Střešní zahrada s výhledem na řeku

 Přijměte s námi pozvání na ojedinělou střešní terasu, jejíž nová podoba se proměnila v úchvatnou zahradu o rozloze 430 m2 a právem se pyšní vítězstvím v prestižní soutěži Zahrada roku 2014.

Lokalita se nachází nedaleko centra Prahy, v urbanisticky zajímavě se rozvíjejících Holešovicích.

Klient požadoval upravení, kompozici a celkové uspořádání zahrady a jejích prvků s důrazem na svěží design a také obytnost – zahrada tedy neměla být pouhým oku lahodícím obrázkem, ale měla lákat uživatele k navštívení, hře a pobytu.

Nový projekt navrhl a realizoval tým ateliéru Flera, jehož zakladatelem je zahradní architekt a projektant Ferdinand Leffler. Jednotlivé prvky v zahradě jsou realizovány právě pro tento projekt, na míru přání a představ majitele i architektů.

Podstatné pro vývoj projektu bylo v neposlední řadě přání klienta do prostoru citlivě umístit herní prvky pro děti, které nebudou prvoplánovou sestavou a la městská dětská hřiště, ale vnesou do prostoru nápad, radost a příběh.

Do zahrady se měla také vejít pohodlná relaxační zóna (s malou exteriérovou kuchyní) a čistá pobytová plocha trávníku. Designové dekorační prvky, jako vodní element a lihový krb, měly být třešničkou na dortu ucelené kompozice.

Čím by ale byla zahrada bez zeleně? Rostliny byly vybírány podle velmi přísných nároků a omezení, které s sebou výsadba na střeše přináší.

Projektanti si museli poradit s vyšší odolností proti vysychání zeleně, ať už přes listovou plochu, protože na střeše prostě fouká více, a nebo vysychání půdy – vše je sázeno do omezené mocnosti pěstebného souvrství.

Z těchto důvodů je zahrada vybavena automatickým zavlažovacím systémem, který se o pohodu rostlin postará.

Jarní efekt vytváří několik okrasných česneků v bílé a purpurové kombinaci. Jejich rozsazení do jednotlivých záhonů navazovalo na žlutě zbarvené liliochvostce. Barevnou variaci v létě doplňují dlouho kvetoucí modrofialové šalvěje a žluté kuličky santoliny.

Lehký, elegantní efekt vytvářejí traviny jako třtina či dochan, které zejména při větrném počasí na střeše doslova tančí.

I drobné traviny v podrostu trvalek mají svou funkci a vhodně doplňují koncepci záhonů. Podzim je pak silný v efektu zbarvujícího se listí dřevin v nádobách a travin, které si následně svůj habitus drží i po celou dobu vegetačního klidu.

Zelené plochy střídá v kontrastu kvalitní velkoformátová dlažba, která plní zejména komunikační funkci, ale v neposlední řadě podpoří jednoduchou, ale silnou geometrii projektu.

Dlažba je usazena do propustného štěrkového podloží. Poměrně náročný krok realizace znamenala výroba a manipulace krbu na střechu.

Krb z jeho odvrácené strany plní rovněž funkci paravánu, který je odcloněním úložného místa pro zahradní nářadí a sekačku, a rovněž vytváří intimní prostor s možností posezení a výhledem na protější stranu řeky.

Velkým tématem se staly dětské prvky, které celou terasu ještě více proměnily na příjemný relaxační prostor.

Na pomoc si projektanti ateliéru Flera přizvali sochařku Lucii Nepasickou, která nejen celý prvek realizovala, ale stala se i podstatným partnerem při vymýšlení podoby a členitosti herní atrakce.

Zásadním a častokrát opomínaným bodem v zahradě je osvětlení. Z důvodu trasování kabelů a hadic šla jeho realizace ruku v ruce s instalací závlahy. Nakonec bylo nasvíceno pouze pár vybraných dřevin v nádobách, samotná terasa.

Ostatní nasvícené prvky, jako je krb, střecha pergoly či světla ve vodě, dotvořily to pravé večerní kouzlo této nádherné střešní terasy.

Text: Jana Špatzová, foto: archiv firmy Flera