Plážová vila stvořená pro radost
Divoká, nespoutaná zeleň zahrady tvoří rámec víkendové rezidence, která v sobě mí sí znaky původní zástavby a plážové architektury. Určujícím prvkem jsou zakryté terasy, které obepínají téměř celý dům.
Divoká, nespoutaná zeleň zahrady tvoří rámec víkendové rezidence, která v sobě mí sí znaky původní zástavby a plážové architektury. Určujícím prvkem jsou zakryté terasy, které obepínají téměř celý dům.
Rezidence je situovaná na přirozené vyvýšenině. Svažující se terén je členěn elegantními travertinovými opěrnými zídkami a schodišti.
Pás exotické zeleně odděluje rezidenci od hlavní komunikace. Zahradní osvětlení nechává vyniknout kamenným stavebním prvkům i zvrásněným kmenům palem Sabal.
Pro architekturu Florida cracker jsou typické vyvýšené podlahy přízemí nad terénem a dřevěné sloupoví zastřešených teras.
Poměrně jednoduchou architekturu vycházející z obydlí původních obyvatel Floridy vyvažují luxusní materiály, exotické dřevo a travertin na podezdívce a
Architekt dbal na dokonalé vypracování detailů, ať už jde o kovové zábradlí, nebo dřevěné konzoly podepírající převis střechy.
Dům byl postaven na stávající duně, podzemní podlaží s garážemi je z části zapuštěné v terénu.
Fasáda prvního patra je obložená dřevěnými palubkami z exotického dřeva. Z téhož materiálu je řešený i balkon, nesený zdobnými konzolami.
Obyvatelé rezidence naleznou osvěžení nejenom v nedalekém Atlantiku, ale i v bazénu v luxusním travertinovém provedení.
Subtropická zeleň divoké zahrady nahlíží do místností a stává se tak nedílnou součástí života ve víkendovém domě.
Předsazená krytá terasa plynule přechází ve společenskou místnost. Střecha zůstává mírně přetažená, aby chránila okna před žhavými slunečními paprsky.
Krytý balkon je řešený ve stejném stylu jako terasa obrácená směrem k moři. Vertikály sloupků a výplní v zábradlí tvoří protiklad vodorovnému palubkovému obložení.
Travertin ve své kresbě odráží barvy pláže. Jeho využití v podobě kašny vnáší přírodní dotek přímo na vnější plášť rezidence.
Domek pro hosty nese otisk architektury rezidence. S mimikry v podobě přírodních materiálů je v bujné zeleni zahrady téměř neviditelný.
Plastika z dřevěného samorostu ještě zvýrazňuje snahu architektů začlenit víkendový dům do neporušené přírody.
Hlavní terasa je obrácená směrem k moři. V průhledech korunami palem probleskuje rozvlněná modrá hladina.
Kamenné schodiště lemuje záhon ze vzácných sukulentů aloe vera, které svým tvarem opisuje koruny palem. Příroda i architektura jsou v harmonickém souladu
Mohutné sloupy nesoucí zastřešení terasy odrážejí architekturu prvních osadníků, ovšem s puncem dokonalého řemesla a luxusu exotických přírodních materiálů.
Přírodní paletu interiéru, vápencový obklad krbové stěny a dřevěný podhled zjemňuje sedací souprava bílé barvy. Doplňky, polštáře a drobné plastiky jsou v barvách zahrady, v béžové, zelené a hnědé.
Stěny jsou dokonale využity, jsou kompletně obestavěny skříňkovými a policovými stěnami určenými pro knihy a drobnosti.
Společenská místnost propojená s kuchyní a jídelním koutem je otevřená do krovu s podhledem ze světlého dřeva. Na příchozího působí světlým a vzdušným dojmem.
Salon je řešený v natur stylu. Pohodlná ratanová křesla s bílým polstrováním přímo vybízejí k odpočinku. Polštářky laděné v bílé a zelené barvě vnášejí do místnosti svěží impulzy.
Kuchyně je vybavena nejmodernějšími vestavnými spotřebiči, chromový povrch skříněk působí sofistikovanou elegancí. Přírodní prvek vnáší do prostoru mramorová deska pracovního ostrůvku.
Kompletně prosklené stěny spojují obývací prostor s okolní zelení. Jako stěžejní stavební prvek vyniká krbové těleso, umístěné v ose štítové stěny.
Dispozice přízemí umožňuje nesčetné průhledy do krajiny. I ze zadního traktu je vidět na moře, výhled lemují nakloněné kmeny palem Sabal.
Zvenčí spíše nenápadná rezidence okouzlí příchozího vzdušným interiérem, který je spojený s floridským pobřežím výhledy z francouzských oken. Otevření do krovu znásobuje pocit světlosti a volnosti.
V interiéru ložnice je přiznaná dřevěná konstrukce, typická pro architekturu Florida cracker. Tropické dřevo je použité i na dvířkách vestavěných skříní a na podlaze.
Koupelně dominuje leštěný vápenec, jsou jím obložené stěny i podlaha. Malá okénka obrácená do zahrady vnášejí do minimalistického prostoru pocit útulnosti.
Zelenomodrá barva moře se odráží v nádherném obkladu koupelny. Světlo vytváří na obkladačkách zabarvených ve stylu tón v tónu pocit vlnící se mořské hladiny.
Garáž pro luxusní Porsche Carrera má vestavěnou skříňkovou stěnu na drobnosti, je zde možné také uvařit kávu pro přátele z motoristického sportu.

