Originální plážové áčko

Díky kompletní rekonstrukci skromného venkovského domu ze šedesátých let minulého století si dnes jeho majitelé užívají komfortní víkendy i dovolenou ve stylovém rekreačním sídle.

Pokud patříte k těm, kteří za odpočinkem směřují převážně na jedno zamilované místo, může pro vás být inspirací naše nové putování. Představíme vám v něm několik z architektonického hlediska originálních rekreačních projektů. Naše první zastávka směřuje na místo vzdálené jen pár kilometrů od New Yorku.

Po necelé hodince jízdy autem z Manhattanu se dostaneme na krásný ostrov Fire Island, který od neméně známého sousedního Long Islandu dělí 48 kilometrů dlouhá bariéra.

Najdeme tu liduprázdné pláže, průzračně čisté moře a naprosto dokonalé podmínky pro odpočinek na dovolené. Na ostrově existuje celkem 17 soukromých společenství, která spadají pod park Fire Island National Seashore.

Náruč romantiky vás čeká u majáku Fire Island Light, pro rušnou městskou atmosféru můžete nasát v městečku Sailor’s Haven.

Originální stavba ve tvaru písmene A je dílem studia Bromley Caldari Architects, jehož tým má nemalé zkušenosti s projekty realizovanými na místech podobných Fire Islandu.

Lokalita je totiž vyhlášená svou větrností, proto byly skvělé reference při volbě architekta pro investora prioritou. Z původní stavby pocházející ze 60. let zůstal pouze její charakteristický áčkový tvar, který dostal nový kabát ze skla a dřeva.

Přibyla prostorná, piloty nesená terasa plynule navazující na čelo budovy směrem k moři, a venkovní bazén s vířivkou pro luxusní relaxaci.

Příchod do domu z uliční strany je kvůli dorovnání zhruba dvoumetrového terénního zlomu a zároveň s ohledem na přísné podmínky místních stavebních institucí opatřen dřevěným mostkem. Největší změny ovšem prodělal samotný interiér.

Z původního neútulného domu se čtyřmi tmavými ložnicemi se objekt proměnil v obrovský prosvětlený prostor, jemuž dominuje centrální schodiště. Jako ústřední prvek prostupuje všechna tři podlaží samotným středem budovy.

Výsledný efekt dovršila celoprosklená čelní stěna včetně velkolepých oken vsazených po obou stranách do střešní plochy. Interiér díky tomu získal podobu luxusního třípodlažního mezonetu s naprosto úžasným výhledem na Atlantský oceán.

TEXT: Markéta Vobroučková, FOTO: Bromley Caldari Architects