Interiéry s atmosféru jazzového klubu
Video s Charliem Parkerem v TV na čelní stěně obývacího pokoje nikoho nenechává na pochybách, že se ocitl v království milovníka jazzu.
Kultovní saxofon jazzové legendy je umístěn v zasklené vitríně.
Celou jednu stěnu v pracovně pokrývá unikátní sbírka basových kytar.
Design apartmánu vychází ze secesní podstaty paláce, ve kterém se nachází. Pracovní stůl s masivní deskou a mosazný lustr podtrhují tuto jedinečnou atmosféru.
Hudebník a muzikolog v jedné osobě zvolil jako dominantu obývacího pokoje komodu s audiosystémem.
Bílé křídlo vyniká na koberci terakotové barvy. Starý gramofon a koláž z grafických listů spoluvytvářejí nezaměnitelnou atmosféru bytu.
Osvětlení stropu se zvýšenou střední částí tvoří po stranách umístěné LED pásky. Uprostřed vyniká křišťálový lustr s kaskádovitě umístěnými ověsy.
V apartmánu najdete také malé studio se špičkovou aparaturou.
Tmavý nábytek rozsvěcují solitérní kousky, vedle bílého křídla jsou to červené designové stoličky.
Odstraněním příček se podařilo propojit kuchyni s jídelnou, které dominuje červený lustr.
Stěně s fotografiemi dominuje portrét Jimiho Hendrixe – „Just me, Smoking“ od Annie Leibovitz. Pohodlí při poslechu hudby poskytne originální sofa Flap od italské značky Edra.
Doteky červené a bílé vnášejí do interiéru řešeného převážně v tmavých tónech dynamický pocit.
Jídelní stůl s masivní ebenovou deskou doplňují designové židle s vysokými opěradly.
Kuchyni odděluje od jídelny bar se skleněnou deskou, jeho boky jsou z proplétaných hliníkových pásků.
Desky originálních stolků jsou vytvořeny z písmen, která byla používána v tiskárnách ještě v polovině 20. století metodou tisku z výšky.
Hypermoderní kuchyně kombinuje tmavé lakované plochy s leštěným hliníkem. Neobvyklé umístění stolního fotbalu vypovídá o tom, že v tomto prostoru kraluje mužská ruka.
Efekt zrcadlení vtiskuje poměrně tmavé kuchyni pocit světlosti a vzdušnosti.
Koupelnový nábytek je vyroben na zakázku z masivního voděodolného dřeva. Pohodlná masážní vana vytváří dojem, jako by byla zasazena do obývacího prostoru.
Černá umyvadla z corianu nese masivní dřevěná deska. Prostor pod nimi je využit na praktické police.
Ložnici dominuje vysoká kontinentální postel. Kombinaci tmavě hnědé a bílé barvy rozehrává světle šedý koberec.
Chodba s četnými nikami slouží jako galerie moderního umění. Bílé stěny, okenice a palubky pokládané nakoso vtiskují komunikaci pocit prostoru a vzdušnosti.
Malý odkládací stolek s křesílkem doplňuje ikonická židle S-Chair od Toma Dixona.

Apartmán prolnutý hudbou nás okouzlil svou neopakovatelnou atmosférou. Nábytek, doplňky, fotografie a vystavené nástroje jsou podřízeny jedinému fenoménu, kterým je jazz.

Cesta za architektonickými a designovými skvosty nás tentokrát zavedla do bohémské čtvrti Milána, zvané Brera.

Lokalita dotýkající se historických hradeb města přitahuje podobně jako pařížský Montmartre především výtvarníky, je zde Akademie výtvarných umění a galerie Brera Art.

K bohémské atmosféře přispívají četné restaurace, bary a noční kluby, obchody se starožitnostmi a barevná pouliční tržiště.

Palác, který si zvolil hudebník a muzikolog v jedné osobě, má v sobě ponurou důstojnost let těsně před první světovou válkou. Přiznané litinové sloupy stále voní laboratořemi a dílnami řemeslníků, kteří ho původně obývali.

Byt v nejvyšším patře budovy zrekonstruovala dvojice architektů – Martino Ferrari a Laura Mauro. Výsledkem je kompromis mezi přáním klienta a tvůrčí invencí autorů.

Odstranění některých příček přivedlo do dříve tmavého prostoru denní světlo, snížení stropů přispělo k zútulnění místností.

Design je výsledkem spolupráce majitele s významným italským galeristou, kterým je Sergio Riva z milánské prodejní galerie designu Dilmos.

„Majitel apartmánu je můj přítel, a kromě toho, že je znamenitý hudebník a velký znalec jazzu, je velmi kompetentní v oblasti umění a designu. Interiér tedy musel odrážet všechny znaky jeho osobnosti.

Proto kombinuje moderní nábytek s uměleckými díly, včetně fotografií Irvinga Penna a Annie Leibovitz,“ říká Sergio Riva.

V hudebním salonu na první pohled zaujme fotografie Jimiho Hendrixe od Annie Leibovitz. Americká fotografka proslavila skupinu Rolling Stones, fotografovala Micka Jaggera, Patti Smithovou, Demi Mooreovou či Keitha Richardse.

Svým fotoaparátem však také dokumentovala válečnou apokalypsu v Sarajevu a ve Rwandě. V uplynulých třiceti letech se podílela na formování podoby současného světa a dnes je stejně slavná jako celebrity, s nimiž pracovala.

Nábytek z masivního dřeva respektuje ducha historického domu. Má většinou tmavou barvu, jen některé solitérní kousky v červeném tónu vnášejí do prostoru dynamické efekty. Další materiál, který interiér sjednocuje, je hliník.

Objevuje se na čelní ploše kuchyňské linky, na bocích barového pultu v podobě proplétaných pásků nebo na četných aparaturách, umístěných v jednotlivých místnostech. Vše je podřízeno jediné vášni majitele, kterou je hudba.

Nezaměnitelnou atmosféru dodává bytu sbírka vzácných hudebních nástrojů, mezi kterými nechybí ani saxofon Charlieho Parkera nebo impozantní sada basových kytar. Videa se záběry špičkových hudebníků při vystoupení vtahují návštěvníka do světa jazzové hudby.

V každé z obytných místností je umístěno přehrávací zařízení od kotoučového magnetofonu Revox ze sedmdesátých let po moderní digitální audiosystémy.

Apartmán odrážející atmosféru jazzových klubů nepatří mezi interiéry, které nadchnou každého, ale svou originální atmosférou působí jako jedinečný a neopakovatelný solitér.

TEXT: Alena Kodlová, FOTO: LIVING INSIDE