Místo pro život ukryté v dunách
Majitelé byli při výstavbě vily šetrní k přírodě. Kámen, který použili k obložení fasády a opěrných zdí, je místní provenience.
Moderní železobetonová stavba s plně prosklenou fasádou svým charakterem připomíná evropské luxusní rezidence. Skleněné stěny nechávají dovnitř prostoupit okolní neporušenou přírodu, která se stává součástí životního stylu majitelů.
Nezanedbatelnou součástí fasády jsou dřevěné okenice, které slouží jako dekorace, ale mají především důležitou roli při stínění a přirozené regulaci teploty v domě.
Směrem k moři se rezidence otevírá prosklenými stěnami. Transparentní panely lze odsunout, aby mořské vánky mohly chladit interiér. Se zahradou přizpůsobenou přímořským dunám spojují terasu dřevěné lávky.
Směrem k moři se rezidence otevírá prosklenými stěnami. Transparentní panely lze odsunout, aby mořské vánky mohly chladit interiér. Se zahradou přizpůsobenou přímořským dunám spojují terasu dřevěné lávky.
Čtyři venkovní atria ruší rozdělení mezi domem a venkovním prostorem. Design domu vtahuje dovnitř přírodu a inspiruje návštěvníka podívat se ven.
Obrazem dokonalosti projektu, který dosahuje světových parametrů, je střecha pokrytá vodní hladinou. Bazén je napájený z horní zahrady a je zásobárnou vody pro použití uvnitř.
Žaluzie poskytují stínění, když jsou dveře zavřeny, když jsou otevřeny, jejich lamely se sklopí a dovolují osvěžujícímu mořskému vzduchu proniknout dovnitř.
Nekonečný bazén, jehož modrá hladina splývá s obzorem, láká rodinu i její návštěvy. Terasa kolem je vyhledávaným místem k odpočinku i pro večerních koktejly.
Horní zahrada navazuje na pampu v okolí, její výsadba je nenápadná, aby splynula s okolím. Dům zasazený ve svahu se zdá být v pohledu od příjezdové komunikace nízký, přes jeho střechu je vidět na oceán.
Majitelé byli při výstavbě vily šetrní k přírodě. Kámen, který použili k obložení fasády a opěrných zdí, je místní provenience.
Hlavnímu společenskému prostoru, otevřenému na výšku dvou podlaží, dominuje obří železobetonový krb se sopouchy z cortenu (oceli s efektem rzi). Pohodlný čalouněný nábytek a spousta dřeva lapacho mu dodává příjemný pocit domova.
Jídelna obložená dřevem působí velmi příjemně. Modrá čalouněná pohovka je přímo určená pro odpočinek se sklenkou vína a nekonečné výhledy na pobřežní duny a moře.
Komfort rezidence umocňuje vnitřní bazén propojený s relaxačními místnostmi. I v těchto prostorech vládne minimalistický design zateplený exotickým dřevem.
Pohled z galerie do otevřeného společenského prostoru odhaluje citlivé skloubení jednoduchého moderního nábytku s přírodními prvky, které odkazují na genia loci místa. Lavice je vyrobená ze starého trámu, který v sobě nese stopy historie místních obyvatel.
Většina dřevěných obkladů je ze dřeva lapacho, které bylo vypěstováno pro tyto účely a nebylo získáno drancováním deštných pralesů.
Komunikační prostory mají téměř industriální ráz. Litý beton a sklo zatepluje schodiště s dřevěnými stupni.
Moderní otevřený interiér, zařízený v souladu s nejnovějšími designováni trendy, zateplují drobné předměty vyrobené místními obyvateli, mísy, lavice a stoličky.
Zahrada volně navazuje na zeleň v dunách s vysokou vlnící se trávou. S domem na pláži spojují rezidenci dřevěné chodníky a kamenné schodiště.
Zařízení ložnice evokuje intimní atmosféru. Na rozdíl od společenských prostor je vybavena záclonami i závěsy.
Přirozenou součástí ložnice je koupelna oddělená příčkou. Bílá mramorová deska se zapuštěnými umyvadly podél celé stěny umocňuje pocit prostoru. Architekt využil stejný vizuální jazyk jako v ostatních místech v domě.
Pánský pokoj s koženou pohovkou zdobí kulečník a stěna osvětlená oválnými lampami. Konferenční stolek se skleněnou deskou spolu s designovými křesly odlehčuje prostor a ladí s křehkou skleněnou stěnou.
Pracovna je stejně jako ostatní místnosti vybavena žaluziemi, které při odsunutí skleněných oken vpouští dovnitř mořský vzduch a zároveň chrání interiér před slunečními paprsky. Umožňují přirozenou kontrolu teploty uvnitř.

