Češi milují grilování a volí zdravé varianty

Chcete sdílet tento článek?

Podle on-line dotazování průzkumu Seznam.cz v létě grilují více jak čtyři pětiny Čechů, a to nejčastěji na zahradě na klasickém grilu na uhlí. Za grily jsou ochotni zaplatit v průměru 3 300 Kč. Lidé v průzkumu uvedli, že si zpravidla připravují kuřecí maso nebo uzeniny. Hodně oblíbené je i vepřové maso, hermelín nebo krkovička. Mladí lidé a Pražáci však obecně grilují zdravější suroviny, jako například zeleninu. Trendem se stávají grilované miniburgery, které by většina dotázaných chtěla při nejbližší příležitosti ochutnat.

Alespoň někdy griluje 85 % z Čechů, třetina z nich si pak v letním období připravuje touto formou pokrmy dokonce každý týden. Největšími fanoušky grilování jsou obyvatelé malých obcí a Prahy. Typický Čech si nejradši pochutnává na kuřecím nebo vepřovém mase a uzeninách. „U žen, mladší generace a lidí z hlavního města je také oblíbená grilovaná zelenina, muži si vedle klasiky zase častěji dopřejí maso mleté a hovězí. U starších lidí zůstává grilovacím pokrmem číslo jedna vepřové,“ říká Darek Pikálek, uživatelský a marketingový výzkumník Seznam.cz.

Většina lidí griluje na uhlí, mladší fandí elektrickým grilům

Do grilu dotázaní investují v průměru 3 300 Kč, většinou kupují klasický gril na uhlí. Trendem se ale stávají i elektrické stolní grily, které jsou oblíbené zejména mezi mladší generací. V Česku grily využíváme hlavně venku na zahradě. Nejméně rozšířená je příprava jídla na sdílených grilech dostupných ve veřejném prostranství. Přesto zde ale alespoň někdy jídlo připraví téměř čtvrtina lidí. Jde hlavně o Pražáky, kteří bydlí zpravidla v bytech bez možnosti využít vlastní gril.

Specialitou Čechů je grilovaný hermelín, trendem se stávají miniburgery

Nejoblíbenějšími specialitami připravovanými na grilu jsou recepty spojené s vepřovou krkovičkou nebo s hermelínem. Různé druhy sýrů na grilu si ostatně dávají zhruba dvě pětiny respondentů. „Oblibu si získávají i grilované hamburgery. Pokud je chtějí Češi ozvláštnit, nejčastěji je ochucují pivem, nebo plní trhaným masem. Ženy a mladí si rádi dají vegetariánský burger bez masa,“ doplňuje Pikálek. Starší lidé hamburgery moc nejedí. Dávají si je ale tři čtvrtiny mladé generace, přičemž oblíbené jsou zejména v Praze. Z průzkumu vyplývá, že lidé se aktuálně zajímají o miniburgery, které obecně zatím vyzkoušela jen desetina dotázaných, většina by je ale chtěla zkusit.

Tento článek je obchodním sdělením
Další zajímavé články