Aby ráj zůstal rájem

Na drobném ostrůvku na Maledivách uplatňovali principy udržitelnosti dávno předtím, než se tento termín stal všeobecně zprofanovaným.

Resort Gili Lankanfushi Maledives se totiž nachází v severním atolu Malé, vzdáleném desítky minut jízdy lodí od civilizace. Materiální, potravinová a technologická samostatnost jsou tedy pro tento kousek ráje naprosto klíčové.

Provozovatelé resortu si uvědomují, jak jsou zachování přirozeného prostředí a podpora křehkého ekosystému důležité.

Proto se zavázali k minimalizaci uhlíkové stopy pomocí účinných preventivních opatření, jako je kupříkladu snižování spotřeby energie a efektivní zpracování odpadu.

Každá část areálu je navržena s respektem k okolní přírodě, všechny budovy byly navíc před dvěma lety zrekonstruovány s použitím materiálů buď z místních zdrojů, nebo jiných, ale vždy šetrných k životnímu prostředí.

Uplatnění tu tak přednostně nacházejí dřevo, kámen, či palmové listí, čímž se daří udržovat krásu přírody i původní dědictví této panenské oblasti. Není také vůbec nic nezvyklého, pokud jsou některé části budov sestaveny ze dřeva, které přinesl oceán.

Právě to dodává místním stavbám hloubku a neopakovatelné historizující kouzlo.

Aby však nedošlo k omylu – vodní vily sice mohou na první pohled působit jako tropické domky Robinsona Crusoe, ve skutečnosti se ovšem pod vrstvou vyšisovaného dřeva skrývají moderní technologie, které zajišťují hostům dokonalý uživatelský komfort.

Obytné objekty jsou designovány tak, aby docházelo k přirozenému větrání oceánským vzduchem, vysoké „čepice“ střech pokrytých palmovými listy mají zase za úkol minimalizovat potřebu klimatizace.
Místní ostrovní zahrada, jež se řadí mezi největší na Maledivách, zajišťuje pro zdejší kuchyni nejen stoprocentní spotřebu bylinek, ale ze třetiny rovněž zásoby ovoce a zeleniny.

V posledních pěti letech se velmi rozrostla, což je příznivý důsledek aplikace tradičních bio farmářských technik a zejména využití ostrovního organického odpadu.

Před čtyřmi třemi lety tu byl jako na vůbec prvním ostrově na Maledivách pořízen sofistikovaný mechanický kompostér Rocket, který zajišťuje stoprocentní přeměnu bioodpadu z kuchyně na hnojivo.


Resort se ve spolupráci s biology zaměřuje rovněž na obnovu ostrovního korálu a na boj proti invazním živočichům, zejména hvězdici zvané trnová koruna. To vše se zásadním cílem, aby si tento ráj na zemi zachoval co nejdéle svou krystalickou čistotu.

TEXT: Alena Müllerová