Dům s francouzskou nonšalancí
Zvenku vypadá dům stroze, využívá ostrých úhlů a jednoduchých geometrických tvarů. Při navrhování architekt maximálně respektoval potenciál, který nabízí pozemek. Vzrostlé stromy byly většinou ponechány a zakomponovány do nové zahradní koncepce.
Bazén je oddělen od zahrady na protilehlé straně polovysokou bílou zdí, která je opatřena ve výši očí plavajícího úzkým průzorem. Zároveň stěna filtruje i případné zvědavé pohledy ze zahrady do obývacího pokoje.
Z této strany je z terasy výhled do krajiny při soutoku řek Rhôny a Saône. Za ideálního počasí je Paříž téměř na dohled.
Horní patro vytváří převis podepřený jednoduchými štíhlými sloupy. Je pod ním umístěna zastřešená část terasy, která obyvatelům umožňuje využívat tuto část venkovního obytného prostoru i během deštivého počasí.
Pro vydláždění venkovní terasy byla zvolena velkoformátová dlažba ve světlém tónu.
Úprava zahrady byla pojata tak, aby na stávající zeleň navázala a během několika let splynula s okolní přírodou.
Pro ohraničení zahrady od okolních pozemků je z této strany zvolen živý plot ze stále zelených dřevin.
Velké prosklené stěny domu propouštějí do interiéru dostatek světla a zároveň korespondují s ohraničením terasy – rovněž z čirého skla, které poskytuje z pokoje nerušený výhled do zahrady.
Venkovní terasa je vybavena pohodlným nábytkem z moderních odolných materiálů a mobilní zahradní zelení ve formě zakrslých konifer.
Některé opěrné zídky a menší odpočinkové plochy jsou ze dřeva, které bude časem stárnout a dostávat přirozenou patinu.
Při řešení návrhu domu bylo třeba překonat několik výškových rozlišení terénu. Z hlavní venkovní terasy lze sestoupit do spodního patra a do zahrady.
Příznivé klima umožňuje trávit venku co nejvíce času.
Díky netradičně pojaté kompozici vznikla u domu zajímavá atria a zákoutí propojující hlavní terasu a odpočinkové plochy.
Skleněné tabule ohraničují terasu, slouží jako zábradlí a zároveň plní funkci větrolamu. Díky ní je posezení na terase příjemnější.
Venkovní bazén je vybaven veškerou dostupnou moderní technologií. Údržba je jednoduchá a voda vydrží průzračná i bez zbytečného nadměrného používání chemických prostředků.
Exteriérový nábytek je opatřen pohodlným polstrováním se snímatelnými potahy.
Ze strany směrem od domu bazén navazuje na velkou venkovní terasu, na druhé straně pečlivě střižený a udržovaný zelený trávník umožňuje přístup do dalších partií zahrady.
Velkoryse řešená okna propouštějí dovnitř domu neomezené množství světla a zároveň umožňují výhled do citlivě upraveného exteriéru.
V těsné blízkosti domu byly vysázeny zakrslé formy jehličnatých konifer.
Venkovní terasa je rozdělena do několika zákoutí, každé z nich je zařízeno jiným typem sedacího nábytku. Preferovány jsou moderní lehké materiály, odolnost vůči klimatickým podmínkám a jednoduchý design.
Základní barevnou kombinací při zařizování obytného prostoru uvnitř domu je nestárnoucí černobílá elegance, pro větší efekt zvýrazněná barevnými akcenty.
Výrazný červený koberec podtrhuje jednoduché linie tmavé sedací soupravy s nerezovým orámováním a odráží se v nablýskaném povrchu skleněného konferenčního stolu.
Jídelní část je vybavena velkým stolem a pohodlnými židlemi. Na jemné a klidné šedi ubrusu vynikne černobílý jídelní servis, čiré sklo a bílé porcelánové doplňky. Temně černý lustr z broušeného skla je rafinovaným řešením.
Venkovní bazén je umístěn tak, že je pod vodní hladinu možný pohled z ložnice umístěné v nižším podlaží. Vodní prvek se tak stává zajímavou ozdobou interiéru.
Kvalitní designové nerezové vodovodní baterie a doplňky podtrhují originalitu místnosti.
K ložnici přilehlá koupelna je od pokoje oddělena posuvnými dveřmi. Obě plochy tak mohou zůstat otevřené a propojené. Přepychově prostorná vana je umístěna volně do prostoru.
Ložnice je zařízena v neutrální barevné kombinaci střízlivých a tlumených barev.
K ložnici přilehlá koupelna je od pokoje oddělena posuvnými dveřmi. Obě plochy tak mohou zůstat otevřené a propojené. Přepychově prostorná vana je umístěna volně do prostoru.

