Atraktivní splněný sen na jižní Moravě
Centrem rezidence je multifunkční společenská zóna, zahrnující kromě prostorného obývacího pokoje také kuchyni a jídelnu. Stěnám vévodí originální povrch Granite, jedinečná hlazená stěrková omítka s velmi plastickou strukturou od společnosti Němec.
Příjemné posezení si majitelé domu dopřávají v chytrém křesle značky Natuzzi, které se dokonale přizpůsobí váze člověka.
Podlahové plochy v celém domě, tedy i ve vstupní chodbě, jsou řešeny s pomocí nejmodernějšího materiálu, praktické a efektní lité stěrky.
Osvěžením centrální obytné zóny jsou vertikální zelené stěny, tvořené živými rostlinami. Kaskádové zahrady od firmy Němec vnášejí do interiéru nefalšovaný dotek přírody a příznivě ovlivňují vnitřní klima místností.
Z ostrůvkové kuchyně jednoduchých linií v černobílé barevnosti je přehled po celém multifunkčním společenském prostoru.
Obývací zóně dominuje bílá kožená sedací souprava od Natuzzi, v kombinaci s konferenčním stolkem (Dolpa) s integrovaným lihovým krbem, zhotoveným na míru. Světelnou pohodu doplňují stojací lampy Foscarini.
Geometricky řešený ostrůvek v kuchyni slouží primárně jako varná zóna, díky členitému tvaru však hraje rovněž roli nepřehlédnutelného designového doplňku interiéru.
Jídelně kraluje velký skleněný jídelní stůl (Calligaris), obklopený koženými židlemi. Kompozice je příjemným kontrastem k originální šedé stěrce Granit (Němec) na stěnách, ve stejné barevnosti jsou i závěsy a koberec (Zips), které byly pro celý dům zhotoveny na míru.
Rovněž v interiéru jsou k vidění půvabné zenové zahrádky, vysypané dekorativními bílými oblázky. K venkovnímu i vnitřnímu využití jich bylo dovezeno celkem dvaačtyřicet tun.
Už tak velkorysé dispozice násobí na mnoha místech v interiérech velké zrcadlové plochy. Díky nim se zvyšuje světlost a vzdušnost prostoru, navíc vznikají zajímavé odrazové kompozice.
Otevřená šatna rodičů, navazující přímo na prostory ložnice, má zajištěný i přísun denního světla. Šatnami jsou vybaveny rovněž dětské pokoje.
K barovému pultu, jenž je součástí kuchyňského ostrůvku, jsou přidány vysoké stoličky Lapalma. A právě tady pán domu nejraději sedává, často i s počítačem, odtud s potěšením vnímá tep všedního života své rodiny.
Jednoduchá barevnost, založená na kontrastu bílých a antracitových tónů, byla dodržena i ve stylové pracovně.
Na rodičovskou ložnici přímo navazuje koupelna, jež má litou podlahu a stěny ošetřené speciální stěrkou Betonepox® (Němec), strop je z barrisolu.
Prostorné lůžko s velkolepým čelem, zhotovené na míru, je zespodu osvětlené. Zvolené řešení ještě umocňuje pocit, že postel levituje v prostoru nad skleněnou středovou podnoží.
Díky vysoce výkonné průmyslové vzduchotechnice Dantherm bylo možné instalovat mezi obývací pokoj a prostory wellness pouze skleněné dveře bez těsnění, aniž by dovnitř pronikala vlhkost.
Nedílnou součástí samostatného lázeňské křídla je klasická finská sauna, stejně jako vířivý masážní bazének USSPA a koupelna s klozetem.
Největší část rodinného spa zaujímá bazén s protiproudem. Jeho plochy jsou plně upraveny epoxidovou stěrkou Betonepox® (Němec), pro zhotovení části stropu nad nádrží bylo použito černého barrisolu.
Koupelny jsou součástí odpočinkové zóny domu, patří ke každé z ložnic, včetně dětských pokojů. Jejich zenovou atmosféru podtrhují oblázky aplikované pod koupelnovým nábytkem, stejně jako výzdoba v podobě přírodnin a sošek Buddhy.
Koupelny jsou součástí odpočinkové zóny domu, patří ke každé z ložnic, včetně dětských pokojů. Jejich zenovou atmosféru podtrhují oblázky aplikované pod koupelnovým nábytkem, stejně jako výzdoba v podobě přírodnin a sošek Buddhy.
Koupelna rodičů disponuje luxusní vanou, umyvadly a bateriemi z kolekce Axor Jeana-Marie Massauda, sprchovým koutem a klozetem. Nábytek byl zhotoven na míru.
Na dřevěném ochozu otevřeného atria, do něhož lze vycházet ze všech částí obytného prostoru, našla místo také komfortní denní postel s konstrukcí vyplétanou umělým ratanem (Hartmann).
Koupelna, situovaná do lázeňského komplexu, má litou podlahu a stěny ošetřené speciální betonovou stěrkou. Umyvadlo miskového tvaru (Villeroy&Boch) doplňuje baterie Axor Stark Organic.
Z uliční fronty vede ke stylově čisté minimalistické rezidenci komfortní betonové schodiště.
Díky půdorysu objektu ve tvaru U mohla vzniknout dokonale odcloněná klidová venkovní zóna, určená k relaxaci. Zelenou plochu trávníku oživují zenové ostrůvky, vysypané bílými oblázky.
Posezení, vybavené zahradním nábytkem Hartmann, chrání před slunečním žárem stylová sluneční plachta Somfy, vyrobená na míru. Stejně jako žaluzie je ovládána elektronicky, součástí inteligentního řízení celé domácnosti je i vytápění, bezpečnostní systém a provoz wellness centra.

