Vzrušující domov s duchovním nábojem
Společenská část rezidence viděná z ptačí perspektivy prozrazuje skvělou barevnou kompozici zemitých tónů, jež je zdrojem výsledného proteplení interiéru. Jde o cílený kontrast s geometrickým charakterem obytných prostor.
Vzhledem k bohatému společenskému životu chtěli majitelé, aby jejich rezidence disponovala několika jídelnami. Tato nabízí půvabný stůl s kulatou kamennou deskou a podstavcem ve stylu art deco.
Efekt působivého hlavního schodiště těží z kontrastu páteřní ocelové konstrukce, nesoucí masivní mramorové stupně, s pohledově subtilním skleněným zábradlím. Výrazným dekorativním prvkem jsou valouny umístěné ve spodní podlahové nice.
Hlavní ložnice rezidence dole Casa Sorteo Tec je v podstatě samostatným apartmá. Komfortní lůžko odděluje od posezení televizní stěna s integrovaným pracovním stolkem.
Velkorysá minimalistická kuchyně v hi-tech stylu. Vedle varného ostrůvku přecházejícího v barový pult patří k jeho dominantám i chladnička a odsavač par. Stejně jako ostatní spotřebiče jsou z nerezové oceli.
Geometrické tvary jsou základem vyznění také u koupelen. Výrazným dekorativním prvkem je mírně zkosená čelní plocha umyvadlové skříňky, tvořená působivou podsvětlenou deskou z přírodního kamene.
Pohyb je součástí zdravého životního stylu, který vyznávají majitelé rezidence. Proto se nezbytnou součástí jejich bydlení stala domácí tělocvična s kardio a posilovací zónou. Zrcadlová stěna násobí dispozice prostoru.
Dokonalé souznění černohnědé a medové barevnosti dává obývacímu pokoji s jídelnou a barem punc útulnosti. Dominantou prostoru je vedle schodiště vedoucího na galerii s knihovnou také konferenční stolek s vrchní deskou potaženou přírodní kůží s krokodýlím vzorem.
Horní terasa pod pergolou, přístupná z hlavní ložnice, je osázena bambusem a exotickými květinami. Pohodlný zahradní nábytek má kovovou kostru, vyplétanou umělým ratanem.
Konstrukce domu odráží aplikaci silných, těžkých materiálů. Vedle betonu k nim patří rovněž přírodní kámen a ocel, jež posloužila k realizaci nápaditého ohraničení pozemku. Plot do uliční fronty je tvořen různě širokými kovovými prvky, jež se postarají o bezpečí, ale zároveň neblokují rezidenci od okolní zeleně.
Přízemní terasa je volným pokračováním obytných prostor oddělených posuvnými prosklenými stěnami. Na ni navazuje pergolou zastřešená vyvýšená venkovní kuchyně s jídelnou, odkud lze po schůdcích sestoupit do bazénu.
Bohatě ozeleněný pozemek u domu není nijak zvlášť velký, ale poskytuje dostatek prostoru pro relaxaci. Bazén disponuje „plovoucím“ ostrůvkem integrovaným do vodní hladiny, na němž se lze slunit.
Bohatě ozeleněný pozemek u domu není nijak zvlášť velký, ale poskytuje dostatek prostoru pro relaxaci. Bazén disponuje „plovoucím“ ostrůvkem integrovaným do vodní hladiny, na němž se lze slunit.

Prostorná a elegantní rezidence Casa Sorteo Tec stojí na San Pedro Garza Garcia v jedné z nejprestižnějších čtvrtí mexického města Monterrey. Její geometrické pojetí je dokonalým rámcem pro moderní interiéry.

Vnější i vnitřní podobu dal domu tým Atelieru ARQ, v jehož čele stojí významný mexický architekt Bernardo Hinojosa.

Tvůrci se rozhodli jít cestou dobře definovaných gerometrických tvarů a ostrých úhlů, jež jsou vstřícné k minimalistickému pojetí obytných ploch a jsou dokonalým příkladem moderní architektury.

Zvolenému směru odpovídají i použité materiály, mezi nimiž hrají prim sklo, přírodní kámen v mnoha podobách a nerezová ocel.

Roli vnitřních proteplujících prvků pak kromě textilií svěřili autoři designu zejména dřevu a zemité barevnosti s převládajícím medovým odstínem.

Požadavkem investora byla také oduševnělost výsledného interiéru, jíž návrháři docílili s pomocí pečlivého výběru zařízení, doplňků a uměleckých předmětů.

Komfort bydlení maximalizuje hi-tech elektronika zapojená do systému inteligentního řízení domu, jehož prostřednictvím se ovládá i působivé osvětlení.

Casa Sorteo Tec poskytuje svým majitelům samozřejmě nejen klid v odpovídajícím soukromém zázemí situovaném do horních partií rezidence, ale v jejím přízemí rovněž dostatek prostoru a příležitostí k zábavě a relaxaci.

Společenskou zónu s pohodlným posezením doplňuje bar umístěný pod netradičně řešenou galerií tvořenou knihovnou, jež je přístupná subtilním bočním schodištěm.

Jeden z významných rysů domu je zároveň stylovým podpisem architekta Bernarda Hinojosy, jenž byl mimo jiné také profesorem designu na katedře architektury ITESM. Do přízemí autoři projektu umístili rovněž špičkově vybavenou kuchyni s jídelnou a domácí posilovnu, bez níž si sportovně orientovaný investor své bydlení sotva dovedl představit.

Obě části obytného prostoru spojuje opravdu nepřehlédnutelné schodiště s ocelovým středovým nosníkem, masivními stupni z luxusního přírodního kamene a subtilním zábradlím z čirého skla.

Cit pro působivý design dokládá i řešení venkovních prostor, oplývajících bohatou zelení a kvetoucími rostlinami. Zahrada se samozřejmě neobešla bez komfortního bazénu přímo navazujícího na terasu s venkovní kuchyní.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Atelier ARQ