Středomořská perla s italskou elegancí

Skulpturální vila leží ve svahu s výhledem na Cala Volpe, jedno z nejkrásnějších míst na Sardinii. Zakřivené organické linie stavby téměř přesně kopírují terén, ze kterého vila vyrůstá.

Na každý detail, především pak v interiéru, kladl architekt Fabio Mazzeo obrovský důraz.

Elegantní italský design se v úchvatné rezidenci uplatňuje ve všech meřítkách – od velkorysých oblých tvarů, které vypadají, jako by je vytesal vítr, až po nejjemnější detaily.

Prvkem, který interiér i exteriér vily zceluje, je travertin, jenž vilu objímá zvenčí a uplatňuje se i uvnitř. Travertin je doplněný jemnou paletou lesklých mramorů v odstínech ořechu a písku.

Množství leštěných povrchů zároveň přináší pohyb a světlo do místností, které jsou se zahradou propojené velkorysými okny, sahajícími od podlahy až ke stropu. Skvěle tak zapadají do zvlněného terénu.

Dům se rozkládá na 1300 metrech čtverečních ve třech podlažích, otevírajících se do prostorné kaskádovité zahrady. Ta svou rozlohou 5000 metrů čtverečních perfektně pojme panoramatický venkovní bazén i jednotlivé terasy okolo domu.

Západní fasáda, která je viditelná již z dálky, je nejvíce symetrická a nabízí klasickou a výraznou siluetu, evokující historickou pevnost. Tento dojem podporuje přítomnost starodávných olivovníků v okolní krajině stejně tak jako organická architektura.

Jižní fasáda je téměř kompletně transparentní, otevírá se výhledům na Pevero a ostrůvky blízkého Středomoří. Východ vily pak směřuje do zahrady, na severu neujde zvědavým pohledům hlavní terasa.

Tu tvoří mramorová dlažba, která společně s dalšími leštěnými a texturovanými světlými povrchy vytváří dojem lodní plachty.

Interiéry se vyznačují až divadelně bohatými detaily, které obklopují stěnové panely se zlatými a stříbrnými dekoracemi, které podtrhují výhledy na Cala Volpe. Vnitřní prostor domu proto vychází z výrazu okolí a z krajiny samotné.

Přírodní harmonii navozují také panely z běleného dubu a zrcadlové plochy, které plují celým prostorem vily, jemně světélkují a přinášejí specifické kouzlo do interiéru.

Jednotlivé místnosti jsou propojené – vstupní část přechází do společenského prostoru, zahrnujícího jídelnu a obývací pokoj. Součástí vnitřního vybavení je také velkorysá část domu pro hosty, do které je situován vinný sklípek.

Jeho eleganci podporují dubové desky a mramorová podlaha. Umění, design a řemeslo zkrátka v této vile fungují v delikátní rovnováze a harmonii.

TEXT: Nikol Galé, FOTO: Massimo Camplone