Historický skvost ve Středomoří
Venkovská rezidence prošla rozsáhlou rekonstrukcí a nyní nabízí 690 m2 obytné plochy v hlavním domě a samostatném domě pro hosty.
Venkovská rezidence prošla rozsáhlou rekonstrukcí a nyní nabízí 690 m2 obytné plochy v hlavním domě a samostatném domě pro hosty.
Vnitřní španělské nádvoří s dlažbou z říčních oblázků spojuje hlavní historickou budovu s ostatními budovami a přístavky.
Zdi domu na některých místech pokrývají popínavé rostliny. Tradiční finca tak díky nim lépe splývá s okolní krajinou.
Nádvoří a příjezdová cesta jsou pokryty pískovcovými deskami dovezenými z lomu v Egyptě. Původní studna, opravená a vyčištěná, je přirozenou ozdobou hlavního vchodu.
Vnitřní část usedlosti ukrývá další budovy, některé jsou původní, další dodatečně přistavěné. Ke sjednocení vzhledu přispívá i nová střecha. Pro větší autentičnost byla vybrána klasická pálená taška.
Při úpravě okolního pozemku byl maximálně zachován ráz okolní krajiny. Na 360 000 m2 najdeme vzrostlé palmy, cypřiše, pinie i ovocné stromy, na jižní straně přístavby statku doplněné místní domovskou suchomilnou vegetací.
Exteriérová zákoutí a terasy v těsné blízkosti domu jsou vybaveny tepaným nábytkem z dílny místního kovářského mistra.
Prostor exteriéru je navržen tak, aby ladil s celkovým pojetím domu. Místo zde má i venkovní kuchyně s grilem. Na terasách doplněných zídkami a na dalších pochozích plochách byl použit pískovec, který barevně ladí s původním zdivem.
Svažitý pozemek spojují s terasami a odpočinkovými zákoutími schody, doplněné opěrnými zídkami. Široké dlážděné cesty umožňují pohodlný přístup k hlavní budově usedlosti.
V okolí bazénu jsou k dispozici moderní balijská lehátka se slunečníky. Vzrostlé palmy poskytují příjemný stín.
Stále větší důraz je kladen na variabilitu a originalitu prvků, můžete si tedy zvolit zahradní nábytek na míru, a navíc jej podle potřeby přizpůsobit jakékoliv příležitosti. Stačí výměna podušek a nábytek vypadá hned jinak.
Jednoduché zastřešené kamenné podesty lze od okolního prostoru oddělit spuštěním žaluzií. Na zahradě tak vznikají další odpočinkové plochy poskytující dostatek soukromí.
Terasa s venkovním grilem a velkou pecí je zároveň místem častých setkávání s přáteli. Pec je funkční, postavená podle dobových vzorů.
Charakter původně viktoriánské stavby zdobí citlivě opravené pískovcové balustrády.
V rámci rekonstrukce byly k hlavní budově přistavěny i další obytné prostory respektující původní styl stavby. Členitý terén umožnil vznik řady obytných teras, vybavených pohodlným exteriérovým nábytkem, který zdůrazní ráz architektury.
Jako protipól k tradičním historickým prvkům navrhla designová architektka Yvonne Hennes nábytek velmi jednoduchých až minimalistických linií a tlumených barev.
Původní mlýnský kámen byl zrestaurován a je velmi netradiční ozdobou interiéru.
Každá ze sedmi ložnic je vybavena přilehlou šatnou a samostatnou moderní koupelnou poskytující veškeré dostupné pohodlí.
Jídelní stůl doplňují vyplétaná křesílka barevně kopírující zvolenou jemnou přírodní škálu barev.
Balustrády použité pro ohraničení některých teras v domě jsou použity i pro vymezení okolí bazénu od okolního pozemku.

Bývalá mallorská usedlost pochází ze 17. století a nachází se v jihozápadní části ostrova ve městě Andratx.

Disponuje nádhernými pozemky s rozlohou 36 hektarů, které jsou porostlé palmami, cypřiši a piniemi a nabízí tak nespočet možností pro milovníky nevšedního bydlení.

Rekonstrukce tradičního statku byla provedena tak, aby byl zachován historický vzhled a přitom dům splňoval nároky moderního života. Vzhled domu je velkorysý a přitom jednoduchý. Pracovalo se výhradně s tradičními materiály, jako je kámen, kov, sklo a dřevo.

Každý detail hrál při rekonstrukci svou roli. Například původní okenní rámy nahradily prvky z tepaného železa a spolu s okenicemi a dalšími kovovými doplňky byly sladěny do jemného zelenkavého tónu.

Na většinu venkovních ploch – terasy, schody i příjezdovou cestu – byl použit pískovec. Hlavní vchod zdobí původní kamenná studna, která rovněž prošla celkovou renovací a je plně funkční.

Projdeme-li domem, dostaneme se na španělské nádvoří dlážděné říčními oblázky, které spojuje hlavní historickou budovu s ostatními částmi usedlosti a dodatečně přistavěnými terasami a odpočinkovými zónami.

Možnost posezení nabízí také prostor klenutého podloubí, stejně jako španělské nádvoří. Určité části fasády v těchto prostorách pokrývají vzrostlé popínavé rostliny, které sem vnášejí prvek zeleně a pomáhají stavbu lépe začlenit do krajiny.

V obývacím pokoji byla ponechána podlaha z francouzského kamene, pečlivě vyčištěného a ošetřeného. Dřevěná okna s kovovými rámy byla pro větší autentičnost a zachování ducha tradiční finci doplněna ještě drátěným stíněním.

Rekonstrukce umožnila v celém domě nainstalovat klimatizaci, takže je zde příjemný chládek i v parných dnech. Zároveň byl do interiéru jako netradiční ozdoba a připomínka starých časů umístěn původní mlýnský kámen.

Jako protipól k historickým prvkům navrhla designová architektka Yvonne Hennes nábytek velmi jednoduchých až minimalistických linií a uměřené barevnosti.

Kuchyně v duchu moderních trendů, propojená s jídelní zónou a obývacím pokojem tvoří jeden velký otevřený prostor. Jídelní stůl je doplněn vyplétanými křesly a barevně doplňuje zvolenou jemnou přírodní škálu barev.

Šatna a moderně zařízená koupelna jsou součástí každé ložnice a poskytují veškerý dostupný komfort.

Příjemnou relaxaci najdeme v domácím wellness centru se saunou a jacuzzi.

Užitkovou vodu ohřívají solární panely, takže provoz wellness a vlastně i celého domu je energeticky soběstačný.

Obyvatelé domu mohou maximálně využít dokonalé propojení interiéru s exteriérem. Ten samozřejmě nabízí nespočet možností, jak si užít příjemné středomořské klima.

Ať již u bazénu, nebo při kulinářských setkáních s přáteli, která se běžně konají v letní kuchyni s grilem.

Architektka Yvonne Hennes se může pochlubit opravdu zdařilým počinem. Náročná rekonstrukce tak rozsáhlého prostoru působí autenticky a kombinace tradičního stylu s moderním, doplněná o umělecké artefakty, plní veškeré nároky dnešního bydlení.

Text: Eva Karbulková, Foto: PHOTOPHOYER