Ultramoderní a přátelský, přesně takový je velký dům, který Philippe Magnin du Sauzay navrhl ve francouzském Lyonu.

Lokalita na soutoku řek Rhôny a Saône je mnohem klidnější než Paříž, a není proto divu, že toto „labužnické“ město s dlouhou a zajímavou minulostí a atraktivním prostředím láká stále víc i zájemce o příjemné a moderní bydlení.

Řada z nich sem původně přijela jen ochutnat Beaujolais, kohouta na víně, lyonský salát nebo klobásu andouillette, pokrmy servírované v tradiční restauraci Bouchons. Prostředí a ráz města s přátelskými obyvateli je ale okouzlily natolik, že se rozhodli zůstat.

Zvenku na první pohled strohý dům je navržen tak, aby maximálně využil potenciálu pozemku se vzrostlými stromy. Ty byly nespornou devizou pro další zahradní úpravy, s kterými se v architektonickém návrhu počítalo již od prvních náčrtů.

Úprava zahrady byla pojata tak, aby se na stávající zeleň plynule navázalo s novou výsadbou a úpravou. Výsledkem má být splynutí s okolní přírodou během několika let.

Maximální množství volného prostoru propojeného bez omezení a velkoryse řešená okna propouštějí dovnitř neomezené množství světla.

Zároveň umožňují výhled do citlivě upraveného exteriéru – tím plní hlavní požadavky majitelů, se kterými se architektonické studio popasovalo v konečné podobě na známku výbornou.

Zúročilo tak více než 30letou zkušenost, kterou s navrhováním soukromých rezidencí má.

Příznivé klima umožňuje trávit co nejvíce času venku. V létě se teploty pohybují kolem 25 stupňů Celsia a v zimě zpravidla nepadají pod 8 stupňů.

Dům je v členitém terénu navržen tak, aby nabízel několik variant venkovního posezení umístěného částečně jako velké terasy v přímé návaznosti na obytné prostory, nebo pečlivě upravené zahradní visty.

Posazení horního patra domu zároveň tvoří převis podepřený jednoduchými sloupy a vytvářející jakousi zastřešenou terasu, která umožňuje pobyt venku i za deštivého počasí.

Základním odrazovým můstkem pro zařizování obytného prostoru uvnitř domu je nestárnoucí černobílá elegance, pro větší efekt zvýrazněná barevnými akcenty.

Ohnivě červený koberec podtrhuje jednoduché linie tmavé sedací soupravy s nerezovým orámováním a promyšleně se odráží v nablýskaném povrchu skleněného konferenčního stolu.

Jídelní část s velkým stolem a pohodlnými židlemi zjemňuje klidná šeď ubrusu, na kterém vynikne černobílý jídelní servis, čiré sklo a další oslnivě bílé porcelánové doplňky. Zákoutí korunuje rafinovaný, temně černý lustr z broušeného skla.

Ve stejné neutrální barevné kombinaci je zařízena i ložnice. Výrazné barevné doplňky zde ovšem vystřídaly střízlivé, tlumené barvy. Koupelna těsně sousedí s hlavní ložnicí, kterou odděluje jednoduchá příčka, do které jsou zabudovány posuvné dveře z obou stran.

Koupelna tak nabízí dvě možnosti, jak pojmout tento prostor. Jedna z nich je zcela samostatná místnost v případě, že jsou posuvné dveře zavřené.

Druhá varianta je v moderním stylu, kdy je prostor koupelny dělen pouze určitým předělovým prvkem – příčkou a posuvné dveře v ní zůstávají schované.

Zprvu nenápadný dům dokáže překvapit nečekanými nápady. Například venkovní bazén je umístěn tak, že je pod vodní hladinu možný pohled z ložnice umístěné v nižším podlaží a stává se tak i zajímavou ozdobou interiéru.

Venkovní terasa je opatřena světlou dlažbou a vybavena pohodlným nábytkem z moderních odolných materiálů.

Velké prosklené stěny domu korespondují s ohraničením terasy – rovněž z čirého skla, které zajistí nerušený výhled do zahrady, která je pojata tak, aby jednoduché minimalistické linie domu mohly patřičně vyniknout.

V těsné blízkosti dominuje krátce střižený trávník a zakrslé formy konifer přecházejících ve vzdálenějším horizontu pozemku postupně do vzrostlého porostu jehličnanů.

Na stavbu některých opěrných zídek a menších odpočinkových ploch bylo použito dřevo, které bude časem dostávat přirozenou patinu.

TEXT: Eva Karbulková, FOTO: Allphoto