Romanovi a jeho ženě se líbí jednoduchý styl, střídmost a čisté linie. A přesně tak také vypadá jejich neokázalý, ale velkorysý a praktický dům, který beze zbytku využívají.

Soudobá vila vyrostla v místě, kde si investor kdysi jako kluk přivydělával shrabováním listí. I když do té doby vždy bydlel v pronájmech, v jeho snech o velké rodině vždy vystupoval také velkorysý dům, který pro ni postaví. A to se také podařilo.

Jeho představy naštěstí sdílela i manželka, takže výsledná podoba originálního obytného prostoru je jejich společným dílem. Při navrhování samozřejmě vycházeli z podkladů architektů, ale nebylo jednoduché najít osobnost, s níž by si dokonale porozuměli. Ke vzájemnému souladu tak došlo teprve na třetí pokus.

Moderní jednopodlažní bezbariérový objekt ve tvaru písmene U, zahalený elegantním šedobílým pláštěm, nabízí obytný komfort a pohodu na ploše 660 čtverečních metrů.

Centrem rezidence je multifunkční společenská zóna, zahrnující kromě obývacího pokoje také kuchyni a jídelnu. Prostorná chodba, jež umožňuje rovněž vstup do garáže a technického zázemí, vede i do dvou samostatných křídel.

To obytné tvoří tři dětské pokoje, pracovna, ložnice a koupelny, ve druhém se nachází domácí wellness s bazénem, vířivkou, saunou a venkovní jídelnou s grilem.

Všichni členové rodiny tu mají své dokonalé soukromí, zároveň ovšem i přehled o tom, co se v domě děje.

Kompletně klimatizované interiéry s podlahovým vytápěním jsou doslova nabité novými technologiemi, včetně inteligentního řízení, které dávají bydlení nejen potřebný šmrnc a originalitu, ale také očekávanou funkčnost.

Světlé lité pochozí plochy lemují působivé stěny, realizované s pomocí luxusní stěrky od společnosti Němec, jejíž materiály pronikají také ven. Novodobý materiál Betonepox byl použit i k řešení povrchů v bazénové hale.

Minimalisticky laděný obytný prostor s jednoduchou barevnou paletou, jež dává vyniknout strukturálním povrchům i promyšleně vybranému vybavení, proteplují hřejivé detaily v podobě živých rostlin, přírodnin, vyřezávaných obrazů, svíček a orientálních sošek.

Pokud jde o nábytek, jde převážně o zakázkovou výrobu truhlářství Dolpa, jehož šikovní řemeslníci mají na svém kontě i originální svítidlo nad venkovním jídelním stolem.

Elegantní kuchyň, navazující na obývací pokoj a jídelnu, působí sice nenápadně, ale je špičkově vybavena, a navíc nabízí pěkný výhled na terasu a do zahrady. Pracovní plochy jsou z materiálu polyston, praktického a odolného kompozitního kamene.

Multifunkční společenské zóně dominuje bílá kožená sedací souprava, nad níž se sklánějí štíhlé obloukové lampy, svěžest celému prostoru dodává efektní zelená stěna tvořená živými rostlinami – kaskádová zahrada od firmy Němec.

Otevřené atrium s centrální dřevěnou „palubou“, nad níž se vznáší sluneční plachta, lemují pochozí plochy obložené stejným materiálem.

Místo, harmonicky dotvořené půvabnými zenovými zahrádkami vysypanými bílými oblázky, je naprosto ideální pro venkovní relaxaci.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Kateřina Němcová Photo