Architektonický koncept uplatněný na pobřeží Atlantického oceánu spojuje moderní design s citlivým přístupem k okolní přírodě. Vyspělé technologie kloubí s ověřenými stavebními postupy a materiály. Dřevo a kámen pochází většinou z místních zdrojů.

Po několika dovolených v Punta del Este, strávených v pronajatých objektech, se v Argentině a v Evropě žijící pár rozhodl, že je načase si v tomto kouzelném kousku země postavit vlastní dům snů.

„Chtěli jsme sídlo, kde se budou moci setkávat naše dvě početné rodiny a kde naše děti, které se narodily a vyrůstaly v Evropě, budou moci rozvíjet své jihoamerické kořeny,“ říkají Maria a John.

Když se naskytla příležitost zakoupit nezastavěný pozemek na pláži, byli si jisti, že právě zde chtějí investovat do náročného projektu. Jak vzpomínají, místo bylo tak krásné a divoké, že se nejdříve obávali, aby ho nějakým způsobem nepoškodili.

Přáli si dům zcela začleněný do zdejší panenské přírody. Proto si najali argentinského architekta Diega Montera, který pracuje v Uruguayi už dlouhou dobu a jehož porozumění pro komplikovanost krajiny ulehčilo realizaci projektu.

Majitelé shledali, že se ztotožňují s jeho prací, s filozofií designu i estetikou.

Pozemek o výměře pět a půl hektaru sestává ze dvou úrovní oddělených sedmimetrovým příkrým srázem. Travnatá step výše a kymácející se směs dunové vegetace níže odděluje příchozího od široké písčité pláže.

Hlavní dům s obytnou plochou 1275 metrů čtverečních, zakomponovaný do svahu, nabízí nekonečné výhledy na moře a divokou opuštěnou pláž. Když se k němu příchozí blíží od přístupové komunikace, vidí přes jeho střechu věčně se měnící hladinu.

Čtyři venkovní dvory mažou rozdělení mezi stavbou a okolní zelení. Její design vtahuje dovnitř přírodu a nutí návštěvníka podívat se ven.

Ohled domu k prostředí byl pro investory stejně důležitý jako jeho estetické vyznění. Spolu se zelenou střechou severní stěna zapuštěná do svahu chrání hmotu stavby před letním sluncem a jejím výsledným přehřátím.

Řada solárních panelů sbírá tuto energii, aby ohřívala vodní systémy. Dispozice přízemí o jedné místnosti s přispěním venkovních atrií dovoluje oceánským vánkům pronikat dovnitř a ochlazovat vnitřní prostory.

Vrstvená fasáda, složená z posuvných žaluziových okenic a izolovaných skleněných dveří, dovoluje přirozenou kontrolu teploty.

Žaluzie poskytují stínění, když jsou dveře zavřené, když jsou otevřené, dovolují osvěžujícím vánkům proniknout dovnitř, přičemž zůstává zachováno soukromí uvnitř místností. Střešní jezírka, napájená z horní zahrady, jsou zdrojem vody do nemovitosti.

Pár si přál, aby dům mohl být používán celoročně a dosahoval evropských a severoamerických norem pro výstavbu a technologii. Vytápění podlah, solárně vyhřívaný vnitřní bazén a několik krbů ho dělají stejně lákavý v zimě jako v létě.

„Je koncipovaný jako rodinné sídlo s cílem povzbudit početnou rodinu k návštěvám. Pravidelně ho obývá pět až dvacet lidí a tím pádem musí být univerzální,“ vysvětluje John. Posuvné dveře a skleněné panely dovolují různé plochy v bytě rozdělit nebo spojit.

Oddělená křídla pro děti a hosty poskytují každé skupině uživatelů osobní prostor a soukromí. Pavilony u bazénu a na pláži slouží většinou pro denní využití spojené se zábavou. Jsou to autonomní objekty s obývacími plochami, kuchyněmi a koupelnami.

S dramatickým nekonečným bazénem zavěšeným nad útesem je pavilon u bazénu oblíbeným místem pro relaxaci a hry. Ale také místem určeným pro koktejly s přáteli při západu slunce. Plážový dům uhnízděný mezi dunami slouží jako základní tábor pro dny trávené u moře.

TEXT: ALENA KODLOVÁ, FOTO: LIVING AGENCY