Unikátní městský solitér
Nevelká, perfektně udržovaná zahrada rozšiřuje obytný prostor. Na betonovou plochu navazuje trávník.
Velkorysá obytná stavba má podobu originálního vertikálního domu s terasami. Jde o unikátní solitér, který nenarušuje okolní zástavbu.
Zaoblené tvary vstupních nároží vily odkazují na zakulacené formy sousedních domů a udržují s nimi úzkou formální spojitost.
Charakteristickým rysem tohoto domu jsou výrazné vertikály, vycházející ze sochařského přístupu architekta.
Sounáležitost s okolní zástavbou je zachována také díky respektování členění fasád jednotlivými okenními otvory.
Minimalisticky zařízená koupelna odpovídá celkovému stylu domu. Také zde je překrásná dřevěná podlaha. Stejně jako fasáda, tak i vnitřní stěny domu, jsou z pohledového betonu se zřetelně viditelnou strukturou dřeva.
Stejně jako fasáda, tak i vnitřní stěny domu, jsou z pohledového betonu se zřetelně viditelnou strukturou dřeva.
V přízemí domu je velký otevřený společenský prostor. V samostatné místnosti jsou potom pracovna a toaleta.
Terasa, na kterou je vstup z ložnice majitelů, poskytuje výhled do sousedních zahrad a dále na město. Je z části krytá, což umožňuje používání i za nepříznivého počasí.
Kombinace dřeva a betonu je použita i uvnitř domu. Velká okna mají zasklení se zvětšenou reflexí, aby jemně zrcadlila své okolí.
Svažitý pozemek, kde je dům postavený, přímo vybízí k řešení panoramatického výhledu.
Obytná terasa nabízí dostatek soukromí pro relaxaci, ale i posezení s přáteli. Součástí je také krb.
Nevelká, perfektně udržovaná zahrada rozšiřuje obytný prostor. Na betonovou plochu navazuje trávník.

Nevšední vila, citlivě zasazená do stávající zástavby, nenarušuje konzervativní okolní prostředí a dokonale respektuje urbanistický koncept ulice.

Lokalita pražského Podolí nabízí skvělé podmínky pro moderní bydlení. Je dostatečně klidná s množstvím zeleně, na druhou stranu má výhodu blízkosti centra. Původní zástavbu svahu nad Podolskou vodárnou tvoří rodinné domy, činžovní vily a malé obytné bloky.

Udržují si tradiční uskupení vytvářející optimální podmínky k bydlení. Nový dům do konzervativní zástavby vhodně zapadá a nenarušuje okolí, přesto je na první pohled patrné, že se nejedná o běžný bytový dům.

Dům se železobetonovou konstrukcí má jedno podzemní a tři nadzemní podlaží, jeho fasády tvoří částečně pohledový beton v kombinaci s dřevěným obkladem. Stejný vzhled je i uvnitř domu.

Podzemní podlaží je určeno zejména pro relaxaci, je zde umístěna sauna, vířivka a posilovna. Přízemí domu tvoří jeden velký otevřený společenský prostor. O patro výš jsou obytné místnosti se zajímavě řešenou galerií, která slouží jako knihovna.

V nejvyšším podlaží je pak velkolepá ložnice s prostornou koupelnou. Odsud je výstup na terasu s krbem.

Komfort užívání zvyšují tři parkovací stání v garáži a jedno kryté přístřeškem před garáží – to je určené pro návštěvy. K domu přináleží i menší, dokonale udržovaná zahrada s betonovou terasou a solitérními stromy doplněnými o geometricky stříhané křoviny.

Objekt získal nominaci do soutěže Stavba roku a Cenu za nejlepší architektonickou realizaci festivalu Architecture Week za vytvoření ojediněle velkorysé obytné stavby se zřetelem k citlivému vstupu mezi tradiční městské vily.

Ing. arch. Josef Pleskot (1952) patří mezi nejuznávanější české architekty současnosti. Za své realizace získal řadu ocenění a jeho stavby pravidelně reprezentují českou architekturu na mezinárodních přehlídkách. Vystudoval Fakultu architektury ČVUT v Praze.

Od roku 1991 vede vlastní architektonickou kancelář AP ATELIER. Mezi nejznámější realizace se řadí průchod valem Prašného mostu na Pražském hradě, rekonstrukce legendární továrny na vodoměry v Holešovicích, přestavba litomyšlského pivovaru, vinařský dům Sonberk nebo sídlo ČSOB v pražských Radlicích.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: CRESCON, Tomáš Souček