spirály schodiště.

Vnitřní prostory jsou hřejivé nejen díky převažujícímu podílu přírodního, často jen hrubě opracovaného dřeva, jež je stěžejním konstrukčním i dekoračním materiálem, ale také zásluhou citlivě vybraného nábytku a textilií, jež ladí s celkovým stylem tohoto charismatického objektu.

Jakkoliv celkově působí vše napohled spíše tradičním dojmem, jedno je tu opravdu ryze moderní, a sice umění. Na stěnách a v prostoru se skví Dalí, Miró, Picasso, Lichtenstein, Marc Quinn, Damien Hirst a Anish Kapoor…

V chodbě vedoucí k soukromému kinu zase visí snímky hollywoodských legend z limitované edice fotografa Terryho O’Neilla.

Ke každému samostatnému apartmá patří pochopitelně precizně zařízená koupelna se sprchovým koutem a vanou, šatna, televizní obrazovky jsou stejně jako signál wi-fi všudypřítomné.

Stoluje se v soukromí nebo v příjemné jídelně s dlouhým stolem, o bohaté menu se samozřejmě starají dva kuchaři. Personál je tu k dispozici i kvůli údržbě a úklidu, takže na majiteli chaty a jeho hostech je jen příjemně si užívat zdejšího luxusu a komfortu.

Mohou nejen popíjet drinky u baru, ale také si zatančit, protože tu mají k dispozici i mini parket s hudební aparaturou a adekvátními světelnými efekty. Prosklenou stěnou odtud lze nahlédnout dolů do bazénové haly.

Text: Alena Müllerová, Foto: Ultimate Luxury Chalets