Dům s netradičním půdorysem

Návrh velkoryse proskleného obytného objektu od Ateliéru Vostracký oslovil investora praktičností a dokonalou vstřícností k jeho potřebám a přáním.

Je nízkoenergetický, s dokonalou dispozicí a návazností na zahradu a díky originálnímu půdorysu ve tvaru zkráceného jehlanu harmonizuje s atypickým pozemkem.

Základním výrazovým prvkem stavby celé stavby, ovlivňujícím i její funkčnost, je její začlenění do svažitého terénu. Díky svému pojetí a výsledným jednoduchým liniím vypadá dům přirozeně a lehce, nepostrádá však potřebnou dynamiku.

Ve spojení se zahradou představuje bezchybný obytný komfort. Klíčem k dosažení daného cíle bylo maximálně využít danou parcelu tak, aby zahrada realizaci sice lehce dominovala, ale zároveň plynule navazovala na dům a terasu.

Optické i funkční propojení interiérů a exteriéru korunuje investorem požadovaný výhled na ledenickou faru a kostelík. Objekt tvoří dvě části rozdělené terasou, společensko-obchodní a soukromá.

Ta první zahrnuje podzemní podlaží s garáží, nad nímž je prostor využívaný k pracovním schůzkám nebo setkáním s přáteli, kde se nachází i malá koupelna a sauna.

Z navazující terasy, situované na úrovni přízemí, je pak přístupná zóna hobby, jejíž součástí je předsíň, koupelna, sauna a klubovna, stejná cesta pak vede i do samotného rodinného domu.

Všechny obytné prostory v této úrovni, jak ložnice rodičů, tak obývací místnost a kuchyň s jídelnou, jsou orientovány do zahrady. Z obýváku vede interiérové schodiště do patra s dětským pokojem, koupelnou, šatnou a pracovnou, jejíž rozloha je nezvykle velká.

Původně totiž měla být její plocha rozdělena, aby se na ni vešel ještě jeden pokoj, příčku však lze dostavět ve chvíli, kdy se rodina adekvátně rozroste.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Schüco