Beton v interiéru- výjimečný dekorační prvek

Chcete sdílet tento článek?

Prvky betonu snadno promění na první pohled fádní interiér v příjemné trendy prostředí s puncem originality. Nesčetně odstínů šedé, různorodé struktury i pestré způsoby využití dělají z betonu čím dál tím oblíbenější designovou záležitost.

Vzhled betonu sám o sobě sice může na první pohled působit chladnějším dojmem, avšak v kombinaci s dalšími designovými prvky je působivým doplňkem, který dodá interiéru nádech výjimečnosti. Pro svůj vzhled připomínající přírodní kámen si skvěle rozumí nejen se dřevem a přírodními dekory, ale také se sklem, kovy a dalšími moderními elementy. Nadčasové šedé odstíny se dobře kombinují jak s přírodními zemitějšími barvami v útulnějším pojetí, tak i s výraznějšími kontrastními barvami, které vhodně vyváží a dají jim prostor lépe vyniknout. Nejen fanoušci minimalismu či industriálního stylu, ale stále častěji i architekti a designéři začínají s betonem v interiéru pracovat. Díky vysoké variabilitě nejrůznějších struktur a barevných tónů se tento dekorační prvek ve světě moderního designu pyšní širokou škálou využití. Výhodou těchto materiálů jsou také skvělé užitné vlastnosti jako vysoká odolnost, zaručující dlouhou životnost, či minimální nároky na údržbu.

Oblibě betonu v interiéru odpovídá i široká nabídka betonových prvků napříč celým trhem interiérových vybavení a dekorací. Jediným limitem při využití tohoto materiálu je tak pouze fantazie majitele nemovitosti či designéra.

Betonová stěrka – zpestření velkých i malých ploch
Do širokého povědomí se již dříve dostaly např. obklady a dlažby v dekoru betonu a další stavební prvky. Největší pozornost ale poutají samozřejmě větší plochy jako celé zdi, na kterých syrový vzhled betonu nejlépe vynikne, od otevřených prostor a schodišť přes obývací pokoje až po koupelny, včetně sprchových koutů, k čemuž se využívá převážně betonová stěrka neboli také omítka s imitací betonu. Obvykle se jedná o směs drceného mramoru a vápna s dalšími příměsmi pro dosažení různých barevností. V její prospěch vypovídá také její praktičnost, otěruvzdornost a mechanická odolnost. Na povrch se nanáší v tenkých vrstvách a kromě variability v barvách nabízí i rozmanitost ve struktuře. Kromě interiérových stěn beton velice sluší také kuchyňským linkám či jejich částem, jako jsou pracovní plochy a ostrůvky nebo barové pulty.

Kouzlo betonových solitérů
Beton ale nemusí být přímo dominantním prvkem. Jeho kouzlo spočívá také v tom, jak skvěle doplňuje ostatní materiály v místnosti. K osvěžení interiéru postačí třeba jeden výraznější solitér např. v podobě stolku či police se vzhledem betonu. Vytouženého stylu je možné dosáhnout také pomocí interiérových dveří. Výrobce interiérových dveří a zárubní SOLODOOR nabízí v rámci několika svých řad dveří povrchovou úpravu SOLO STRUKTUR věrně imitující přírodní materiály, včetně betonového dekoru. Vysoká odolnost a minimální péče, kterou tento povrch potřebuje, jsou ve srovnání s jinými povrchy velkou výhodou, stejně jako možnost jeho volby v případě požárně odolných dveří. Ani v otázce bezpečnosti tak není třeba dělat ústupky na úkor designu.

Prostor pro detail
Betonu se meze nekladou ani v případě dekorací, ba naopak. Ať už člověk zatouží po dekoru betonu v rámci užitkových doplňků, jako je třeba osvětlení, nebo v případě drobných designových doplňků např. v podobě nástěnných hodin, obrazů v betonovém rámu, kuchyňského nádobí, cit pro detail může být jediným omezením, se kterým se setká. Kreativci rádi sáhnou také po tzv. hobby betonu, který se prodává v prášku a po smíchání s vodou se z něj snadno vyrobí dekorativní předměty pro vnitřní i venkovní použití jako např. vázy, květináče, sošky apod.

Ať už se rádi obklopujete dřevem, přírodním kamenem, opracovaným kovem, nebo naopak stylově jednoduššími prvky, beton zajistí nevtíravé zpestření téměř jakékoliv domácnosti. Stačí mít smysl pro detail a chuť doladit další prvky, aby interiér působil kompaktním dojmem, a odměnou bude příjemné prostředí, se kterým se také rádi pochlubíte.

SOLODOOR a. s., český výrobce interiérových dveří a obložkových zárubní, vyrobí za rok více než 180 000 dveří a 80 000 zárubní, čímž se řadí mezi největší výrobce na trhu. Je držitelem osvědčení „CZECH MADE“ a označení „Ekologicky šetrný výrobek“. Kromě široké škály produktů nabízí také poradenství a odbornou montáž s pětiletou zárukou na své zboží.

Společnost vznikla před 23 lety, přičemž její kořeny sahají hlouběji do historie dřevařského průmyslu v Sušici, která se celosvětově proslavila výrobou sirek. S více než 220 zaměstnanci patří mezi největší zaměstnavatele v regionu. Výrobky SOLODOOR najdete ve 13 franšízových prodejnách, cca v 80 prodejních studiích či zalistované v nabídce hobbymarketů a také v síti prodejen stavebnin po celé České a Slovenské republice. Společnost využívá nejmodernějších německých a italských technologií, díky kterým vyrábí dveře a zárubně s unikátní oblou hranou a v exkluzivních povrchových úpravách, jež nemají na trhu konkurenci.

Tento článek je obchodním sdělením
Další zajímavé články