Aktuální půvaby betonu
Bílo-šedo-černou barevnou škálu interiéru společenské zóny doplňují syté zemitě hnědé doplňky. Zejména huňatý vlněný koberec dodává vysoké místnosti pocitové zateplení
Zútulnit prostor, jakým je hlavní obývací pokoj, který má strop vysoký přes sedm metrů, bylo pro designérku Belén Domecq výzvou. „Problém“ velkých ploch vyřešila použitím textilních závěsů a rolet o různé výšce, v odstínu shodném s barvou stěn
Nižší stropy v přilehlé domácí knihovně a jídelně (pravá strana nahoře) představovaly oříšek opačný – použila zde tedy kontrastu, stěny v matné černi
Bílo-šedo-černou barevnou škálu interiéru společenské zóny doplňují syté zemitě hnědé doplňky. Zejména huňatý vlněný koberec dodává vysoké místnosti pocitové zateplení
Jídelna je pojata v příjemném střídmém stylu Bauhausu. Tmavé stěny a podlahu rozsvěcuje světle šedý huňatý vlněný koberec. Strop zvyšuje nepřímé podsvícení v podhledu
Směrem k zadní části domu s obří pergolou a bazénem odpočinková zóna o stupeň klesá, přibližuje se úrovni původně mírně svažitého exteriéru. Vpravo můžeme nahlédnout otevřenou posuvnou stěnou do jídelny, vlevo v dolním rohu najdeme zajímavost, starožitnou vyřezávanou vysokou komodu
Jídelna s běžnou výškou stropu vybíhá až na venkovní terasu, oddělenou od interiéru celoskleněnou posuvnou stěnou
Za jídelnou se nachází klidová místnost domácího kina, opět ústící celoskleněnou posuvnou stěnou na venkovní terasu
Sendvič z betonových stěn zasazený do skla ústí do vnitřního patia, schovává sprchovou lázeň
Prostorná místnost je věnována relaxačnímu bazénu s podvodním masážním lůžkem. Zajímavé nasvícení podtrhuje zvlněný strop
Jak je patrné, také tato místnost směřuje skleněnou stěnou do zahrady
Relaxační část obýváku je umístěna o pár stupňů níže, míří na venkovní terasu. Azurová barevnost obrazu nás směřuje k vodní hladině venkovního bazénu. Na protilehlé straně odděluje bílá příčka vchodový prostor od odpočinkového
Kuchyň je pojata v bílém lesklém laku a nerezu, zatepluje ji tmavě mořená dubová podlaha
Kuchyňskou pracovní část odděluje v horní části prosklená příčka od denní jídelny
I této části vládne bílá a Bauhaus (židle Plastic od Eamesových), osvěžena je ovšem doplňky s převažující červení
Jednoduchá ložnice v zemitých tónech je součástí apartmá pro hosty
Patří k němu také koupelna prozářená barvami pomeranče
V patře se nachází intimní zóna rodiny majitele. V ní převažují bílé tóny, doplněné kontrastní černí textilií a dřevěného nábytku. Výhled je zde vskutku záviděníhodný. Sestoupit odtud můžete na terasu s pergolou a bazénem
K apartmá rodičů patří velká šatna s oblékárnou, navazující na ložnice
Prostor věnovaný velké koupelně zvětšují zrcadlové plochy a uklidňují, přesto člení, skleněné příčky. Z vany máte výhled do zeleně vnitřního patia
Kamenné umyvadlo a dřevěné podlahy zvýrazňují v koupelně doteky přírody
Ložnicové apartmá mladé domácí slečny propojuje s tím rodičovským velká šatna s oblékárnou. V převaze bílo-hnědých odstínů zasvítí červenorůžový pléd, bez něj by byla ložnice až smutná
Přelivový bazén, terasa s nábytkem na míru, obří pergola - a za nimi originální dům z betonu...

Bydlení moderní, současně pohodlné, kvalitní a dokonale funkční se usídlilo v domě s jednoduchými, čistými kubickými liniemi z pohledového betonu.

Dva prvky, které výrazně dominují exteriéru budovy zejména z její zadní strany, jsou šedá barva betonu (materiálu, který si pro své rodinné sídlo zvolil majitel), z něhož sestává celá stavba, a pergola velkých rozměrů z černě mořeného dřeva.

Před ní je zahradní jezírko a bazén. Především právě tento prostor zve k užívání si architektonické podoby domu a k nevšednímu potěšení z jeho exteriéru. Do fasády byly vsazeny velké skleněné tabule, které umožňují průnik světla dovnitř.

Architektura reaguje na topografii pozemku, celek působí dojmem, jako by budova plynule přecházela v okolní krajinu. Vzhledem k malé nerovnosti parcely byl dům vyprojektován na dvě podlaží.

Hořejší, kde je vchod pro pěší, má rozlohu 653 m2. Je rozděleno do tří zón v souladu s jejich využitím:

společenské prostory (salon, jídelna, kuchyň, přípravna, obývací pokoj) a soukromější část, kde jsou čtyři ložnice s koupelnami a šatnami, třetí zóna je vyčleněna pro odpočinek a relaxaci.

