Okouzlující „širokoúhlý“ MM House

Prostorný dům se sofistikovaným a teplým interiérem a krásným výhledem na okolní lesy

najdete v brazilské obci Bragança Paulista. Jeho největší chloubou je bezesporu zatravněná

zelená střecha, jež mu dodává na originalitě. Zároveň povýšila rezidenci mezi ceněné projekty

s udržitelným inovativním designem.

Otevřený koncept, který při navrhování zeleného domu použilo Studio MK27, počítá s benefity plynoucími ze slunečního záření a zdejších konstantně vanoucích větrů, jež umožňují vyrovnat se v interiéru s podmínkami subtropického pásma.

Podstatnou roli přitom hraje dvouosé křížové uspořádání rezidence: první linii představuje samotný objekt, druhou, která ji kolmo protíná a prochází skrze dům až na druhou stranu zahrady, představuje terasa zakončená bazénem.

Díky těmto dispozicím lze stavbě zabezpečit i přes trvale vysoké teploty, panující v jihovýchodní Brazílii, příjemnou obytnou atmosféru. Otázka vnitřního klimatu je pro uživatele domu klíčovým parametrem:

všechny obytné prostory jsou proto zvenku opatřeny skládacími okenicemi brise-soleil složenými ze štíhlých dřevěných lamel, jež fungují v podstatě jako ventilace.

Celé vnější prosklené stěny na podélných stranách rezidence jimi lze částečně či zcela zakrýt, takže brání přístupu přímého slunečního záření, ale také – zcela otevřené – pomohou propojit interiéry s venkovními prostorami.

Dalším ochlazujícím prvkem je zelená střecha nesená železobetonovou skořepinou. Hraje roli spolehlivého

přírodního izolátoru, navíc díky ní rozsáhlá rezidence ideálně zapadne do okolního kopcovitého terénu.

Výše zmíněná terasa je v podstatě jakýmsi přechodem mezi interiérem a exteriérem. V průsečíku pod šikmou střechou vznikl z obou stran otevřený atraktivní prostor pro grilování, jakýsi ze stran otevřený salonek s barem, který rozděluje dům do dvou bloků.

Do jižního autoři projektu umístili garáže a televizní místnost, severní zahrnuje multifunkční společenské prostory, klidovou zónu, fitness centrum a servisní zázemí.

Tým ve složení Marcio Kogan, Maria Cristina Motta (architekti) a Diana Radomysler (designérka), kteří

patří k velkým obdivovatelům brazilské modernistické generace, si s využitím 715 m2 zastavěné plochy poradili bravurně.

Jejich projekty evidentně vycházejí z formální jednoduchosti, a to vždy s velkou pozorností k detailům a dokončovacím pracím, se snahou o překvapivé emocionální efekty.

Což se jim v případě MM House podařilo tak dokonale, že za něj získali prestižní mezinárodní ocenění LEAF Awards.

Porota kromě promyšleného systému vstřícného pro obytné klima ocenila rovněž vnitřní uspořádání domu a použité materiály, mezi nimiž kromě betonu a skla patří výrazné místo zejména všudypřítomnému dřevu.

Rezidence s neuvěřitelnými devíti ložnicemi, deseti koupelnami, třemi obývacími pokoji a dvěma kuchyněmi by bez problémů mohla sehrát roli kulis v některém ze soudobých filmů.

Ostatně, ne nadarmo se jeden z nejvýznamnějších současných brazilských architektů Marcio Kogan „motal“ část svého života kolem italského filmového režiséra Felliniho, když se rozhodoval, kterým směrem se bude ubírat jeho kariéra.

Naštěstí se vydal na dráhu architekta, ale filmový pohled si zachoval. Možná i proto vyznívají jeho realizace tak „širokoúhle“. Interiér MM House je dokladem jeho

typického stylu, charakteristického dřevěnými stropy, bílými stěnami a interiéry plnými jedinečných a eklektických kusů nábytku. Jednoduše řečeno: ohromující kombinací tradice a moderního designu, jež Koganovi přinesla zasloužené mezinárodní uznání.

Text: Alena Müllerová , foto : Studio MK27 Marcio Kogan