Divoká, nespoutaná zeleň zahrady tvoří rámec víkendové rezidence, která v sobě mísí znaky původní zástavby a plážové architektury. Určujícím prvkem jsou zakryté terasy, které obepínají téměř celý dům.

Architektonický koncept plážové rezidence v sobě spojuje prvky obydlí prvních osadníků Nového světa, evropské vlivy i brazilskou schopnost radovat se ze života. Zámožní klienti si přáli víkendový dům, který by byl útulný a působil bezstarostně.

Pokud možno, aby měl atmosféru brazilského plážového města Buzios, místa, kam lze uniknout tempu a ruchu metropole. Nazvali ho Refugio do Gatao, což znamená v překladu z portugalštiny útočiště velké kočky.

Je to pocta Brazílii, kde se narodila manželka klienta a kde rodina tráví část roku.

Ačkoliv plážová sídla mívají zpravidla intimní, velmi upravený vzhled, majitel si přál zachovat stávající zarostlý pozemek, pouze umocnit jeho svérázný divoký charakter. Rozlehlou parcelu protíná veřejná cesta, což si vyžádalo zvláštní cit pro sjednocení charakteru pozemku.

Zároveň vzniklo příjemné prostředí pro cyklisty a běžce, kteří se po komunikaci pohybují. Tím, jak se zahrada otevírá směrem k Atlantiku, se její design téměř nepostřehnutelně prolíná s přírodním dunovým systémem.

Sousední nemovitosti jsou stíněné hustou vegetací, takže jsou téměř neviditelné a neruší přirozený ráz prostředí. Zahradní architekt Raymond Jungles navrhl minimální plochy trávníku a kapesní pláže, které se

stávají ústředními prvky pozemku. Vila je postavená na přirozené vyvýšenině, proto autor stavební části Richard Skinner zpevnil svažující se terén elegantními travertinovými opěrnými zídkami a jednotlivé výškové úrovně propojil schodišti.

Již od vstupní branky se návštěvník ponoří do barev, vůní a zvuků subtropického prostředí.

Osvěžení sem vnáší šumění vody v kašně, tvořené třemi mramorovými koryty umístěnými těsně u fasády domu.Dům je z velké části obklopen krytými terasami, které umocňují jeho víkendový charakter.

Z hlavní terasy se vstupuje do proskleného prostoru, nazvaného churrasqueira (tradiční brazilská grilovací

místnost). Jde o místo, kde se interiér protíná s exteriérem, o společenské centrum rezidence.

Architektura je ve stylu Florida cracker, který je ovlivněný klimatem místa a vychází z výstavby prvních osadníků. Typické jsou pro něj zvýšená podlaha přízemí nad terénem, dřevěný rám konstrukce se zděnými či dřevěnými výplněmi a bohatství krytých teras, které dům chrání před ostrým sluncem a povětrností. Charakteristická je také sedlová střecha.

Dům pro hosty, který je umístěn blíže k pláži, nenápadně odráží architekturu rezidence s typickým sloupovím v čele. Poskytuje zázemí nejenom hostům, ale také jejich motorovým miláčkům.

Téměř celý se doslova ztrácí ve vrostlé subtropické zeleni, takže neruší přirozený, divoký ráz zahrady.

Zvenčí spíše nenápadná rezidence okouzlí příchozího vzdušným interiérem, který je spojený s nedalekou

pláží nesčetnými výhledy z francouzských oken. Harmonie přírodních tónů subtropické zahrady vstupuje dovnitř a spojuje exteriér s interiérem. Dominantní je společenská místnost, otevřená do krovu sedlové střechy.

Přiznané trámy, které suplují štíhlé lepené vazníky, dodávají podhledu strukturální vzhled. Světlé přírodní dřevo umocňuje světlost a vzdušnost prostoru.

Oproti tomu tmavé rámy oken a přiznané dřevěné sloupy, tvoří se světlým stropem zajímavý kontrast přírodních materiálů. Příchozí si může pomyslet, že architektovi při navrhování zněla v uších světoznámá píseň Ebony and Ivory.

K svěžímu pocitu přispívá také podlaha z leštěného vápence smetanové barvy a pohodlný sedací

nábytek s bílým polstrováním. Doplňky, polštáře a drobné plastiky, jsou v barvách zahrady – v béžové,

zelené a hnědé. Otevřená dispozice přízemí v sobě spojuje několik funkcí, vedle několika odpočinkových

koutů také jídelnu a kuchyni, oddělenou barovým ostrůvkem.

Chlad nerezové oceli vestavěných kuchyňských předmětů vyrovnává leštěná vápencová pracovní plocha

a podhled ze světlého dřeva. Symetrická kytice růží na barové desce dodává sofistikovanému prostředí

kuchyně jemný dotek krásy. Interiér není přetížen doplňky, jakoby architekt nechtěl odvádět pozornost od výhledů na atlantické pobřeží. Palmy Sabal, pro něž je typický nakloněný kmen, rámují výhled do krajiny. Zdůrazňují tak spojení domu s okolní přírodou a rozvlněnou mořskou hladinou.

Text: Alena Kodlová, foto: Steven Brooke photo