Otevírá se do venkovního prostoru skrz velký portik vybudovaný z téhož vápence, z něhož je vnější dláždění i obložení „nekonečného“ přelivového bazénu.

Ve spodním podlaží je tělocvična, vinný sklep, kam majitel ukládá především vlastní produkci ze svých vinic, garáže, byty pro personál a servisní zázemí provozu celé domácnosti.

Venku na sebe soustřeďuje pozornost kromě obří pergoly bazén o rozloze 45 m2. Postaven je z téže šedé drásané žuly jako podlaha portiku. Do této prostory byla umístěna letní jídelna a oddychová „chill out“ zóna (také ze stejného materiálu);

nad nimi je umístěna pergola s pohyblivým plátnem a senzorem větru, poskytující pohodlí i těm nejnáročnějším.

Tento rodinný dům, charakterizovaný čistými, funkcionalisticky přímými liniemi a dokonalými objemy nabízí 1300 metrů čtverečních zastavěné plochy.

Máme před sebou projekt ateliéru A-cero, vilu tentokrát bez estetických extravagancí, která jak svou elegancí a sofistikovaností, tak svou funkčností zve k tomu, aby byla užívána k potěše majitele a jeho rodiny.

Uvnitř je vše přepečlivě promyšleno, vypočítáno přesně na milimetr. Na každé stěně, v každém koutku a každém detailu se odráží promyšlená práce s celkem, ale také se sebemenším detailem, která je za tím vším.

Vnějšek se prolíná s interiérem prostřednictvím několika patií, která vytvářejí prosvětlené a pohodové prostory ke každodennímu životu.

Šeď najdeme nejen v exteriéru, ale také v interiéru, a to v nejrůznějších odstínech. Teplo sem vnášejí především dřevo a občasné zářivě barevné skvrny koberců a dalších doplňků, které byly zvoleny v přívětivě jasných tónech.

Současně jsou bílé stěny v harmonickém kontrastu s prkennou (palubkovou) podlahou z „kouřového“, tmavě mořeného dubu, která nás provází po celém domě.

O dokonale sladěný, propracovaný a navýsost pohodlný interiér se postarala známá úspěšná designérka Belén Domecq. Dostala za úkol vytvořit interiér, který by doplňoval a podtrhoval rafinovaný půvab Torresovy architektury.

Střízlivé odstíny bílé a strohá šeď betonových stěn, které dominují interiéru, bylo zapotřebí zjemnit, proto použila vybavení organických tvarů a jemných textur různých povrchů.

Sytý tmavý odstín dubové podlahy naplňuje každou místnost pocitem tepla, ve shodě s přáním majitele i slavného stylu interiérové designérky.

„Hlavní úkolem bylo navrhnout něco útulného, pohodlného, co by nepůsobilo studeně a nepohodlně v moderním domě z betonu,“ říká o této své práci Belén Domecq.

Zútulnit prostor, jakým je hlavní obývací pokoj, kde má dům stropy vysoké přes sedm metrů, bylo pro ni opravdovou výzvou. Tento „problém“velkých ploch vyřešila použitím textilních závěsů o různé výšce, v odstínu shodném s barvou stěn.

Nižší stropy v přilehlém domácím kině a jídelně představovaly problém opačný – použila zde tedy kontrastu, stěny v matné černi.

Neméně důležité bylo také řešení světelné pohody v domě.

Kromě velkých skleněných ploch v roli oken i posuvných dveří zakomponoval architekt do projektu také nepřímé osvětlení „teplými“ světlem (jeho tajemství spočívá v kombinaci LED a fluorescenčních úsporných zářivek).

V obývací místnosti a v hlavní chodbě stojí řešení světelné pohody také za povšimnutí, interaktivně se ovlivňuje s architekturou a zvyšuje impozantnost stavby.

Hlavní jídelna a salonky jsou nedílnou součástí společenského života rodiny zejména v létě, proto bylo nutno propojit je se třemi hlavními prostory na venkovní verandě a s pergolou. Zde pak přichází do hry také geometrie nábytku.

Směs dlouhých, lineárních zakázkových kusů sleduje symetrii architektury exteriéru a vytváří přirozené prolnutí vnitřních a venkovních prostor. Téma prolínání pokračuje z hlavní chodby a hlavní koupelny, které mají obě výhled na malé vnitřní patio.

Soukromý koupelový prostor, který je součástí působivé manželské ložnice, pokračuje v náznacích propojení interiéru s exteriérem prostřednictvím průhledných sprchových koutů, které tak vytvářejí iluzi sprchování  mezi venkovní flórou…

Stejně jako hlavní ložnice v soukromém křídle domu je působivý i její protějšek určený hostům. Součástí apartmá pro návštěvy se samostatným vchodem jsou také šatna a salon.

Představili jsme vám tedy dům z betonu, který může být vzorem a inspirací moderního luxusního bydlení. Jeho tvůrci i majitelé jsou o tom, a právem, přesvědčeni.

TEXT: Jaromíra Slavíková, FOTO: A-cero