V pořadu Doma jako šéf září Ester Ledecká

V pořadu Doma jako šéf se sešly dvě velké osobnosti zářící ve svých oborech.

Zdeněk Pohlreich si totiž tentokrát ke spolupráci přizval mimořádně úspěšnou českou snowboardistku a alpskou lyžařku Ester Ledeckou, která ke dvěma zlatým medailím ze ZOH 2018 v Pchjongčchangu přidala v únoru další zlato z paralelního obřího slalomu žen na snowboardu na ZOH 2022 v Pekingu.

Díky skvělým sportovním úspěchům, pracovitosti a cílevědomosti, které ji dovedly mezi absolutní světovou špičku, si ji jako ambasadorku vybrala společnost Miele, výrobce prémiových spotřebičů pro domácnost i profesionály.

Setkání tedy nemohlo proběhnout nikde jinde než v Miele Experience Center v Praze.

Ačkoliv Ester Ledecká nemluvila o svých kuchařských zkušenostech v žádných superlativech, dokázala jednomu z našich nejznámějších šéfkuchařů více než zdatně sekundovat. Jak se můžete přesvědčit na videu, v kuchyni Miele panovala skvělá atmosféra.

Kromě receptu se v něm mj. dozvíte, kde Ester Ledecká nejraději lyžuje, jakým kuchařem je její trenér Tomáš Bank, jestli jde k sobě losos a olivový olej nebo proč vám v michelinských restauracích běžně nenaservírují obrovské porce.

Celý díl můžete zhlédnout zde: https://www.youtube.com/watch?v=bqNa-5MG6-g.

Připravte si fish & chips v odlehčenější variantě

Známý recept „fish & chips“ řadí Ester Ledecká ke svým nejoblíbenějším pokrmům. Ne tak úplně zdravé jídlo, připravované většinou ze smažené tresky v těstíčku a hranolek, získalo díky několika zásadním změnám odlehčenější nádech.

V hlavní roli se blýskne losos, brambory a zelenina. Méně typickou verzi ikonického britského receptu si můžete díky běžně dostupným surovinám vyzkoušet i vy.

Chceme vás spíše jen inspirovat – nebudeme vás tedy trápit s přesnou gramáží surovin a necháme ladění chutí a příloh tak trochu na vás.

Co budete potřebovat?

– filety z lososa (dle potřeby a počtu strávníků)

– citron

– fenykl

– jarní cibulku

– česnek

– cherry rajčata

– pórek

– smetanu

– kvalitní rostlinný olej vhodný k tepelné úpravě

– pepř

– sůl

Jak na to?

Nejprve začneme s bramborami kvůli správnému načasování – brambory přeci jen servírujete společně s rybou a zeleninou, které se dělají kratší dobu.

Na čtvrtky či menší kousky nakrájené a osolené brambory (i se slupkou) nechte s předstihem opékat v kvalitním litinovém pekáči (např. Gourmet od Miele) v přiměřeném množství rostlinného oleje.

Když jsou skoro hotové, zamíchejte do nich na kolečka nakrájenou jarní cibulku a dle potřeby nechte chvíli opékat.

Filety z lososa pokapejte z obou stran citronovou šťávou, osolte a opepřete. Vložte

do rozpáleného oleje (nejdříve tou stranou, která bude při servírování nahoře), přidejte nasekaný česnek a opékejte. Až ryba „zesvětlá“ zhruba do poloviny, otočte a pečte už jen chvilku, případně můžete varnou plochu zcela vypnout. Přidejte fenykl, rajčátka

a lehce opečte.

Mezitím si např. ve woku připravte další z možných příloh. Na kolečka nakrájený pórek nechte na oleji změknout, osolte, opepřete. Nakonec zakápněte trochou smetany

a lehce povařte.

Jak servírovat?

Na dno talíře vložte pórek se smetanou, ve výpeku připravenou zeleninku, nebo pečené brambory s cibulkou a na to položte lososa. Ozdobit můžete také plátkem citronu.

Náš tip:

Pekáče Gourmet od Miele využijete při vaření na indukci, k pečení, smažení

i gratinování. Jsou vyrobeny z hliníkové litiny a odlévají se ručně. Díky kvalitní nepřilnavé úpravě navíc nebudete mít s jejich čištěním žádnou práci.

Dobrou chuť!

www.miele.cz